MERAL KOÇ ÇAKIR

Merhaba Neval Hanım, Değişim Uzmanı ve Aile Terapistisiniz.  Sizinle gerçekleştirdiğimiz  ilk röportajımızda bizlere Dünya Değişim Akademisi, Değişim Programları  ve Değişim Uzmanlığı Eğitiminden bahsetmiştiniz. Bugün bizlere Dünya Değişim Akademisi’ndeki Değişim Programlarından bahsedebilir misiniz?

Merhaba. Tabiki. Dünya Değişim Akademisi’nde 150 civarı Değişim Programları mevcut. Değişim programlarının her biri, Değişim Uzmanları rehberliğinde  pratik ve teorik olmak üzere 8 çalışma şeklinde sunuluyor. Teorik çalışmalar , programın konusuna uygun farkındalığı güçlendirici kısa bilgilendirmelerden oluşuyor. Pratik uygulamalar ise, nefes, vücut çalıştırma teknikleri  ve gevşeme tekniklerinden ibaret. Programlar kişilerde pozitif ve kalıcı  değişimi sağlıyor. Bu programların en önemli özelliği , sistemli, yöntemli ve bilimsel olarak uygulanması. Kendinizi değiştirmek istediğiniz her türlü konuda değişim programlarımız mevcut. Program uygulama sürecinde kişisel problemlerinize çözümler buluyorsunuz, bu da harika bir şey..

Okurlarımız yazımın en sonunda ileteceğim sitemizi inceleyerek kendilerine en uygun olan değişim programını seçip hemen bizlerle iletişime geçebilirler. 

Değişim Programlarından bize bugün örnek verebilir misiniz? Mesela en çok hangi değişim programı tercih ediliyor?

Tam da yaşadığımız bu zor süreçle ilgili sizlere ‘’Depresyondan Özgürleşme Sanatı Değişim Programı’’ndan bahsedeceğim. Biraz önce de bahsettiğim gibi program, teorik ve pratik çalışmaları içeren 8 çalışmadan oluşuyor. Her çalışma 45 dakikayı içeriyor. Haftada iki gün,  toplamda 1 ay tavsiye edilen süredir ve bu süre,  bireyin tercihine ve durumuna göre değişebilir. Evde  zaman geçiriyorken haliyle mutsuzluk, huzursuzluk, halsizlik ve moral bozukluğu yaşanıyor. Stres ve gerilim de gün içinde hissedebiliyorsunuz. Depresyondan Özgürleşme Değişim Programını evde Dünya Değişim Akademisi’ndeki Değişim Uzmanları ile beraber ONLİNE olarak uygulayabilirsiniz. Kendinize verebileceğiniz en güzel hediye bu süreçte, ‘’Depresyondan Özgürleşme Sanatı Değişim Programı’’dır. Böylece kendiniz değişeceksiniz ve evdeki huzurunuz, mutluluğunuz artacak. İletişimde bulunduğunuz kişilerle olan ilişkilerinizin kalitesi artacak. Yaşamdan zevk alacak ve motivasyonunuzu yükselteceksiniz. 

Bu, çok güzel bir imkan Neval Hanım, peki bu program bize ne gibi yararlar sağlıyor? Programın içeriğinden bizlere bahsedebilir misiniz ?

Önce depresyonun tanımından başlayalım, sonra da belirtilerine geçelim. Depresyon, yoğun hissedilen kaygı, endişe ve huzursuzluk halidir. Bu hal, enerjinin düşmesine neden olur. Daha önce keyif aldığınız şeyler zevk vermemeye başlar. Enerjiniz düştüğünde duygularınızı ifade edemezsiniz ve öfke kontrolsüzlüğü yaşayabilirsiniz. Öfkeyi sağlıklı dile  getiremediğinizde ya baskılarsınız, ya da öfke patlamaları yaşarsınız. 

Günlük aktivitelere ilgi azalır ve karamsar, umutsuz düşünceler hakimiyet kazanır. Uykusuzluk ve bunun tersi çok fazla uyku isteği yaşanabilir. Sabah kalkmakta zorluk yaşıyorsanız ve yataktan kalkmak istemiyorsanız, geç saatlere kadar uyuma isteği varsa, depresyon kapınızı çalmış olabilir. Depresyonun belirtilerine duyarlı olmak gerekir ki zamanında önlem alınabilsin. 

Neval Hanım, özür dileyerek araya giriyorum. Bir çok belirti var anladığımız kadarıyla depresyon için. Hangi durumlar ve koşullarda özellikle kesin depresyonda olduğumuzu anlarız? 

Bu söylediklerimin en az 1 veya birkaçını yaşıyorsanız, özellikle uzun süren yoğun karamsar ve negatif düşünceler varsa, üzüntü, kaygı , korku halleri yine gün boyu ve haftalarca devam ediyorsa depresyonda olduğunuzu anlayabilirsiniz. Bunun için illa ki derin bir depresyon yaşamanıza gerek yok. Bu belirtiler, yaşam kalitenizi düşürecek şekilde olduğunda kırmızı alarm devreye girer. 

Sanıyorum herkeste farklı şekillerde yaşanıyor değil mi?

Kesinlikle. Herkesin süreci ve belirtileri farklı. O yüzden size birçok belirti sayıyorum.  Mesela bir öğrenci, okula gitmekte isteksizse,   uzun süre dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemleri yaşıyorsa bu bir depresyon belirtisi olabilir. Daha önce birçok derste başarılı olup başarısı belirgin şekilde düşmüşse bu, depresyon belirtisi olabilir. 

Yine bir örnek verecek olursam, işe gitmekte zorlanıyorsanız, yataktan çıkıp hazırlanmak zor geliyorsa bu da belirtilerden biri olabilir. İş , aile veya özel hayatınızda belirgin şekilde bir farklılığı ya siz veya çevreniz gözlemleyebilir. Çevrenizin gözlemlerine kulak verin çünkü bu süreçte çok sağlıklı düşünemeyebilirsiniz, olaylara gerçekçi bakamayabilirsiniz. Çevrenizden ve sosyal hayatınızdan kopuş hissediyorsanız, daha önce görüştüğünüz arkadaşlarınızla görüşmek istemiyorsanız depresyonda olabilirsiniz. 

Neval Hanım, bu süreçte kendimizi tanımak çok önemli olsa gerek.  Kendimizi ve davranışlarımıza baktığımızda, zaten bir çok bulgu bize depresyonda olduğumuzu gösterebilir değil mi? 

Kesinlikle çok önemli bir noktaya değindiniz. Kendini tanıyan kişi hangi durumlarda hangi tepkileri vereceğini bilir. Eylemlerini, duygularını, düşüncelerini ve davranışları hakkında bilgiye ve sezgiye sahiptir. Farkındalığınız yüksekse, depresyonda olduğunuzu çok net anlarsınız. Bir uzmana bile gittiğinizde sizi sizden başka kimse bilemez ve anlayamaz. Tabi ki burada uzman desteği olabilir ama kişinin her şeyden önce kendini bilmesi gerekir. 

Günlük hayatta depresyon belirtileri ile ilgili verebileceğiniz başka belirtiler var mı bizlere? Paylaşabilir misiniz?

Bazen olumsuz bir olay yaşadığımızda, hayatımızda engel olduğunda, o olayın ne kadar bizde negatif etki yarattığını o an anlamayabiliriz. Üzerini örteriz ve yaşamımıza devam ederiz. İşte tehlike çanları çaldıktan sonra geriye dönüp onarım yapmak her zaman kolay olmayabilir. Özellikle travmatik bir olay yaşanmışsa, bir ölüm, eş kaybı, boşanma süreci vs. Bu olaylar sırasında savunma mekanizması devreye girer ve kişi şaşırtıcı şeklinde sanki hiç etkilenmemiş gibi olabilir. Halbuki bir buz dağı vardır ki görünmeyen, o bir zaman sonra çok farklı bir şekle bürünerek karşımıza çıkabilir. 

Sizin bu sorunuz, şu an bende böyle bir örnek vermeye yöneltti. İnsan davranışları çok komplike. Zihin de öyle. Kaçtığınız, korktuğunuz şey çok sonra sizin önünüze çıkar ve depresyon olarak yüzünü gösterir . Hatta o zaman çok daha yoğun bir depresyonun belirtisiyle karşı karşıya gelebilirsiniz. 

Kendinizi dalgın, umutsuz, çaresiz , yalnız mı hissediyorsunuz? İşte buna benzer tüm duygu durumları depresyonun belirtisi. Çare var mı? Tabi ki var. 

Kesinlikle çaresiz değilsiniz. Çare SİZSİNİZ..

Neval Hanım, peki bu duyguları yaşayan biri depresyondan nasıl kurtulabilir, çıkış yolu nedir?

Çözüm,  Dünya Değişim Akademisi ile mümkündür.  ‘’Depresyondan Özgürleşme Sanatı Değişim Programı’’ sayesinde kısa zamanda depresyondan özgürleşecek ve depresyonla ilgili derin bir farkındalığa, bilgiye sahip olacaksınız. 

Peki, bu programın işleyişi ve uygulanışı ile mi bir özgürleşme gerçekleşiyor? Çözüm nerede saklı?

Değişim tekniklerinde saklı.  Kişi 8 çalışmayı haftada 2 gün uygulayabilir , birey tercihine ve durumuna göre ayarlama yapılabilir Tutumlarınız, kalıplarınız, değer yargılarınız, hayata bakışınız değişiyor. Başka biri oluyorsunuz. Öncelikle değişim, iç yapıda ortaya çıkıyor. Herkes dışardan değişim gerçekleştirebiliyor ama önemli olan içsel değişim. İşte Dünya Değişim Akademisi, programı uygulayan kişiye,  kısa zamanda sorunlarından, sıkıntılarından kurtulma olanağı veriyor.  

‘’Depresyondan Özgürleşme Sanatı Değişim Programı’’  daha önce bahsettiğim gibi  teorik , pratik şekilde uygulanıyor. Her çalışmada bir tema veriliyor ve bu temaya ilişkin her çalışmada teorik bilgilendirmeler yapılıyor. Sonrasında nefes, vücut hareketleri ve gevşeme tekniklerinden oluşan pratik uygulamalara geçiliyor. Her çalışma 45 dakikayı içeriyor. 

Değişim Programı Değişim Uzmanlarının rehberliği ile sistemli ve yöntemli sunuluyor.  Değişim teknikleri sistematik ve  ardısıra  uygulanıyor.   Programın her çalışması  sabit.  Kalıcı ve pozitif değişimin sırrı burada yatıyor. 

Pratik uygulamaların içeriğinden biraz bahseder misiniz? 

Tabiki. Nefes çalışması ile pratik uygulamaya geçiyoruz. Böylece beynin ulaşmayan bölgeleri oksijen ile doluyor ve canlanma gerçekleşiyor. Depresyonda olan kişi hareketsiz olmak ister. Hareket ve dinamizm olduğu zaman bedendeki uyuşukluk da ortadan kaybolur. İşte bu noktada  pratik uygulamalardaki vücut çalıştırma teknikleri devreye giriyor. Beden hareketleri nefeslerle beraber dinamik uygulandığında beden ve zihnin uyumu artıyor.  Düşünceler yavaşlıyor ve duygular yatışıyor. Öfke diniyor. Hareketli bir şekilde uygulama olduğu için tüm dikkatinizi tekniğe veriyorsunuz. O zaman da düşüncelere yer kalmıyor . Bedendeki uyuşukluk gidiyor, enerji yükseliyor ve depresyon geçiyor. 

Neval Hanım, bu programı tamamladıktan sonra kişinin hayatında neler değişiyor?

En başta yenileniyor, değişiyor. Yaşama daha olumlu bakıyor. Hem kendine hem de çevresine güvenmeye başlıyor. Biliyorsunuz güven çok önemli. Siz, kendinize güvenmezseniz kimseye güvenemezsiniz. 

Zamanınızı boşa harcamamaya başlıyorsunuz. Zihinsel yapınız değişiyor. Daha önce sert tepki verdiğiniz olaylara karşı görüyorsunuz ki , daha esneksiniz. Geçmişin keşke ve pişmanlıkları artık sizi ilgilendirmiyor. Çünkü onları hayatınızdan atıyorsunuz. Gelecek de zamanla ilgilendirmemeye başlıyor çünkü hayallerle dolu bir hayat sizi gerçekten uzaklaştırıyor. 

Gün içinde yaşadığınız engellere gülümsemeye başlıyorsunuz. Öfkeyi, kızgınlığı yönetebiliyorsunuz. 

Çok teşekkür ederiz Neval Hanım, bu güzel bilgileri bize özellikle bu süreçte sunduğunuz için. Okurlarımıza bir mesajınız var mı? 

Esas ben teşekkür ederim, bu imkanı sunduğunuz için. Evet var. 

Hayata gülümseyin. Her şeye rağmen. Tüm engellere rağmen. Yaşama güldüğünüzde, yaşam size en güzel yüzünü gösterecek. Ciddi olmayı bıraktığınızda üzerinizdeki yükler de hafifleyecek. O zaman depresyona da yer kalmayacak. Yaşamdan zevk alacaksınız. 

Sitemizi inceleyerek Dünya Değişim Akademisi’ndeki Değişim Uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz. Toplumumuzun yaşadığı bu zor süreçte, evde zaman geçiriyorken, ‘’Depresyondan Özgürleşme Sanatı Değişim Programı’’nı ONLİNE olarak bizlerle uygulayabilirsiniz . 

Sloganımızla sohbeti sonlandırayım o halde. 

Kendinizi Değiştirin, Dünyanız Değişsin

Dünyanızı Değiştirin, Dünya Değişsin.

Neval KÜTÜK

Dünya Değişim Akademisi

Değişim Uzmanı

www.dunyadegisimakademisi.com

[email protected]

0530.877.06.04

Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederiz….