Batı'dan süratle uzaklaşarak tipik bir Ortadoğu ülkesi olduk... Bünyesinde yaklaşık 5 milyon Suriyeliyi barındıran. Diplomasi derseniz...
Tamamen bitmiş. Günlük, hatta saatlik...Rüzgarın estiği yöne doğru sürekli yön değiştirmekteyiz... Parlamentosu devre dışı bırakılmış, devlet kurumları çalan düdüğe göre çalışmakta...Hak, hukuk, adalet ise çoktan havlu atmış...Duyarlı vatandaşlar için nefes almak bile zorlaşmış. Oysa Türk Milleti büyüktür. Özgürlüğü ve barışı sever canı pahasına da  olsa Cumhuriyeti ve demokrasiyi sonsuza kadar yaşatacak güçte ve kudrettedir.

Cumhuriyet ve demokrasi, etnik kimliği dini rengi ve dili ne olursa olsun tüm YURTTAŞLARMIZIN Türk milleti çatı kimliği altında birleşmesi ile vücut bulmuştur. İleri demokrasinin kültürü toplum tarafından benimsenmezse gelişmenin önü açılamamış olur. İleri demokrasi için bütün kurum ve kuruluşlar şeffaf, eşitlikçi ve kucaklayıcı olmalıdır. “İleri” dendiğine bakmayın, bu çeviriden ileri gelmektedir; aslı virtual. Demokrasinin ilerisi gerisi mi olur? Evet. Demokrasinin eksik olanı, sandık demokrasisi olanı, “asıl” demokrasi için gelişmekte olanı var; bütün bunlar geri sistemlerdir. 

İki binli yıllara girilmesiyle birlikte, siyasal literatürde ileri demokrasi diye bir kavram öne çıkmaya başladı. Özellikle hak ve özgürlükler ile ilgili herhangi bir tartışma ortaya çıktığı zaman küreselleşme akımı taraftarı olarak görünen liberal, neo-liberal ya da ılımlı İslamcı veya siyasal İslamcı kesimler, hemen ileri demokrasi kavramına dayanarak hem savunma yapmaya başlamışlar, hem de bu kavramdan hareket ederek geçmişten bu yana sürüp gelmekte olan demokrasi kavramını daha da genişletme görünümü altında, demokratik rejimin mümkün olduğu kadar ileri çizgilerde geliştirilmesi doğrultusunda taleplerde bulunmaya başlamışlardır.

Türkiye’deki demokrasi “Virtual  Democracy” değildir. Bu siyasilerin işine gelir; “Bizde demokrasi var,” derler. Bu eksik olandır, bu bizim için yeterli değildir, biz buna layık değiliz. “tam ileri Demokrasi” için öncelikle o ülkede yaşayan halkın DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ ne sahip olması gerekir. Demokrasi kültürüne sahip olmayan kişi ve kurumları ise eğitmek gerekir, sendikalar, sivil insiyatif kuruluşları siyasi kurumlar ve liderleri buna dahildir.

Batı ülkeleri sürekli olarak Reformlar ile kendini geliştirdi; eğitimde, kültürde, bilimde, anlayışta, disiplinde, sorumluluk anlayışında, ekonomide, yönetme ahlakında ve dahi çok alanda gelişen Batılının bu özgür ortamda demokrasi si olgunlaştı, sonra her ikisi birbirini besler oldu, katma değeri yüksek idari yapı her yönüyle çok ilerilere vardı. Bunun içindir ki; devlet, demokrasi, adalet, güven, asayiş, parti, oy, seçmen ve irade son derece önemlidir. Demokrasi varken neden ileri demokrasi diye bir kavramın öne çıkarıldığı sürekli merak konusu olmuş ve zamanla, küresel emperyalizmin bütün dünyayı yeni bir sömürge imparatorluğu görünümünde kendine bağlayabilmek üzere, bir yeni demokrasi projesini ajanları aracılığı ile bütün dünya ülkelerin de uygulama alanına getirdiği görülmüştür. İLERİ DEMOKRASİ bir projedir.

Kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran, basın ve medya organlarını yandaş kesimlere teslim eden, ülkenin önde gelen bilim adamları ile yazarlarını ambargo listelerine alarak topluma seslenmelerini önleyen, sadece iç ve dış egemen çevrelerin çıkarları doğrultusunda konuşan ya da yazan yandaş kadrolar ile, kamuoyu oluşturmaya çalışan yönetimlerin işbaşında bulunduğu ülkelerde, asgari düzeyde bile demokrasiden söz edilemeyeceği gibi, bir de ileri demokrasi kavramı ile ortaya çıkarak böylesine olumsuz bir durumun üstünün örtülmek istenmesi hiçbir biçimde benimsenemeyecek kabullenilemeyecek bir durumdur.

Demokrasiler hazmetme rejimidir. Demokrasi iyiler ile en iyileri ahenkle birleştiren bir sistemdir. Kaliteli bireyler, kurum ve kuruluşlar, her alanda “en iyiler” olursa işler rayında olur. Devlet daimidir, boşluk ve zafiyet kabul etmez. Demokrasilerde çoktan seçilecek en iyiler yetiştirilemez ve lider kadrolar bu doğal atmosferde hakkaniyetle fırsata dönüştürülmez ise kısır bir döngüye mahkumiyet mecburiyeti doğar. Sistem en iyi aday adaylarını ve adayları hazırlayabilmelidir. İşte Sandık o zaman bir işe yarar; sandık dayatılanı  seçiyorsa o demokrasi asla ve asla ileri demokrasi değildir. Siyasi Partiler demokrasinin asli ve resmi kurumudurlar. PARTİ Kişilerin çıkarlarına çalışamaz, kesinlikle bir çıkar alanı değildir ve olmamalıdır

Bir ülkede ileri demokrasi varsa hiçbir biçimde herhangi bir hak ya da özgürlük üzerinde baskı ya da sınırlama olmaması gerekmektedir. Hem ileri demokrasi diyerek özgürlükleri amaçlayacaksın, hem de temel hak ve özgürlüklere istediğin gibi sınırlama getirerek baskıcı bir düzen oluşturma çelişkisi yaratacaksın. Hiç bir çağdaş ileri demokratik ülkede halkın haber alma ve düşünme özgürlüğüne kısıtlama getirilemez. Ancak, bir çok ülkede bu tür girişimler sürdürülmekte ve ileri demokratik uygulamalar dillerden düşürülmezken, çok daha geri düzeyde kalan çeşitli olumsuz girişimler birbiri ardı sıra uygulanmaktadır. 

İleri demokrasi düzenlerinde kısıtlama, sınırlama ya da çökertme gibi girişimler, hiçbir zaman olmamalıdır. Bu gibi ülkelerde siyasal iktidarlar kesin olarak anayasa ve yasalara uygun bir tarzda öne çıkabilmelidirler. Anayasal sistem içinde, kuvvetler ayrılığı ilkesi kesin bir biçimde uygulanmalı ve devletin içinde yer alan bütün kuvvet merkezleri birbirlerini denetleyebilmelidirler. Devlet düzenlerini şirket düzenlerinden daha üstün kılan özellik devletlerin dayandığı güç kuvvetler ayrılığı ilkesi dir.

Bir ülkede her gün bir yazar çalıştığı gazeteden atılıyorsa, Yüzlerce gazeteci ve yazar toplama kamplarında tutuklu olarak tutuluyorsa her gün bir televizyondan programcıların işlerine son veriliyorsa, devletten ihale alan müteahhitlere basın ve yayın organları devredilerek kazanç sağlamayan bu gibi kuruluşlar aracılığı ile siyasal iktidarların çizgisinde bir kamuoyu oluşturmaları talep ediliyorsa, partizan işadamlarının küresel sermaye ile ortaklıklar oluşturarak medyada hegemonya oluşturmaları sağlanıyorsa, daha da kötüsü halkın oyları ile seçilmiş vekilleri cezaevlerine rehin alınıp konuluyorsa böylesine bir ülkede bırakın ileri demokrasiyi bunun en asgari düzeydeki koşulu olan hukuk devleti nin varlığından hiçbir biçimde asla söz edilemez.

Ülkemiz bu günlere kolay gelmedi demokrasimiz kesintili dikenli ve engebeli yollardan geçiyor dileğimiz odur ki Yüce milletimiz layık olduğu TAM İLERİ DEMOKRASİ ye bir an önce kavuşsun.