Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, ramazan ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, iftar sofralarımızı süsleyen ve olmazsa, olmazı hurma ile ilgili bazı bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum. 

Sağlığa yararları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmayı önemli ideal bir gıda haline getirmektedir. Şöyle ki, şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyorlar. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda yer almaktadır. Ayrıca hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10'dan fazla element içermektedir. Bu nedenle günümüzde bilim adamları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini bildirmektedirler. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yetebileceğini açıklamaktadır. Bunlara ilaveten, kan Yapıcı bir meyve olup, anemi hastalığı iyileştirici özelliğe sahiptir. 

Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlamaktadır. Bilindiği gibi alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynamaktadır. Çok fazla demir içermesi nedeniyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan önemli ölçüde korunabilir. 

Hurma A vitamini ihtiva ettiğinden hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz yetersizlikleri büyük ölçüde görülmemektedir. İkinci Dünya Savaşında gece hücumu yapacak olan Amerikan pilotlarına hedeflerini daha net görebilmeleri için hurma yedirilmiş olduğu bilinmektedir. Ayrıca, hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardımcı olmaktadır. B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri güçlendirmektedir. 

Bilim insanları, hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedirler. Bu konuya ilişkin olarak, Berkeley Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya koymuştur. Hurma ayrıca içerdiği magnezyum ile böbrekler için de son derece önemlidir. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilmek mümkündür. 

Hurmada bulunan B6 'Sinir Vitamini' diye adlandırılmakta, stresli ve gergin yaşantısı olanlara sabah, öğle ve akşam saatlerinde üçer adet hurma yemesi son zamanlarda tıp adamlarınca tavsiye edilmektedir. İçerdiği B1-B2 vitaminleri ile sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırır ve dinlendirici etki yapmakta, vücuttaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, protein ve yağların vücudun diğer ihtiyaçları için kullanılmasına yardımcı olmaktadır. B2 vitaminiyle de, vücudun enerji sağlaması ve hücrelerin yenilenmesi için protein, karbonhidrat ve yağların yakılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca, sindirim sistemini çalıştırmakta, kabızlığa iyi gelmektedir. Hurmaların yüksek oranda lifli ve şekerli oluşu bilinen bir gerçektir. 

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki farelerin mide ve bağırsak sistemi hurma verildiğinde hızlanmıştır. Bilim insanları lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünmekte, hurmalardaki şeker ve melatonin içeriğinin bağırsak sisteminin hızlandırmasına da etki edebileceğini ifade etmektedirler. Bunlara ilaveten, hurmanın besleyici oranının gücü, içerdiği uygun mineral dengesinden kaynaklanmaktadır.

Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Folik asit seviyesi yetersiz olduğunda yapısal olarak normalden büyük, ancak işlevleri düşük alyuvar hücreleri meydana gelir ve kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Özellikle hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, hamilelik sırasında gereksinimi iki katına çıkan tek maddedir. Hurma da, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür. Ayrıca, yüksek enerjili bir yiyecek olmasının yanında hurmalar mineral zengini bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Hurmada etkin, güçlü mineral potasyumdur (648mg). Aynı zamanda fosfor, magnezyum, sodyum ve demir de içermektedir. 

Yapılan araştırmalar potasyum zengin bir beslenmenin farelerde mide ülserlerini yavaşlatabildiği ve önleyebildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, doğum sonrası meydana gelen potasyum ihtiyacı da hurma tüketerek karşılanabilmektedir.

Tüm bu yararlarını arz ettiğim, bu meyveyi göz ardı etmeyeceğinizi düşünüyor, sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.