Kürsel ısınma son dönemlerde kişioğlunun çevresine ve yaşadığı dünyaya verdiği zarar vermeye başladı. Tümü birbirine bağlı felâketler dizisi yaşanıyor. meydan gelmeye başladı;

Atmosferdeki karbondioksit nisbeti artıyor Okyanuslar ısınıyor. Buzullar eriyor. Deniz seviyesi yükseliyor.Orman yangınları artıyor. Buzul tabakaları parçalanıyor. Göller küçülüyor. Nehirler kuruyor. Kurak dönemler artıyor.Kış sıcaklıkları artıyor. İlkbahar erken geliyor. Sonbahar gecikiyor. Bitkiler ve ağaçlar erken çiçek açıyorlar. Hayvanların göç dönemleri değişiyor. Yaşama sahaları değişiyor. Kıyı şeritleri git gide azalıyor. Mercan kümeleri beyazlaşıyor. Kar yığınları yok oluyor. Yağmur ormanları kayboluyor. Hastalıklar yayılıyor. Kuzey enlemlerindeki sıcaklıklar artıyor. 

Dünya üzerinde, karada ve denizde olmak üzere meydana gelen sıcaklık artışı küresel ısınma adını almaktadır. Tüm canlıları ve doğayı etkileyen bu durumun ana sebebi ise sera etkisidir. Sera etkisine daha önce değinmiştik. Yine canlılar için olumlu ve olumsuz etkilerinden de bahsettik. İşte sera etkisinin olumsuz etkisi, küresel ısınma konusunda karşımıza çıkıyor.

Bir çok memlekette hava kirliliği nisbeti, insan sağlığı için zararlılık üst sınırını çoktan geçmiş durumda. Bütün bunların sonunda bazı hayvan ve bitki cinsleri yok oldu, bir çoğu da yok olmak üzere. Yakında su baskınları sonunda onlarca ada, devlet yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya. Dünya üzerinde son zamanlarda sıcaklık artışlarının yaşanması olarak bilinen küresel ısınma, çeşitli sonuçlar doğurmuştur. 

Günümüzde iklim bilimciler, küresel ısınmanın varlığı, nedenleri ve ortaya çıkartacağı sonuçlar konusunda hem fikirdir. Küresel ısınmanın temel nedeni olarak sera gazı gösterilmektedir. Ardından da insanların dünyayı kötü kullanması nedenler arasında gösterilebilir. Sonucunda ise dünya üzerinde mevsimlerin düzeninde değişiklikler görülmüş, ısınma nedeniyle buzullar erimiştir.

Sıcaklık ilerleme kaydettikçe dünya ve insanlık kötü senaryolar görecektir. Tüm bunlar dünya için oldukça kötü sonuçlardır. Küresel ısınma, 50 yıldır söz konusudur ve büyük önem taşır.

Bu konuda Oxford Üniversitesi tarafından, 150 ülkede 60,000 bilgisayar kullanılarak yapılan çalışmanın en çarpıcı noktaları;  Önümüzdeki yüz yıl içinde dünya atmosferinin sıcaklığı 11 derece kadar artacak. Denizler altı metre yükselecek. Kuzey yarımküredeki bir çok memleket, tropik bir iklime sahip olacak. Adalar ve deniz kıyısında yerleşim olanaksız hale gelecek, buraları su kaplamış olacak.Bir çok bitki ve hayvan türü ya yok olacak.

Başta sera gazı etkisi olmak üzere çeşitli nedenlerle Dünya üstünde tüm sene boyunca kara, hava ve denizde ölçülen sıcaklıkların ortalamasında artış görülmesidir. Varlığı kesinleşen küresel ısınma, beraberinde birçok olumsuz neticeyi de getirir. Önlem almak için hala şansımız varken, insanların duyarsız davranması bizden sonraki nesillere güzel bir doğa ve sağlıklı yaşayabilecekleri bir dünya bırakamamamıza sebep olacaktır.

Geniş açı ile çekilmiş bu fotoğrafta dünyanın geleceği karanlık gözüküyor maalesef… Küresel ısınma dünyamızı çok büyük ölçekte tehdit etmektedir. Bu korkunç tehlikeyi bertaraf etmek için ise :

Sera gazının önlenmesi tüm önlemlerin temelinde yatıyor. Bunun için ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirmek, ışığı daha az kullanmak, daha az araç kullanmak, otomobillerin yakıt filtrelerinin bakımını yaptırmak, çöplerin geri dönüşümünü sağlamak, daha az sıcak su kullanmak gerekiyor. Elektronik cihazları bir süre boyunca tamamen kapatmak, her yıl bir ağaç dikmek, ormanları korumak, tarım alanlarında organik maddeler kullanmak diğer önlemler arasında sayılabilir. Alınabilecek tüm önlemler bireysel görünebilir ama tüm dünya nüfusunu etkilemektedir. Bu çok basit önlemler ileride çocuklara daha temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak için önemlidir. 

Rekor düzeyde sel baskınları. Hırçın ve azgın fırtınalar. Ölümcül sıcak. Küresel ısınma hiç bu kadar kızgın, sert ve gerçek olmamıştı. Doğanın organik dengeleyicisi rolünü üstlenen küresel ısınma, dünya üzerinde yaşayan her bir canlının vermek zorunda olduğu bir sınav olarak önümüzde… yaşıyoruz yaşayacağız Cenabı Allah insanlığı korusun ve afatından esirgesin.