Mutluluk bir meta değil ki, duyumsama, hissetme halidir ki, yaşayacaksınız. Mutlu muyum değil miyim soruları hep muhatabımız sorular, cevap verebilmek için mutlak mutluluğu tadacak, içeriğini, seviyesini anlayacaksınız. Anlaştık sanırım mutluluğun somut bir nesne olmadığına da, neresine ne şekilde soyut diyelim ki, zira soyut bir nesne, kavram, değer de olmamalı. Mutluluk süreçle el ele, kol kola, sürecin her safhasında ki hissedilen duygu, his, kabullenme, hayatı keyfle, zevkle, doğrularda ki diretkenlikle yaşama başarısıdır. Çok düşünmüşümdür de insan tüm yaşamdan soyutlanarak, sıyrılarak, bir başına mutluluğu yaşayabilir mi diye, imkânsıza yakın bir kanaatteyim. İnsan yaratılış formatında toplumsal bir varlıktır, süreçle alakalı yalnızlıkları, bir başına kalmışlıkları olsa dahi.

Birlikteliklerle mutlu olmak, birlikteliklerin içinde mutlu etmek için sebepler üretip, mutluluğumuza sebep etkenleri de doğru almak, algılayabilmekten ibaret. Birliktelik ne? Hemen de sevgiliyi aklınıza getirmeyin, sevgilinin de dâhil olduğu; ailemiz, dostlarımız, arkadaşlarımız, iş ve sosyal alışveriş için müdahili olduğumuz tüm oluşumlardır. Bu birliktelik için de mutlu olmayı yakalamak için mutlak dünya görüşünde, yaşamsal ilkelerde ortaklıklar, aynı açıdan hayata bakmayı, görmeyi, mutluluğu yakalamayı algılamalı insan. “Sorun ve neden negatif sonuçlarla baş başayız” insanın kendisine sorması gereken önemli sorulardan olabilir! Pozitif bakış açısında ise sorun ve sıkıntıların içinde boğuşup, düşünmek yerine, adaletli, doğru, makul, etik bir yaşam için ne yapabilirim? Sorusudur, isabetli ve gerekli olan. Kendimiz için de çevremizdekiler için de süreç çizgisinde yürümek ve koşmak mümkünken mutluluğu ne rafa kaldırmak ne de kaldırıp atmak asla ve asla doğru değildir. Mutluluk her koşulda duyumsamak, hissetmek, realiteyi olduğu gibi kabullenmektir, mutluluk zifiri karanlıkta dahi zerrece bir ışığı görmek, görebilmek, umut edip, mutluluk kapısını aralayabilmektir.

Mutluluk yaşadıklarınızla hata ve sorunları aralıksız dillendirip, karamsar, kötümser senaryolar yazmak, bencil ve bencilikle her müdahilin kendisini aklama çabalarını dinleme, gevezeliklere mecburiyetten katlanma sabırlılığı da değildir. İyi, güzel, doğru, ilkeli, adil, etik bir yolculukta, hayat, yaşam sürecinde, ortaklar bulup, doğuştan bu sürece dâhil halde ki ortaklarla anlaşabilme sanatıdır. Yaşam sanattır, doğru ve mutlu yaşamı başarabilmek ise sanatsal bir yolculuğun alkışlanan, övgülere mazhar halidir.

Mutluluğa koşamazsınız, suhuletle, farkındalık için de, temkinle, her anın değerini bilerek, önemseyerek, tüm eksik ve olumsuzlukları bilip, kabullenip, mücadele çıtasını aşağıya çekmeden, anı mutluluğa devşirebilme sanatı, becerisi, yeterliliğidir. Mutlu olmanın ilk şartı, ilk gerekliliği istemektir, isteyip çıkın yola, yolda yürümek dahi umut etmek, mutlu olunacağını bilmektir, yürüyeceğiniz kişi ya da kişileri doğru tespit etmek var ya, mutlu olmanın ilk sinyal lambaları yanmaya başlamış, farkında mısın?

Mir Murat Demir