SON ŞEHİT CENGİZ AKYILDIZ

BİLGEOĞUZ YAYINLARI – OĞUZHAN CENGİZ tarafından şehit ülkü eri ‘Cengiz Akyıldız’ın Aziz Hâtırasına Fâtihalarımızla’ ithafı ile yayınladığı SON ŞEHİT CENGİZ AKYILDIZ isimli kitap, aynı zamanda samîmî bir dua olarak gönüllerden yücelere yükselen bir niyazın ifâdesidir.
Kitabın ilk sayfalarında; Cengiz Akyıldız’ın, geleceğinden haberdarmış gibi, mutlulukla hüzün karışımı bir ifâde ile tebessüm eden fotoğrafıyla başlıyor. Resmin hemen altında, manifesto gibi ve vasiyetnâme türünde dört satır var: 
‘Benim cenâzem sessiz olacak, tek dileğim üç hilal ile defnedilmek.  Beni kimse hatırlamasın! Hatırlamak isteyenler bana oturdukları yerden bir dua (fâtiha) yollasın ama o destanlaşan Ülkücü şehitlerimi kabir başlarında ansınlar. Bu bana yeter.’
Kitapta; Cengiz Akyıldız için Dr. Devlet Bahçeli’nin cenâze töreni sırasında gazetecilere söylediği birkaç cümle, sonraki sayfada Şehidimiz Cengiz Akyıldız’ın Dr. Sinan Beyhan tarafından çizilen karikatürü yer alıyor. 
Kitabı yayına hazırlayan Oğuzhan Cengiz, ‘Önsöz’ başlıkla yazısına, Şehit Akyıldız’ın bir dörtlüğü ile başlıyor: 
Cengiz arzu eder yaşamayı
Huzura imanla göçüp gitmeyi
Hak nasip ederse şehit olmayı
Ülküdaşım yürü sen Allah yolunda. 
Oğuzhan Cengiz, şehit Akyıldız’ın; ‘…çok kahırlandığı zamanlar olmakla birlikte, hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeyen bir dâvâ adamı’; ‘ileriye, ileriye…’ deyip, ‘hep ümit içerisinde yaşayan bir insan’ olduğunu, Ülkücülükten geçinenlere çok kızdığını, makam ve çıkar peşinde koşanlara hiçbir zaman yakın durmadığını belirtiyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: ‘O bir Yusufiyeli idi.  Öylesine ki adı, ‘Yusufiye’ kelimesi ile özdeşleşmişti. 12 Eylül sonrasında Ülkücü bütün gençler, ‘Yusufiyeli’ olmakla birlikte onlar, ‘Yusufiyeli Erkan’, ‘Yusufiyeli Cemil’  gibi, isim ve sıfatlarıyla anılırken, yalnızca ‘Yusufiyeli’ denildiğinde Cengiz Akyıldız akla gelirdi.’ 
Aziz şehidimiz; ‘Koyma!’ başlıklı şiirinin altına yerleştirdiği not ile vasiyetini çok önceden yazmıştı: 
‘Sevgili Ülküdaşlarım! Berat kandilinizi kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim. Ayrıca yazılarımı ve şiirlerimi muhafaza ediniz. Biz bu dünyadan göçüp gittiğimizde de gelecek nesillere aktarmanızı ve çalınmamasını siz gardaşlarımdan rica ederim.’  
Ülküdaşı Oğuzhan Cengiz, bu vasiyetin yerine getirilmesi maksadıyla büyük bir kadirşinaslık göstererek SON ŞEHİT CENGİZ AKYILDIZ isimli kitabı hazırlayıp O’nu sevenlerin ve tanımak isteyenlerin istifadesine sunmuş. 
***
5 bölümden oluşan kitabın ‘Kahpe Kurşun’ başlıklı ilk bölümünde Cengiz Akyıldız’ın şehit edilmesi olayı fotoğraflar eşliğinde detaylı olarak anlatılıyor:
Cengiz Akyıldız, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahallî seçimleri için Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin İstanbul’un Esenyurt semtindeki seçim bürosunun açılışı yapılmakta iken, bölücü-provokatör bir güruhun çıkardığı karışıklığı görüntülemeye çalışıyordu. Fotoğraf makinesinin deklanşörüne henüz basmıştı ki provokatörlerden birinin tabancasından çıkan ve kalbine isâbet eden kurşunla şehit olmuştur. 
Hakkında söylenenler / yazılanlar başlıklı 2. Bölümde; MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin basın açıklaması ve TBMM MHP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın Cengiz Akyıldız ile ilgili bölümü, MHP Milletvekili Şefkat Çetin’in ‘Temiz Kalabilmiş Tek Parti Olan MHP’ye Sıkılan Kurşun Mânidar’ başlıklı bildirisi, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz’un açıklaması bulunuyor. 
Bu bölümün en hissî, en anlamlı mesajı, Şehidimizin kızı Neslihan Akyıldız’a ait: ‘Lütfen babam için üzülmeyin. Çünkü ben O’nu Allah’a emânet ettim. Bu çirkin dünyadan göç etti, daha güzel bir yerde. Allah, babamı çok seviyordu ki, babamın ömrünü kıstı. Evet, ağlayıp üzülelim ama böyle yapınca babacığım yerinde rahat yatamayacak. Bunun için sâdece rûhuna el Fâtiha diyelim. Babam ölmedi, kalbimizde.’ 
Eşi Özlem Akyıldız ise; ‘Bir 18 Yıl Daha Hayallerimiz Vardı’ başlıklı yazısında şehit eşinin kendisine; ‘Sen hayata ve verirsen, hayat sana daha mükemmelini verirmiş. Ben hayata ne verdim bilmiyorum. Bana ummadığım kadar değerli olan seni verdi…’ Dediğini belirtiyor. 
Bir başka duygu yüklü yazı ise diğer kızı Aslıhan Akyıldız imzasını taşıyor: ‘Babamla olmak hayatımdaki en büyük güzellikti.’ Diyor. 
Diğer sayfalarda; Melih Âşık’ın Milliyet, Ahmet Hakan’ın Hürriyet, Rauf Tamer’in Posta, Orhan Karataş, Neval Kavcar ve İsmail Özdemir’in Ortadoğu, Yener Dönmez’in Yeni Akit, Selcan Taşçı, Yavuz Selim Demirağ, Servet Avcı ve Arslan Tekin’in Yeniçağ gazetesinde yayınlanan makaleleri, Yasi Yanar, Selim Çoraklı, Mesut Kılıçlıoğlu ve Emine Arslan’ın sosyal medyada yer alan yazıları, M. Fetullah Gülen’in gazetede yayınlanan tâziye mesajı, Orhan Kılıçoğlu, Selçuk Düzgün, Murat Gedik, Hilmi Özden, Hasan Karaca, Uğur Tarhan, Prof. Dr. Ayşe İlker, Kadir Durak, Fatih Akkaya, Oğuzhan Cengiz, Murat Kotra, İbrahim Kılınç, Selahattin Ay, Harun Taşkın, Burak Kılıçarslan, Abdullah Kılıç, Gökhan Zor, Burak Keskinkılıç ve Orhan Kilit’in Şehit Ülkücü Akyıldız için kaleme aldıkları ve değişik yayın organlarında yayınlanan yazıları bulunuyor. 
3.Bölüm; Son Şehit Cengiz Akyıldız’ın kaleme aldığı 80 adet seçilmiş makalesine ayrılmış. Makalelerde buram buram millet ve vatan sevgisi, burcu burcu bayrak aşkının terennüm edildiği, fikrî yönü ağır basan bir usta kalem erbabının imbikten süzülmüş üslubuna şâhit oluyoruz. 
4. Bölümde cezaevi hâtıraları, 5. Bölümde ise şehidimizin 10 adet seçilmiş şiiri bulunuyor. 
13,5 X 21 santim ölçülerinde, 400 sayfalık kitap, 2014 yılı Mayıs ayında yayınlandı. 
BİLGEOĞUZ YAYINLARI: Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-527 33 65
Belgegeçer: 0.212-527 33 64  
e-posta:[email protected]  
www.bilgeoguz.com.tr  



CENGİZ AKYILDIZ: 
Rize’de 1961 yılında doğdu. Kısa bir süre Bursa’da bulundu. İstanbul’un Fatih İlçesi’ne bağlı Fındıkzâde semtindeki Vatan Lisesi’nden mezun oldu.  
Cengiz Akyıldız gerçek hayatı ile değil, 12 Eylül 1980 Askerî Harekâtı’nın işkence-hâneleri olan ve  ‘Yusufiye' veya ‘Taş Medrese’ olarak anılan zindanlardaki metâneti, sabrı, asil duruşu ve dâvâsına perçinli irâdesi ile efsâneleşen bir destan kahramanı olarak bilinir. Ülkücü hareketin içerisinde büyük bir mücâdele adamı olarak tanındı ve sevildi. 
12 Eylül 1980 yönetiminin peşin yargılarla başlattığı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkücü Kuruluşlar Dâvâsı’nda hapse mahkûm edildi. Cezâsını çektikten sonra çeşitli yayın organlarında çalıştı. 100’den fazla makalesi yayınlandı. 
MHP İstanbul İl Yönetimi Basın Danışmanı olarak görevli iken; 17, 18 ve 19 Ocak 2014 günlerinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İstanbul’daki seçim çalışmalarını adım adım tâkip etti ve fotoğrafladı. 
30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahallî İdareler Seçimi için, 26 Ocak 2014 Pazar günü, İstanbul’un Esenyurt Semti’ndeki seçim bürosundaydı. MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı geldiğinde seçim bürosu PKK yandaşları olan taşlı-sopalı ve silahlı kişilerin saldırısına uğradı. Dışarıdaki kavgayı görüntülemek isterken, kalbine isâbet eden kurşun sebebiyle kaldırıldığı hastânede ebedî âleme göçtü. Cenâze namazı büyük bir kalabalığın katılımı ile kılındı. 


OĞUZHAN CENGİZ:
Yazar ve yayıncı Oğuzhan Cengiz, Artvin’den gelip İstanbul’da yerleşen bir ailenin evladı olarak 19 Mayıs 1959 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da gördü. Üniversite yıllarında, 12 Eylül 1980 Darbesi öncesi, siyasî mücâdelelerde aktif olarak yer aldı; İstanbul Ülkü Ocakları Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 1978 yılında girdiği hapisten 1990’da çıktı. Serbest kalınca Sakarya’da Serdivan Anadolu Lisesi’nin kantinini işletti.
Bir süre ticaretle meşgul oldu. Çin Halk Cumhuriyeti’ne iş gezisine çıktı. Çin’den havaî fişek ithaline başladı. İşini ortağına devrettikten sonra, 2002’de, haftalık Türk Haber Gazetesi’ni çıkardı. 25. sayısından itibaren gazetenin genel yayın müdürlüğünü üstlendi. 56. sayıda gazete kapandıktan sonra Bilgeoğuz Yayınları’nı kurdu.Bilgeoğuz Yayınları çatısı altında Fosil ve Bilgecan adlarıyla da kitaplar yayınlamaya başladı.
Hapishanede yazdığı  günlüklerini yayınladı, biyografik çalışmalar yaptı.
Yayınlanmış serleri: Yanıkkale: (2001, ilaveli 7. baskı 2005), Kapıalt: (2004 ilaveli 13. baskı 2005), Sürgündeki Derviş (Özbekistan Erk Partisi lideri Muhammed Salih hakkında, 2005), Bir Yıldız Kaydı (12 Eylül öncesi olaylarında öldürülen kardeşi Erhan Cengiz hakkında, 2005), Teşkilât Ercan (Ülkücü işçi Derneği İstanbul Şube Başkanı Ercan Poyraz hakkında)  Yavuz Selim Demirağ ile, 2006), Okul ve Aile Etkinlikleri Antolojisi (2008), Arşiv Belgelerinde Gün Sazak (20O8), Başkan Recep Haşatlı: (2009)


KUŞBAKIŞI
MUCİZEDEN BELAYA YOLCULUK / TÜTÜN  
Tarihte yaşanan yasaklara, Amerikan yerlilerinin başına gelenlere veya Türkiye’nin Karadeniz, Ege ve Güneydoğu bölgelerinde yaşananlar okunduğunda, başlığın haklılığı anlaşılıyor.
Yakın zamanda gerçekleşen TEKEL grevi ha keza! Ki tarihimizdeki en büyük grevleri yine tütün işçileri gerçekleştirmiştir. Editörlüğünü, Vakıf Mercimek ve Eren Akçiçek’in yaptığı kitapta; alanın uzman bilim adamları, araştırmacıları tütünün tarihinden biyolojik özelliklerine, ekonomik etkisinden sosyal yönüne kadar bütün unsurlarını masaya yatırıp önemli bir kaynağa imza atıyorlar.
İnceleme Araştırma serisindeki kitap, 2014’te okuyucu ile buluşturuldu. 
TARİHÇİ KİTABEVİ: Moda Caddesi Nu: 104/A (Ziraat Bankası yanı) Moda, Kadıköy. 
Telefon ve Belgegeçer: 0 216 418 68 86 
e-posta: [email protected]  // 
www.tarihcikitabevi.com  


SOHBETLER
Tasavvuf, insanın çevresiyle kurduğu ilişkiyi Allah’la irtibat olarak algılaması ve buna göre yaşamasıdır. Bu noktada, kişiyi her an Allah’la irtibatta olduğu gerçeğiyle buluşturacak ve O’na kulluk zevkini hatırlatacak bir rehbere ihtiyaç vardır. Bu da ancak tasavvufu hâl etmiş, onu yaşayan bir insan olabilir.
Tasavvuf, Kur’an ve sünnetten ayrı bir hayat tarzı değildir. Tasavvuf ise bu iki kaynaktan beslenen İslâmî bir ilimdir. İnsanı bu dünya ve ötesinde cennete ileten yegâne yol İslâm tasavvufudur.
Cemâlnur Sargut’la “tasavvuf sohbeti” niteliğindeki bu kitap, tasavvuf ilminin kaynağı, doğuşu, konusu ve yöntemi ile ilgili en çok merak edilen sorulara cevap vermektedir.
13,5 X 21 santim ölçülerinde, 214 sayfalık kitap, 2014 yılında yayınlandı. 
NEFES YAYINLARI: Bağdat Caddesi, Güzel Sokağı Nu: 11 A Blok Daire: 2 Selamiçeşme, Kadıköy-İstanbul. 
Telefon: 0.216-35910 20 
Belgegeçer: 0.216-359 40 92
e-posta: [email protected] / www.nefesyayinevi.com   


GÖZLÜKLERİN ÜZERİNDEN:
Fait Bilgi, ilk kitabının grubunu ‘Hatırlamalar’ olarak isimlendirmiş. Önemli kişilerin elbiselerini diken tanınmış terzi Yusuf Kenan’ın işyerinde geçen sohbetleri ve sohbetlere katılan insanları anlatıyor. 
Terzihâne ikindi vakitlerinde çayın poşetsiz demlendiği, sohbetlerin çeşitli konuları kapsadığı unutulmaz anlara mekânlık etmiştir. Müdâvimleri arasında Malatyalı Fahri Kayahan, Pamuk Eczanesi sahibi Kemal Pamukçu, Galatasaraylı eski atlet Rauf Bey, bir devrin meşhur spiker ve spor adamı Eşref Şefik, Bestekâr Yesari Asım Arsoy ve Neyzen Tevfik gibi isimler bulunmaktadır. Bu zevatın hepsi, İstanbul’un giyimi ile, sohbeti ve efendilikleri ile tanınmış kişileridir. 
Eski insanların sohbetlerini sevenlerin zevkle okuyucağı kitap, 2014 yılında, 12 X 19,5 santim ölçülerinde 208 sayfa olarak okuyucuya sunuldu. 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0.212-251 03 50  
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 www.otuken.com.tr  
e-posta: [email protected]  

ANKARA DESTANI:
Ankara Üniversitesi Eğitim bilimleri Fakültesi’nde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hocası Prof. Dr. Üstün Dökmen, kitabında Ankara’nın tarihî kimliğini, geleneklerini anlatırken, günlük sosyal ve siyasî hayatını da anlatıyor. Öyle anlaşılıyor ki bu destan burada bitmeyecek, devamı gelecek. Ağırlıklı olarak ele aldığı konu olan hayatın güzelliği, tek kitapta bitirilebilecek gibi değil.  
13,4 X 19,8 santim ölçülerinde 408 sayfalık kitap, Mart 2014’te yayınlandı. 
REMZİ KİTABEVİ A.Ş. Genel Merkez: Akmerkez E 3 Blok Kat: 14 Etiler, İstanbul 
Telefon: 0 212 282 20 80 
Belgegeçer: 0.212- 282 20 90 www.remzi.com.tr  
e-posta: [email protected]   
Akmerkez: 0.212-282 25 75, 
Akbatı: 0.212-397 72 30,
Florya: 0.212-573 63 83, 
Nişantaşı: 0.212-234 54 75,
İçerenköy: 0.216-448 03 73,
Mecidiyeköy: 0.212-217 12 25,
Suadiye: 0.216-361 90 71, 
Levent: 0.212-353 05 00, 
Bakırköy: 0.212-466 61 70


OSMANLILAR VE HAÇLILAR
Alfa Kitap
Dünyanın en önde gelen Osmanlı tarihçisi olarak anılan İnalcık bu kitapta Osmanlılar ve Haçlılar arasındaki mücadelenin çerçevesini 1329-1451 ve 1451-1522 yılları arasında iki ana başlıkta inceliyor. 
Diğer taraftan 16. Yüzyılda haçlı düşüncesinin değişen dünya düzeni içerisindeki geçersizliğini vurgulayarak Osmanlı Cihan Devleti ile Batı Hıristiyan âlemi arasındaki mücadelede yeni bir safhanın ne şekilde başladığını aktarıyor.
13,5 X 21 santim ölçülerinde 195 sayfalık kitap, Eşref Bengi Özbilen tarafından Türkçe’ye çevrilerek Nisan 2014’te yayınlandı. 
ALFA BASIM YAYIM DAĞITIM İLETİŞİM: Ticarethane Sokağı Nu: 53 Cağaloğlu 34410 İstanbul. 
Tel: 0 212-511 53 03  
Belgegeçer: 0 212-519 33 00 
www.alfakitap.com  



KISA KISA / KISA KISA…
1- ALİ ŞÎR NEVÂYÎ MUHÂKEMETÜ’L-LUGATEYN: F. Sema Barutçu Özönder. Türk Dil Kurumu Yayınları. 
Telefon: 0 312 457 52 00 e-posta: [email protected] 
2- BEDİÜZZAMAN’DA AŞK: Metin Buz. Hayy Kitap. Zeytinoğlu Caddesi, Şehit Erdoğan İban Sokağı Nu: 36 Akatlar 34335 İstanbul. 
Telefon: 0.212-52 00 50 Belgegeçer: 0.212-352 00 51 www.hayykitap.com e-posta: [email protected]       
3- EDEBİYAT VE KURAMLAR: Fatma Erkman-Akerson. İthaki Yayınları. Bahariye Caddesi, İhsan Ünlüer Sokağı Nu: 16 Ersoy apartmanı A Blok, Kat: 3 Nu: 15 Kadıköy, İstanbul. 
Telefon: 0.216-348 36 97 Belgegeçer: 0.216-449 98 34 www.ithaki.com.tr  e-posta: [email protected]  
4- KAYIP DERFTERDEN HİKÂYELER: Hikâyeler. Zaman Kitap. Çobançeşme Mahallesi, Kalender Sokağı Nu: 21 Yenibosna 34530 İstanbul 
Telefon: 0.212-454 1 454 Belgegeçer: 0.212-639 34 99  www.zamankitap.com  
e-posta: [email protected]     
5- İSTANBUL MEKTUPLARI: Basiretçi Ali Efendi. Kitabevi Yayınları / Mehmet Varış: Alemdar Mahallesi Çatalçeşme Sokağı Nu: 46/A Cağaloğlu – İstanbul 
Telefon: 0 212-511 21 43 Belgegeçer: 0.212-513 77 26 
e-posta: [email protected] / www.kitaevi.com.tr