NİÇİN?
İlk kitabını; Ayhan Tuğcugil müstear imzası ve Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi’ adıyla 1978’de, ikinci kitabını kendi imzası ve  ‘Türk’üm Özür Dilerim’ adıyla 2012’de yayınlayan Prof. Dr. İskender Öksüz’ü yazılarından tanıyanlar, O’nun sosyolog olduğunu düşünürler. Kimya-Fizik üzerine lisans yapmış olmasına rağmen kendisinin ‘bilgisayar uzmanı’ olduğunu ifâde eder.
İroni yapmayı seven, dünya yansa-yıkılsa çöpüne bile zarar gelmeyeceğinden emin tavırlarıyla ‘rahat bir insan’ görüntüsü vermesine rağmen ‘meselesi olan’ bir kişiliğe sâhiptir. Sıradan bir dâvâ adamı değil, ‘bir dâvânın adamı’dır. Özetle şaşırtmayı seven, derinliği ve enginliği olan bir bilge kişidir. Bütün bu özelliklerinin de farkındadır ve gizlice bu farkındalığın safâsını sürmektedir. Sözün özü; kelimenin tam anlamıyla o bir ‘entelektüel’dir. 
İskender Öksüz, 12,5 X 19,5 santim ölçülerinde, 271 sayfalık kitabına; “Nasıl diye çok sorduk. Acaba artık sebeplere insek, ‘Niçin’ diye sorsak…” diyerek başlıyor ve Tarih, Devlet, Ekonomi ve Eğitim konularında derin tahlillere girişiyor. 
‘Giriş’ bölümündeki sözleri; O’nun okuyucuya; kitabı bitirmeden ellerinden bırakamama kararını aldırmak veya derhal bıraktırmak… kararlılığında olduğunu gösteriyor:
Bu, katiyen tarafsız gözlemci kimliğiyle anlatılan bir hikâye değildir.
Ben bir Türk milliyetçisiyim ve bu kimliğimle daima Türkiye’nin lehine olanları bulup çıkarmak, aleyhine olanları da teşhir etmek gayretinde oldum. İsterseniz son cümledeki ‘Türkiye’ yerine ‘Türklük’ de diyebilirsiniz ama birincinin yararına olan zaten ikincinin de yararınadır ve bunun tersi de doğrudur.
Hikâye tarafsız değildir, fakat vakıayı kabiliyetimin elverdiği ölçüde doğru yansıtır. Münakaşadaki bir avantaj uğruna gerçeği çarpıtmanın fikir stratejisi açısından miyopluk olduğuna inanırım. Kısa vadede, gerçeği çarpıtarak sağladığınız avantaj, orta ve uzun vadede dönüp sizi vurur. Tıpkı yalan söyleyenin, pozisyonunu kaybetmemek için ilk yalana yeni yalanlar eklemek zorunda kalıp sonunda itibarını kaybetmesi gibi.’  
Kitap; alt başlığı oluşturan kelimelerden de anlaşılacağı gibi 4 bölümden; ilk 2 bölümde 7’şer, 3. bölümde 9, 4. bölümde 8 olmak üzere birbirine kenetli 31 makaleden oluşuyor. 
Yazar, ‘Tarih’ başlıklı birinci bölümde; Tarihten neyi nasıl fakat daha ziyade niçin öğreneceğimiz sorularını soruyor ve bir uygulama metodu elde etmeye çalışıyor. 
‘Devlet’ başlıklı ikinci bölüme; ‘Niçin devlet’ sorusuyla başlıyor. 
Söz konusu ‘devlet’ olunca, yazar; ‘devletlû’ edâsıyla müfit ve muhtasar ifâdelerle hüküm veriyor: ‘Devlet her şeyi yapmaya kalkmamalı. Fakat yaptıklarını da tam yapmalı.’ 
 -Büyük devlet?
-Hayır!
-Güçlü devlet?
-Evet!’
İşte bu kadar…
‘Güçlü devlet’in tarifini de en hasis tarzda, had safhadaki kelime tasarrufu ile veriyor. Hüküm net ve kesindir. Okuyucu, kabul etmek mecburiyetinde olduğuna inanır. 
İskender Öksüz, tarih şuuruna sâhip bir mütefekkirdir. ‘Geçmişin câhili olanlar, geleceğin körüdür’ sözünün doğruluğuna inanmış insanların cehd ve azmiyle tarih ilminde de uzmanlaşmıştır. O bilir ki; İnsanoğlu, tarihini bildiği ölçüde değer kazanır ve sâhibi olduğu değerler ölçüsünde değer üretebilir. 
Fikir üretimindeki verimliliğinin sebebi bu olsa gerek. 
Kargadan başka kuş tanımayanlar misali; ‘Tarihçi’ denildiğinde; Emin Oktay’dan başka isim telaffuz edemeyenler!… Hiç düşündünüz mü? Tarihimizi ne kadar biliyorsunuz ve bildiklerinizin ne kadarı doğru?  
Sınırlı da olsa, gerçekleri öğrenmek istiyorsanız, ‘Niçin?’i okuyunuz. 
*
Üçüncü bölümün başlığı: ‘Ekonomi’ Bu bölümde, ‘Niçin geri kaldık’ sorusu; kalkınma ekonomisi ve uzun perspetifli akademik araştırmalar ışığında yeniden ele alınıyor. Bölüm; ‘Milliyetçiliğin eknomisi’ başlıklı yazı ile sona eriyor. Burada da paradokslarla, güçlü ekonominin târifi veriliyor. Târif tamam da… asıl gerekli olan elbette güçlü ekonominin nasıl sağlanacağı… Cevabı; açık ve net olmamakla birlikte var…
‘Yönetim’ başlığı altındaki son bölümde; yönetimdekilere altın değerinde fikirlerle rehberlik ediyor: ‘İş baştan, kuruluştan başlıyor. İster dükkân, ister şirket, ister bakanlık, ister devlet kurun.
Önce temel değerleriniz üzerinde fikir birliğine varacaksınız. Çünkü insanların kol ve bacaklarından başka beyinleri olduğu da malumdur; fakat en son keşif, gönüllerinin de varlığıdır. O yüzden işe değerlerle başlanır.’
Prof. Öksüz, bu değerlerin isimlendirilmesini okuyucuya bırakıyor. Bu satırların yazarı da bir tarafı ile ‘okuyucu’ olduğuna göre, kitabın bütününden aldığı ilhamla şöyle bir sıralama yapabilir: 1- Millî değerler, 2- Mânevî değerler, 3- İnsanî değerler. Bunların sıralaması değişebilir. Fakat hiçbirinden vazgeçilemez. Ve de hiçbiri yekdiğerinden daha az önemli değildir. 
‘Güçlü devlet = Âdil yönetim + ahlaklı halk’ 
Yazar kitabında bu formülü açık açık vermiyor. Verse, zâten 6 kelimelik bir kitap olurdu. Daha doğrusu, ‘Niçin’ isimli kitabı okumak hazzından da yararından da mahrum kalırdık. 
*
İskender Öksüz; gazete ve dergilere yazdığı makaleler bir tarafa bırakılırsa, ilk kitabı ile ikinci kitabı arasında yaşadığı rehâvetten hem kurtulmuş hem de okuyucuya kendisini affettirmiştir. 
Af keyfiyetinin ‘geçici’ olmayacağı tahmin ve temennisiyle… 
BİLGE KÜLTÜR SANAT YAYINCILIK DAĞITIM SANAYİ VE TİCARET LTD ŞTİ: 
Nuruosmaniye Caddesi Nu: 3 Kardeşler Han Kat:1 Cağaloğlu 34110 İstanbul.  
Telefon: 0 212 520 72 53 Belgegeçer: 0.212-511 47 74 
e-Posta: [email protected]  //  
www.bilgeyayincilik.com  
Prof. Dr. İSKENDER ÖKSÜZ
Doğum Yeri: İzmir, Doğum Tarihi: 14 Eylül 1945 
Yabancı Dil: İngilizce, Almanca 
Eğitim Durumu: 1969 Yale University (Ph. D.) 
                       1968 Yale University 
          (Master of Science) 
                       1966 Ege Üniversitesi (Kimya- Fizik Lisansı) 
Çalışma Durumu: 
2002: Prof. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü     
1987-2002: Sağlık ve bilişim sektörlerinde çeşitli firmalarda profesyonel üst yöneticilik: Yönetim Kurulu üyeliği, Genel Müdürlük, Holding Genel Koordinatörlüğü. 
1981-1987: Prof. University of Petroleum and Minerals (UPM), Suudi Arabistan Akademik ve İdarî  Görevler, bilgisayar destekli öğretim koordinatörü, yeni öğretim üyesi seçimi ve terfi komitesi. 
1968-1981: Bölüm Başkanlığı, Rektör Yardımcılığı, Rektör Vekilliği (ODTÜ), Kürsü Başkanlığı, Senato Üyeliği (ADMMA), Türkiye Atom Enerjisi Komisyonu 7. Dönem üyeliği, Atom Enerjisi Konusunda Bakan Danışmanlığı.
30’un üstünde ilmî makale.
Kültür Bilim ve Teknik Merkezi Derneği kurucu üyeliği, başkanlığı. 
Türk Ocağı Hars Heyeti üyeliği. 
İLESAM Yönetim Kurulu üyeliği.
Ötüken, Millî Yol, Töre, Devlet, Bozkurt, Türk Yurdu dergilerinde makaleler.
Son Havadis, Yeni Ufuk, Ayyıldız gazetelerinde köşe yazarlığı. 
Kitap: 1-Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi: Ayhan Tuğcugil müstearıyla. Töre-Devlet Yayınevi, Ankara 1978.
           2-Türk’üm Özür Dilerim: Bilge Kültür, Sanat Yayıncılık. İstanbul, 2012
OSMANLI BALKANLARININ  SON ON YILI 
Ahmet Mesut Okar; Harbiye’yi Mustafa Kemal ile birlikte okuyan, İttihad ve Terakki Komitesi üyesi olan, Sultan İkinci Abdülhâmid Han’a isyan eden, Balkan Harbi’ne katılan, Ayastefanos Tayyare İstasyonu Komutanlığı yapan ve emekli olup sivil hayata geçtikten sonra milletvekilli olan dedesi Mehmet Ali Okar’ın hâtıralarını naklediyor. 
Kitabın ağırlıklı bölümü; Balkanların Osmanlı Devleti yönetimindeki son on yılı.  
Kitaptaki şu satırlar dikkat çekiyor: ‘Berat’a gitmek üzere Lesgotin’den hayvanıma bindim. Yanıbaşımda sekiz on asker oturmuş, gelişigüzel havaya silah sıkıyordu. Yanlarına gittim, niçin silah sıktıklarını sordum. Sevinçlerinden silah attıklarını söylediler. Beyrut’a gitmekte olduklarını işittiklerinden, sevinçlerini ilan ediyorlardı. Bu zavallı Suriye’li askerler memleketlerine gittiklerini zannetmişlerdi. Beyrut’a değil, Berat’a gidiyorlardı. Bu tatlı hayallerini bozmadım.’ 
Kitapta Mehmet Ali Bey’in Makedonya’da çetecilik için dağa çıkışından Bulgar çeteleriyle mücadelesine, Arnavut isyanının ayak seslerinden adım adım Balkan Harbi bozgununa kadar samîmi bir dille kaleme aJdığı hâtıraları, şahsî albümünden fotoğraflarla zenginleştirilmiş. 
Türkiye’de; ‘Balkanlar’ veya daraltılmış bölge olarak ‘Rumeli’ denildiğinde gönül teli titremeyen insan yok gibidir. Onlar, Balkanların son dönemlerini, o bölgede yaşayan ve savaşan bir askerin kaleminden okumak fırsatını değerlendirebilirler. 
Aralık 2013’te yayınlanan kitap, 304 sayfadır. 
TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI: İstiklal Caddesi Meşelik Sokağı Nu: 2 Kat: 4 Beyoğlu, İstanbul (T. İş Bankası Parmakkapı Şubesi üzeri) 
Telefon: 0 212 252 39 91 Belgegeçer: 0 212 252 39 95 www.iskultur.com.tr e-posta: [email protected]  
Tanıklarıyla Türkiye’de Musikinin Yakın Tarihi
NEVZAT ATLIĞ’IN TANIKLIĞINDA
‘Klasik Türk Musikisi’ denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Nevzad Atlığ’ın şahsî tarihi, bir bakıma Türk Musikisi’nin de yakın tarihi anlamını taşıyor. Zira Türkiye’de 1940’ların sonundan günümüze kadar; Atlığ’ın, odağında yer almadığı neredeyse tek bir musiki olayı dahi yok.
Kişileri ve kurumları anlamak ve anlamlandırmak açısından vazgeçilmez öneme sâhip olmaya başlayan ‘sözlü tarih’ kavramı, artık tarihin ciddî kaynakları arasında sayılıyor. Ve Nevzad Atlığ’ın hâfızasından süzülen zengin hâtıralar, musiki tarihimize hatırı sayılır bir ışık huzmesi düşürdüğü gibi, sosyal hafızamızı tazelememize de yardım ediyor.
Türk Musikisi dünyasının en kıdemli sanatçılarından olan Nevzad Atlığ’ın hikâyesi, kendi kültürümüzün çok önemli bir dalının zaman içinde yaşadığı macerayı bir film gibi heyecanla seyretmemizi sağlıyor. Diğer taraftan, Türk aydınının kendi kültürüne karşı iki farklı tavrının; ‘yabancılaşma’ ve ‘sâhip çıkma’ şeklinde kendini gösteren eğilimlerinin, tarihi ve amansız mücadelesini de gözler önüne seriyor.
Ses sanatkârı, müzikolog ve müzik tarihçisi, yazar Mehmet Gültekin’ hazırladığı eser, 16 X 23,5 santim ölçülerinde ve 174 sayfadır. Kitabın sonunda yer alan indeks bölümü, kitapta isimleri geçen kişilerin yer aldığı sayfaların numaralarını veriyor. Böylece okuyucu, Türk musikisiyle ilgilenen yazar, sanatkâr ve yöneticiler hakkında da bilgi sâhibi oluyor. 
21. ASIR YAYINEVİ: Maltepe Mahallesi, Litros Yolu, Fatih Sanayi Sitesi Nu: 12/74 Topkapı İstanbul. 
Telefon: 0.212-501 53 07 Belgegeçer: 0.212-613 68 96 
e-posta: [email protected]    www.21.asiryayınevi.com  
Gavs-ı Âzam Seyyid
ABDÜLKADİR GEYLANÎ’NİN SOHBETLERİ
Kur’an-ı Kerim ve Hadis kitaplarından sonra Müslüman Türk evlerinin üçüncü kitabı olarak kabul edilebilecek olan bu kitabı Yaman Arıkan, Arapça aslından Türkçeye çevirdi. Kitapta; Evliyâlar Sultânı Abdülkadir Geylânî Hazretlerinin, döneminin Bağdat halkına hitâben yaptığı muhteşem hitâbeleri yer alıyor. Eser; okuyanların rûhunda ma’nevî zevk ve vecd dalgaları oluşturuyor.
Eser; sultânül’evliyâ, gavs-ı a’zam Abdülkadir Geylânî (k.s.) Hazretlerinin EL-FETHURRABBÂNÎ isimli eserinin tercümesidir. Yaman Arıkan eserin Türkçe’sine, ABDÜLKADİR GEYLÂNÎ’nin SOHBETLERİ adını vermiş. Esâsen eser, Hazretin, devrinde kendi idâresinde bulunan medresesi ile dergâhında yaptığı sohbet ve hıtâbelerden meydana gelmiştir. Onun, zamanının Bağdat halkına ve müsâfir ve yolcu olarak dergâhına uğrayanlara hıtâben yapdığı bu samimiyet ve ihlâs timsâli konuşmaları, dünyaca da meşhurdur. Hicrî 545-546 (Mîlâdî: 1150-1152) yıllarında yapılan ve her bir cümlesi insanın rûhunun derinliklerinde akisler uyandıran bu konuşmalar, Hazretin ileri gelen bağlılarından Afîf adındaki talebesi tarafından aynen kaydedilmiştir.
16,5 x 23,5 santim ölçülerindeki kitap sıvama cilt içerisinde 2. Hamur ithal kâğıda basılmıştır, 560 sayfadır. 
UYANIŞ YAYINEVİ: Ticârethâne Sokağı Nu: 41 Tevfik Kuşoğlu İş Hanı Daire: 14 Sultanahmet, Eminönü, İSTANBUL
Telefon: 0.212-527 29 49  Belgegeçer: 0.212-52758 87 
e-posta: [email protected]  //  www.uyanis.com.tr  
OSMANLI TÜRKÇESİ SÖZLÜĞÜ
Bilindiği üzere, dil, insanları bir araya getiren; ona millet olma özelliğini kazandıran en önemli unsurlardan biridir. Dil, s3adece, aynı zaman diliminde yaşayan insanlar arasında anlaşmayı sağlayan bir vasıta olmayıp, aynı zamanda bir milletin geçmişi, hâli ve geleceği arasında köprü olma özelliği de taşımaktadır.
Sözlüğün bu önemli özelliği sebebiyle birçok sözlük hazırlanmıştır. Bu sözlüklerden bir kısmı, Prof. Dr. Ahmet Doğan’ın hazırladığı Osmanlı Türkçesi Sözlüğü’nden daha geniş kapsamlıdır. Ancak, bu sözlükte;  Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümleri başta olmak üzere daha ziyâde sosyal bilimlerle ilgili Arapça ve Farsça kelimelere ağırlık verilmiştir. Diğer sahalarla ilgili kelimelere daha az yer verildiği gibi bunlarda tafsilâtlı açıklamalar da yapılmamıştır. Buna rağmen yaklaşık 40.000 kelimeyi ihtiva eden bu çalışma, belirtilen sahalar için el kitabı olma özelliği taşımaktadır.
2011 yılında, şamua kâğıda basılan sözlük, 13,5 X 19,5 santim ölçülerinde ve 1392 sayfadır. 
AKÇAĞ BASIM YAYIM PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ: Tuna Caddesi Nu: 8/1 Kızılay-Ankara 
Telefon: 0 312 432 17 98 
Belgegeçer: 0 312 432 28 52 www.akcag.com.tr  e-posta: [email protected]   
DURUŞMALAR
Merhum Necdet Sevinç’in 2010 yılında basılan bu kitabı 120 sayfadır, tiyatro tarzında ve 2 bölümden oluşmaktadır. 
Kitapta; hayatının önemli bir bölümünü, fikirleri ve yazdığı yazılar sebebiyle sanık sandalyesinde geçiren Necdet Sevinç’i hâkim kürsüsünde görüyoruz. ‘Mahşer Mahkemesi ’ de denilebilecek bir mahkeme kuruluyor. Mahkemede; Merzifonlu Kara Mustafa Paşa yargılanıyor ve İkinci Viyana Kuşatması olayları irdeleniyor. Oğuz Kağan mahkeme başkanı, Bilge Kağan ve Alpaslan Gazi mahkeme üyesi, Atilla ise savcıdır. 
İkinci duruşmada ise Ankara Meydan Savaşı ele alınıyor. Tarihle ilgisi az olanların zevkle okuyacağı bir kitap.
BİLGEOĞUZ YAYINLARI: Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 527 33 65 
Belgegeçer: 0 212 527 33 64  
e-posta: [email protected]  www.bilgeoguz.com.tr  
KISA KISA… / KISA KISA…
1- ACAYİP OSMANLI TARİHİ: Enes Türkoğlu. Tutku Yayınevi: Şehit Mustafa Doğan Sokağı Nu: 92/1 Cankaya Ankara 
Tel: 0 312 442 73 95 Belgegeçer: 0 312 442 73 97 
e-posta: [email protected]  www.tutkuyayinevi.com  
2- MUHTEŞEM HAYATINIZ (Roman): Oya Baydar. Can Yayınları. Hayriye Caddesi Nu: 2 Galatasaray, İstanbul. 
Telefon: 0 212252 59 88 Belgegeçer: 0 212 252 72 33 www.canyayinlari.com e-posta: [email protected] 
3- NURİ PAŞA: Necdet Karaköse. Ötüken Neşriyat. İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul. 
Telefon: 0 212 251 03 50  
www.otuken.com.tr  e-posta: [email protected]  
4- GELENEK VE MODERNLİK ARASINDA: Mustafa Armağan. Timaş Yayınları. Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 511 24 24 Belgegeçer: 0 212 512 40 00 www.timas.com.tr  e-posta: [email protected]  
5-SON MASAL: Levent Kent. Epsilon Yayıncılık. Merkez: Gürsel Mahallesi, Nurtaç Cadddesi, İcabet Sokağı Nu:3 Kağıthane, İstanbul. 
Telefon: 0 212 294 46 00 Belgegeçer: 0 212 294 49 46 www.epsilonyayinevi.com  e-posta: [email protected] 
Taksim Ofis: Osmanlı Sokağı Nu: 18 Osmanlı İş Merkezi, Kat: 4 Beyoğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 252 63 97 Belgegeçer: 0 212 252 63 98