İSTANBUL 2053 VİZYONU
Marmara Üniversitesi’nin yüksek lisans programlarından İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan’ın son eseri İstanbul: 2053 Vizyonu isimli kitap; ‘İstanbul’un geleceği geçmişinde saklıdır’ sloganı ile yayınlandı. Geçmişin değerini bilerek ve bugünü anlayarak şehrin geleceğinin inşa edilmesine yönelik birbirinden önemli teşhisler, tespitler ve tavsiyelere yer verilen eser, her yaştan ve toplumun her kesiminden insanın severek okuyacağı ve rahatlıkla anlayacağı dilde kaleme alınmış. Bu çalışma İstanbul’a hizmet etmek isteyen herkese faydalı bir başvuru kaynağı olacak şekilde hazırlanmış. 
Prof. Bozlağan eserinde; şehirdeki titizlikten uzak keyfî yapılaşmaya dikkat çekiyor. Keyfî yapılaşmanın, İstanbul’un siluetini bozduğu, şehrin trafik problemini arttırdığı belirtiliyor     
İstanbul’u geçmişinden bugüne ve bugünden geleceğe ele bu kitap, şehrin ruhuna dokunan, onu anlamayı, anlamlandırmayı ve yönlendirmeyi amaçlayarak, yazarın çeşitli tarihlerde kaleme aldığı 30 farklı makaleden oluşuyor. Yazar, İstanbul 2053 Vizyonu isimli eserinin İstanbul’a adanan 18 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu belirtiyor.  Kitapta İstanbul’un nasıl bir değişim ve dönüşüm süreci ile karşı karşıya olduğu, değişimin ana dinamiklerinin neler olduğu ve bunların nasıl yönetilmesi gerektiğine dair çarpıcı tespitler ve açıklamalar mevcut. 
İstanbul’un birkaç yıllık değil, birkaç on yıllık bir perspektifle planlanması ve yönetilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. İstanbul için bu güne kadar böylesine uzun süreli bir çalışma yapılmamıştı. Eser sâhibi, tavsiyelere uyulduğu takdirde İstanbul’un 2053 yılında dünyanın lider şehri olacağını iddialı bir şekilde ileri sürüyor. 
İstanbul’un küresel düzeyde etkili bir merkez hâline gelebilmesi için kapsamlı bir milletlerarası işbirliği programı önerilmiş ve daha önce gündeme getirilmeyen bir model teklif edilmiştir. Diğer taraftan marka şehirler ve İstanbul’un konumuna da kitap içinde değinilmiştir. İstanbul’un kültürel ve doğal değerlerinin korunması, mimarî zenginliklerinin geliştirilerek yaşatılması, şehrin silueti ve Taksim bölgesinin yeniden düzenlenmesi konuları da işlenen temalar arasındadır. Şehirdeki dikkatsiz yapılaşmanın yol açtığı problemler ve çözüm yolları dikkat çekiyor. Bu çerçevede dikey yoğun yapılaşma, çarpık şehirleşme ve  dönüşüm konuları etraflıca ele alınmıştır. İstanbul kültürüyle, sanatıyla, mimarisiyle, estetiğiyle, sosyal ve ekonomik potansiyeliyle, sâhip olduğu eşsiz coğrafî özellikleriyle bir bütün olarak ele alınmış ve her veçhesi zengin bir dil ve üslupla işlenmiştir.
15 x 22 santim ölçülerindeki, 232 sayfalık kitap, 2013 yılında yayınlandı. 
HAYAT YAYIN GRUBU: Nişancı Mahallesi, Dâvutpaşa Caddesi Nu: 26/1 Eyüp 34050 İstanbul. 
Telefon: 0.212-613 11 00 
Belgegeçer: 0.212-613 11 55 
www.hayatyayingrubu.com
e-posta: [email protected]  

PROF. DR. RECEP BOZLAĞAN
Yerel yönetimler ve şehir yönetimi uzmanı Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Türkiye’de yüksek lisansı, doktorası, doçentliği ve profesörlüğü yerel yönetimler üzerine olan ilk akademisyenidir. Londra, Paris, Tokyo, New York ve Toronto başta olmak üzere dünyanın önde gelen dünya şehirlerinin yönetim yapıları üzerine araştırmalar yaptı. 30’u aşkın ülkede mahallî yönetimler ile ilgili ilmî çalışmalara katıldı.
Büyükşehir belediye yönetimi, küresel şehirler, belediyelerde stratejik yönetim ve belediyelerde gelişim konularında çalışmalar yürütmektedir. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, İETT olmak üzere belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadro, stratejik plan, performans programı, süreç analizi ve yeniden yapılanma çalışmalarının yürütülmesinde görev aldı.
Prof. Bozlağan’ın; mahallî yönetimler, şehir yönetimi ve İstanbul üzerine yayımlanmış 8 kitabı bulunmaktadır: 1- Yerel Hizmetlerin Özelleştirilmesi, 2- Belediyelerde Örgüt Geliştirme, 3- Liderlik Yaklaşımları ve Belediyeler, 4- İstanbul; Derinlik, Değişim ve Güç, 5-Türkiye’de Yerel Yönetimler (editör),  6- İstanbul; Kent ve Medeniyet (editör), 7- İstanbul, Mekân ve İnsan (editör), 8- İstanbul; Tarih ve Kültür” (editör).
BAYKUŞ VİRANE SEVER
Etrafında eteği karlarla örtülü, tepesinden bulutların eksik olmadığı yalçın dağların yükseldiği bir köyde olduğunuzu düşünün. Zemherinin ortasında kar yolkesen olmuş. Evdeki soba yanmakla yanmamak arasında kararsızdır. Kendini bile zor ısıtıyor. 40 mumluk bir ampulün titrek ışığı odayı aydınlatamıyor. Dışarıdan biri görse, sadece evde hayat olduğundan haberdar olacak. O kadar. Bu odada ailenin en büyüğü -belki yüzü çatlak topraklar kadar kırışık bir nine- ve evin en küçüğü sırayla hikâyeler anlatıyor. Anlatılan hikâyeler öyle müfredat kitaplarında tanımı yapılanlar gibi değil. Hatta emsalleri arasından da kolaylıkla sıyrılan bir dille yazılmış olacak. Yani alıştığımız hikâyelerden çok uzak. Kadim anlatılara taş çıkaracak hikâyeler… Bu hikâyelere, dışarının soğuğu, beyaz bir ölüm gibi kapıda bekleyen karın donduruculuğu, kurdun ayışığında görülen soluğu sinmiş olacak. Kitabın yazarı Faruk Duman, böyle hikâyeler anlatıyor. 
Anlatıcı çocukluk günlerine dönerek önce kendi okuma sevdasını anlatıyor. Sonra bir diğeri daha çatlamamış sesiyle çocukluk günlerinden anlatıyor. Sekiz hikâyenin birkaç tanesi hariç hepsinde çocuk veya çocukluk yıllarından bir anlatıcı hikâyesini aktarıyor. Okuma sevdasına tutulmuş bir anlatıcı, bü hastalığa düştüğü çocukluk yıllarından, hayalle gerçeğin karıştığı bir hikĞaye ile başlıyor anlatmaya. Sonra erken ölen sevdalısının ardında sessizliğine gömülen teyzeler, delireyazmış abiler, amcalar, enişteler geçit resmi yapıyorlar. Duman’ın öyküleri adeta Anadolu’daki kalabalık bir düğün evi gibi. Küçük evdeki yer darlığından, erkekler bir odaya, kadınlar ve çocuklar ayrı bir odaya toplanmış durumdalar. Yer döşekleri serilmiş ama kimse uyumak niyetinde değil. Memleketten, çocukluktan kalma hâtırâlar, olaylar hikâye ediliyor sırayla. Hepsi birer masal anası olmuş anlatıyorlar sırayla. Aynı kış mevsiminde donmaktan nasıl kurtulduklarını sıralıyorlar. Bütün ‘rahmetli’leri anıyorlar. Aynı evden olmasa da aynı mahalleden bahsediyorlar. İnsanı kör eden beyazlığında, dondurduğu kadar yakan kar gibi bir dille anlatıyorlar. 
Bir tebessümle dinlemeye başladığımız çocuk hatırasının hikâyeleri çığlık çığlığa bitiyor.
Baykuş Virâne Sever isimli kitap, binlerce yıllık bir dille, yüzlere yıllık bir geçmişten seslenerek günün olaylarını anlatıyor. 
CAN YAYINLARI: Hayriye Caddesi Nu: 2 Galatasaray, İstanbul. 
Telefon: 0 212 252 59 88 
Belgegeçer: 0 212  252  72  33
 www.canyayinlari.com 
DUA VE KADER
12 X 19,5 santim ölçülerinde 208 sayfalık kitabı Fatma Bayraktar Karahan yazdı, Ötüken Neşriyat, ‘Din-Tasavvuf’ serinden, Aralık 2013’te yayınladı. 
Duada, var olan beğenilmemekte, onun yerine farklı bir durum istenilmektedir. Böylelikle dua, öncelikle bir değişim çağrısıdır.
Özellikle istek dualarında Yaratıcı’nın bu dünyadaki bir durumu değiştirmesi talebi vardır. Duanın kabulü ile beklenilen, var olanın değişmesidir.
Ancak bu değişim, kâinatta mı, yoksa dua edenin psikolojisinde mi olacaktır? Dua, insan hayatında neyi, ne ölçüde değiştirebilecektir?
Değişmez kader ile değişim çağrısı olan dua arasında nasıl bir ilgi vardır?
Kitap bu soruların cevabını veriyor. 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0.212-251 03 50  
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 
www.otuken.com.tr 
e-posta: [email protected]  
GAZİANTEP YAHUDİLERİ
Naim A. Güleryüz, ‘Gaziantep Yahudileri’ isimli kitabında, Yahudi Cemaati’nin bu topraklardaki izlerini tâkip ederek hem bir cemaatin tarihçesini hem de bu toprakların bilinmeyen hikâyelerini anlatıyor. Günümüzde Gaziantep’te yaşayan Yahudi cemaatinden kimse kalmamış olsa da kayıtları inceleyerek ve Gaziantepli ailelerin bugünkü fertlerinden başlayarak geriye doğru tarihî bir inceleme yapıyor. Önce şehrin adının etimolojik incelemesiyle işe başlıyor. Sonra Gaziantep’in tarihçesini okuyoruz. Şehre ilk gelen Yahudilerden bugüne cemaate, sosyal hayata, şehirde bıraktıkları izlere ve şahrin onlara bıraktıklarına dair her şey aktarılıyor. Antep’teki Yahudi ailelerinin mesleklerini, eğitim anlayışlarını, yaşadıkları mahalleleri ve evlerinin mimarî özelliklerini öğreniyoruz. Cemaatin dinî hayatını anlattıkten sonra önce aile hayatlarına sonra da geleneklerine ait bililer veriliyor. Zaten en önemli bölümleri de buralar oluşturuyor. 
Ev içindeki düzenden mahalle ilişkilerine, bayramlardan nişan törenlerine, kız istemeden evlenmeye ve doğum geleneklerine kadar her şeyi sıralıyor. Gaziantep’in mutfak kültürü ünlüdür. Güleryüz, bu sofradaki Yahudi yemeklerini de tarifleriyle anlatıyor. Sondaki sözlük ve soyağacı kısmı kitabı eksiksiz hale getiriyor. Kitap, Türkiye’deki Musevi Cemati’nin tek yayın kuruluşu olan Gözlem Yayıncılık tarafından okuyucuya sunuluyor.  
GÖZLEM GAZETECİLİK BASIN VE YAYIN A.Ş Atiye Sokağı Nu: 12 Polar Apartmanı Daire: 6 Teşvikiye, Şişli, İstanbul. 
Telefon: 212-231 92 82 
Belgegeçer: 0.212-231 92 83  
e-posta: [email protected]  //  www.gozlemkitap.com   
GELİBOLU
Buket Uzuner, ilk baskısı 1998 yılında yapılan 318 sayfalık kitabında Çanakkale Savaşlarında şehit olan dedesinin kayıp mezarını bulmak için uğraşan Yenizelandalı Viktoria’nın hikâyesini anlatıyor.
Yenizelanda’dan Türkiye’ye gelen Viktoria, rehberi Mehmet ile gelibolunun küçük köylerinde dolaşmaktadır. Bir köy kahvesinde, adına özel bir köşe hazırlanan, Çanakkale savaşlarınd şehit düşmüş olan Ali Osman Taylar’ın resmini görünce bu kişinin dedesi olduğunu iddia eder. Ancak köy halkı vatan için savaşmış ve kanını akıtmış Türk şehidi Ali Osman Taylar’a yapılan bu davranışı çok büyük bir hakaret olarak karşılar ve Viktoria’yı derhal köyden uzaklaştırırlar. Bu olaydan bütün Türkiye, televizyon ve basın sayesinde kısa sürede haberdar olur. Viktoria bu iddiasını ispat etmek için Ali Osmanın halen hayatta olan kızı ile görüşmek için elinden gelen herşeyi yapar. Ali Osman’ın kızı olan Beyaz Taylar adeta ayaklı bir tarihtir. Çok inatçı olan bu kadın, dış görünüşünün zıttına çok zeki ve biligilidir. Viktoria ile konuşurken tercüman kullanmadan kendisi İngilizce konuşmaktadır. Viktoria beyaz halanın inadını kırmayı başarır ve onunla görüşür. Bu görüşmeden sonra gerçekler birbir ortaya çıkar. Ali Osman Taylar aslında bir Anzak askeridir ve savaşta ağır yaralanmıştır. Onu bir çukurun içerisinde hareketsiz halde bulan Beyazın annesi yaralarını iyileştirmiş ve iyi bir duruma getirmiştir. Bir süre sonra da evlenmişlerdir. Viktoria, Ali Osman’ın torunudur.  Ancak bu gerçeği yalnızca üç kişi bilmektedir: Victoria, Beyaz hala ve Beyaz halanın yeğeni Ali Osman. Bu üç kişi, köylünün bu gerçeği kabullenemeyeceğini de bilmektedirler. Ona göre planlar kurmaya çalışırlar. Roman böylece devam eder…
REMZİ KİTABEVİ A.Ş.
Genel Merkez: Akmerkez E 3 Blok Kat: 14 Etiler, İstanbul 
Telefon: 0 212 282 20 80 
Belgegeçer: 0 212 282 20 90 
www.remzi.com.tr 
e-posta: [email protected]   
Akmerkez: 0.212-282 25 75,
Akbatı: 0.212-397 72 30, 
Florya: 0 212 573 63 83, 
Nişantaşı: 0.212-234 54 75,
İçerenköy: 0.216-448 03 73,
Mecidiyeköy: 0.212-217 12 25, 
Suadiye: 0.216-361 90 71, 
Levent: 0.212-353 05 00, 
Bakırköy: 0.212-466 61 70
MİLATAN ÖNCE
Âdem Işık hazırlamış olduğu ‘İlgi Çekici Yönleriyle Eski Çağ / Milattan Önce’ isimli eserinde; bilinmeyenler, yok sayılanlar, zaman içinde kaybolanlar hakkında okuyucuyu bilgilendiriyor. Tarihe ideolojik gözlüklerle değil, tarihin gözüyle cesurca bakıyor. 
Kitapta ele alınan konulardan bâzıları
*İnsandan önce dünyada kimler yaşıyordu? 
*Tarih evrime nasıl kurban edildi?
*Dünya üzerindeki ilk rüşveti kim, nasıl verdi?
*İstanbul kaç yaşında?
*Hz. İsa, İsa’nın doğumundan kaç yıl önce doğdu?
*Karadeniz’in adı nereden kaynaklanır’?
*Türklerin Asya’dan göçtüğüne emin misiniz?
*Yedi uyurlar Romalı değil miydi?
*İki suyun birbirine karışmamasını Cousteau’dan önce kim keşfetmişti?
*Eski Mısır mezarlarında merdiven ne işe yarardı?
*Hakkâri mağaralarında bulunan İncil
*Amazonlar aslında kimdir?
*Eros’un oku ile Hadis-i Şerifte geçen şeytanın oku arasındaki bağlantı nedir?
*Annesinin karnında tahta geçen kral kimdi?
*Mısırlılar Nil Nehrine niçin tapmışlardı?
*Ege Denizi ismini kimden almıştır?
*Bir milyon yıl öncesine ait olduğu iddia edilen diş hangi canlıya aitti?
*Peygamberler hangi tarihlerde yaşadı?
*Mayaların bilimde yakaladıkları seviye neden bilinmemektedir?
*Mayaların kutsal kitabı Popol-Vuh Kışe, nerede saklanmaktadır?
*Hıristıyanlık neden doğduğu toprakların dışında kök salmıştır?
YİTİK HAZİNE YAYINLARI: Bulgurlu Mahallesi, Bağcılar Cadddesi Nu:1 Üsküdar, İstanbul 
Telefon: 0.216- 522 11 44 
Belgegeçer: 0.216-522 11 41 
e-posta: [email protected] 
www.hazineyayinlari.com  
KISA KISA / KISA KISA…
1- BOĞAZ HAKKINDA HERŞEY (Boğaz Yalılarının Görüşmemiş Fotoğrafları Eşliğinde): Saffet Emre Tonguç – Pat Yale. Boyut Yayıncılık. Koza Plaza A 26 Tekstilkent Esenler 34235 İstanbul.                                 
Telefon: 0.212-413 33 33 Belgegeçer: 0.212-413 33 34 
www.boyut.com.tr  e-posta: [email protected] 
2- İBİŞİN AKIL DİŞİ: Ünver Oral. Bilgecan Yayınları. Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-527 33 65  Belgegeçer: 0.212-527 33 64   
e-posta: [email protected]  www.bilgeoguz.com.tr  
3- AVRASYA’DAN MAKALELER: Lev Nokolayeviç Gumuliv’den Türkçeye Çeviren: Dr. Ahsen Batur. 
Selenge Yayınları: Ticarethane Sokağı Nu: 41 Tevfik Kuşoğlu İşhanı 24 Cağaloğlu, Fatih, İstanbul. 
Telefon: 0.212-514 45 73  Belgegeçer: 0.212-511 09 35 
e-posta: [email protected]  //  www.selenge.cm.tr    
4-TOPTAŞI BİMARHÂNESİ (1873-1927) / DELİLİK, SİYÂSET VE TOPLUM: Fatih Artvinli. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları: Cengiz Topel Caddesi Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü Garanti Kültür Merkezi Arka Giriş Etiler, İstanbul. 
Telefon: 0 212 257 87 27 Belgegeçer: 0 212 257 87 27 
www.boun.edu.tr  e-posta: [email protected]
5-OSMANLI VE MODERN TÜRKİYE: Halil İnalcık. Timaş Yayınları. Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-511 24 24 Belgegeçer: 0.212-512 40 00 
www.timas.com.tr  e-posta: [email protected]