ÖFKE KONTROLÜ VE MOTİVASYON

Bir elinde neşter, bir elinde kalem bulunan Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın bir düzine kitap telif eden velût bir yazardır. 13,5 X 21 santim ölçülerindeki, 325 sayfalık Öfke Kontrolü ve Motivasyon isimli eserinde en nörotik bünyeli Karadenizlileri bile sükûnet denizi hâline getirebilecek tavsiyelerle öfkeyi kontrol altına almanın sihirli formüllerini veriyor.

Öfke, hayatımızın en tehlikeli duygusudur. Bir ucu içeni, diğer ucu birlikte olduğu kişiyi zehirleyen sigara gibi, hem sâhibini hem de onun muhatabının hayatını karartabilir, bâzen de söndürür. Mutlaka kontrol edilmesi gerekir. 

Mümkün mü?

Aydın Hoca’nın kitabındaki bilgilere göre… Elbette…

Öfke, Asr-ı Saadet’te de varmış ki Peygamber (sav) Efendimiz, tavsiyelerde bulunuyor: ‘Öfkelendiğinizde ayakta iseniz, oturunuz; oturuyorsanız uzanın; yine öfkeniz geçmediyse, gidin abdest alın. Zira su, nasıl ateşi söndürürse, abdest de öfke ateşini söndürür.’ Buyuruyor. Teknoloji çağının insanları daha ilmî yöntemlere ihtiyaç duyabilir, su bulamayabilir (?!) öfkesine mağlûp olup cinâyet mi işlesin? Ne münâsebet? Öfke gelmeden çok önce hazırlık yapabilir, ‘Öfke Kontrolü’ isimli kitabı okuyabilir.

Orada, Öfkenin ne olduğu; öfkeyi anlamanın yöntemleri, kolayca uygulanabilecek testlerle gösteriliyor. 

Bilinmeli ki, öfke ile yapılan her iş, haklıyı suçlu durumuna düşürür. 

Çağımız insanları belki televizyon dizilerinden etkilenerek, belki de merâmını, his ve düşüncelerini ifâde edemedikleri için; konuşarak değil tartışarak anlaşmaya çalışıyorlar. Her tartışma, öfkeye çıkarılan bir dâvetiyedir. Öfke belâsı çok arsızdır; dâvetiyenin ucunu gördüğünde hemen geliverir. 

Prof. Aydın’ın ‘Öfkesavar’ diyebileceğimiz eseri; 

Öfke kontrolünün nasıl yapılacağını, öfkenin kontrolü ile elde edilecek kazançları, ‘önyargı’ denilen peşin hükümlerin zararları, hoşgörülü olmanın faydaları, kendini keşfetmenin yolları,  bilgili olduğunu zannetmenin doğuracağı tehlikeler, ‘sevgi’nin paha biçilemez değeri ve daha pek çok konuda bilgiler sunuyor.

Eserden tadımlık bölümler…

Başarmak için kararlılık gerekir. Kararlılık, genetik olmaktan ziyâde, sonradan edinilen bir özelliktir. Kararlı insan yetiştirme konusunda anne ve baba, çok ama pek çok önemli bir faktördür.

***

Hayata şöyle bir baktığımızda ne kadar çok problemle karşılaştığımızı görürüz. Bâzılarını çözdük, bâzılarını çözemedik. Çözdüklerimize sevindik ve övündük; çözemediklerimizin altında ezildik. Oysa hepsini çözmek istedik. İnsan yaptıklarından mutluluk duyduğu gibi, pişmanlık da duyabilir. Kaldı ki, insan zaman zaman pişmanlık duymalıdır. Pişmanlık hep olacaktır.

Kendini tanıma konusundaki soruların soruluş maksadı, sadece bu kitapta cevaplandırılmak için değildir. Bu soruları çalışma hayatınız boyunca her gün kendinize sormalısınız. Ancak o zaman eksikliklerinizi görebilir ve kendinizi eğitebilirsiniz.

***

Öfke hayatımızın en güçlü eğitimcisidir.                                                                                                                                    Öfke; hayatımızın en tehlikeli duygusudur.                                                                                                                         Ancak bu tehlikeli duygunun farkında değiliz veya önemsemiyoruz.

Üstelik şiddet içeren bu duygunun neler yaptıracağını bilmiyoruz. 

Ne yaptıracağı belli olmayan bu tehlikeli duygu karşısında ne yapmamız gerektiğini hiç düşündünüz mü?

Araştırmalara göre cevaplar:                                                                                                                                                                     -Hayır.                                                                                                                                                                                                                              -Peki neden? Öfke kontrolü konusunda neler yapmamız gerektiğini neden araştırmıyoruz?

-…..                                                                                                                                                    

Öfke kontrolünde başarılı olmak istiyorsanız doğru düşünüp doğru karar vermeniz gerek.

Aslında hayatınızdaki yerinizi belirlemeniz için buna mecbursunuz.

Ancak; karar yine de sizindir.

Çünkü                                                                                                                                                                                                  Öfke kontrolündeki en önemli değer sizsiniz

Bunu siz yapacaksınız. Başkaları sâdece bilinç aşılayabilir.

Eğer öfke kontrolü konusunda doğru karar verdiğinize inanıyorsanız kişisel gelişim ve farkındalık bilinciniz başta olmak üzere her şeye yeniden başlamanız gerekir.

Ne zaman mı?

Hemen.                                                                                                                                                                                Şimdi.

***

Sayfalar arasına serpiştirilmiş özlü güzel sözler:

*Gönlüne kin koyan, karşısında bir düşman bulur. Aşk koyan ise sevgili…                                                                                       *Allah’ın dünyada yarattığı en muhteşem varlık insandır. İnsan için yarattığı en mükemmel varlık da başka bir insandır.                                                                                                                                                                                                                 *Birisinin size anlatmaya çalıştıklarını anlayabilmek için sakın ölümünü beklemeyin.                                                                                    *Gönül kazanmanın en kolay yolu, ölçülü iltifatlardır.                                                                                                                        *Hayaller, gerçeklerden daha önemlidir. Çünkü hayal etmeyen hiçbir şey yapamaz, yaratamaz.                                                          *Her şey olabilirsiniz, ancak ne olduğunuzu anlatamıyorsanız hiçbir şey değilsiniz.                                                                       *Güzel konuşmak insanın dışına yansıyan sesli görüntüsüdür.                                                                                                         *Çalışmada kaliteyi yakalamak istiyorsanız, planlı çalışmak mecbûriyetindesiniz.                                                                         *Soruyu anlamak, cevabın yarısıdır.                                                                                                                                                                         *Bol bol hayal kurun fakat hayalci olmayın.  

GİRDAP KİTAP  Maltepe Mahallesi, Dâvutpaşa Caddesi, Yılanlı Ayazma Yolu Nu: 8 Kat: 2 Zeytinburnu, İstanbul.                     Telefon: 0.212-438 19 81 e-posta. [email protected]  //  www.girdapkitap.com  

Prof. Dr. İSMAİL HAKKI AYDIN 

     1954 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Maçka’da, Orta ve Lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde Asistanlığa başladı. Bilâhare İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Kürsüsü’nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirurji Kliniğinde,  Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil'in yanında mikronöroşirurji çalışmalarınI tamamladı. Zürich Mikronöroşirurji Araştırma Merkezinde, Instraktör Öğretim Üyesi olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.

     1984 yılı sonunda Türkiye’ye dönerek, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanlığı’na tâyin edildi. 1985 de, Türkiye’de ilk olarak, Üniversite’de Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuarını, kurdu. İsviçre'nin yanında, Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Belçika, Hollanda, İtalya, İspanya, Yugoslavya, Kanada, A.B.D. ve Japonya'da, değişik zamanlarda araştırmalarda bulundu.

     1988 de, Beyin-Damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve Dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile, 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı tarafından taltif edildi.

      Beyin Kanamaları ve Anevrizmaların cerrahî tedâvisinde yaptığı milletlerarası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, ABD’de, Congress of Neurological Surgeons'un Internatıonal Fellow'u ve F.C.N.S. unvanı ile ödüllendirildi. Aynı yıl, rektörlük ve dekanlık tarafından da ödüllendirilen Dr. Aydın, 1992 de Türk Nöroşirurji Araştırma Ödülü’nü kazandı. Yine aynı yıl, Avrupa Strok Bilim Konseyine seçildi. Amerika Strok Konseyince, kendisine Milletlerarası Bilim Adamı ve F.I.C.A. pâyesi verildi.

     1992, 1993, 1994 ve 1995 yıllarında ABD Nöroşirurjide Sürekli Tıp Eğitimi Kredi Ödülleri’ni aldı. Ayrıca 1993 de, ABD’deki, Beyin Tümörleri Konseyi, Cerebrovascular Surgery Section ve diğer birçok ilmî ve idârî kurul üyelikleri yanında, Congress of Neurological Surgeons'un Milletlararası Yönetim Kuruluna seçilerek, bu Kurula giren ilk Türk ve ilk Müslüman ilim adamı oldu.

     Dâvetli Konferansçı olarak, bir çok milletlerarası toplantıya katılan ve ilmî dergilerin yayın kurullarında yer alan Profesör Aydın, New York Bilimler Akademisi’nin Aktif, AANS'un International Üyesi ve 1994 yılı Milletlerarası Skull Base Cerrahisi Kongresinin Resmî Lecturer’i olup, ayrıca  1995 de CNS’in Milletlerarası İlim Konseyine  seçilmiştir.

     1996 yılında ABD çok yüksek kredi ile Nöroşirurjide Sürekli Eğitim Ödülünü aldı. 1997 de yaptığı bir araştırması sebebiyle bir Milletlerarası Nöroşirurji Dergisine kapak oldu. 1999 ta Türk Nöroşirurji Ödülü aldı. ABD Beyin Cerrahisi Birliği (CNS) tarafından 2000 yılı Milletlerarası Konferansçısı seçildi. Yurtdışında ve Ülkemizde, değişik kurum ve kuruluşlarca ödüllendirildi.

     2001 yılında Hidistan’da, Düya ilmine katkıları sebebi ile, Kristal Küre ile taltif edildi. 2002 de Yemen’e dâvet edilerek, orada birçok dersler ve konferanslar verdi, eğitici ameliyatlar yaptı. 2004 yılında Pakistan Beyin Cerrahsi Kongresine şeref misâfiri olarak katıldı ve çeşitli konferanslar verdi. Burada Annual Awar 2004’ ile taltif edildi. Milletlerarası seviye, yerli ve yabancı 200’ü aşkın ilmî çalışması olan      Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, bu güne kadar birçok Doktor, Beyin Cerrahı, Yrd. Doç., Doçent ve Profesör yetiştirmiş, dünyanın önde gelen bilim adamlarınca, yurt dışında gerek kitaplarda ve gerekse makalelerde bir çok defa, kaynak olarak gösterilmiş, geliştirdiği cerrahî teknikler klasik kitaplarda yer almıştır.

     Profesör Aydın, ABD’de CNS’in Milletlerarası Büyükelçisi ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneğinin Başkanı olarak da faaliyet göstermekte, evli, üç çocuk babası, üç torun dedesi olup, dört yabancı dil bilmektedir.

     Yayınlanmış Kitapları: *Beynin Sırları - Uzay ve Zaman, *Rabbim Beni Doktorlardan Koru, *Ah Bu Doktorlar, *Ya Hayy (Rubâiler), *Beyin Tanrısal Parçacık (Can H. Değirmenci ile), *Aforizmalar, *Düşünce Sizsiniz, *Bir Beyin Cerrahının Anıları, *Yapay Zekâ (Can. H Değirmenci ile), *Ah Bu İnsanlar, *Rubâiyat, *Beynin Şifresi (Can H. Değirmenci ile), *Beyin Fırtınası. 

CAN HİKMET DEĞİRMENCİ 

Uzun süre milletlerarası şirketlerde yöneticilik ve danışmanlık yapmıştır. ‘Eğitimcinin Eğitimcisi’ sıfatı ile şahsî gelişim alanına giren birçok konuda danışmanlık ve eğitmenlik yapan uzman bir araştırmacı yazardır. Aynı zamanda bu çalışmalarına devam etmektedir. Öfke yönetiminden stres yönetimine, güzel konuşma tekniklerinden beden diline kadar birçok konuda firmalara eğitim vermektedir.

Radyo programcılığı da yapan Can Hikmet Değirmenci, uzun bir süre ‘radyonun romantik sesi’ olarak tanınmış ve çok geniş kitlelere ulaşmıştır.

Yayınlanmış kitapları: *Seretonin ile Mutlu Olma Sanatı, *Beden Dili ve Güzel Konuşma Sanatı, *Stresle *Başa Çıkmanın Yolları, *21. Yüzyılda Liderlik ve İş Dünyası, *İçimizdeki Dev, *Ben Hiç Sizsiz Kalmadım, *Hadi Bana Seni Anlat,* Mutluluk Üniversitesi, *Seni Seviyorum, *Pembe Kelebek, *Bir Psikologun Anıları, *Satış Teknikleri ve Maksimum Başarı, *Stres Empati Özgüven, *Bir Psikiyatrın Anıları, *Beyin *Tanrısal Parçacık (İsmail H. Aydın ile), *Yapay Zekâ (İsmail H. Aydın ile), *Beynin şifresi (İsmail H. Aydın ile).

KUŞBAKIŞI:

KAYBOLAN TÂRİHİN PEŞİNDE

Mehmet Dilbaz, 200 sayfalık 13,5 X 21 santim ölçülerindeki Kaybolan Târihin Peşinde isimli eserinde, Osmanlı Cihan Devleti coğrafyasının bilhassa son payitaht İstanbul’un zaman içerisinde yaşadığı dönüşümleri, fotoğraflarıyla anlatıyor. Ayrıca İstanbul’un kendini gizlemiş taraflarını gün ışığına çıkarıyor. Kitapta, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Koybolan şey, bir hayat tarzı ve bütün bir dünya idi.’ kelimeleriyle hatırlattığı zamana yolculuklardır. Yolculuğa katılanlar, İstanbul’un bir masal kuşu gibi avuçlarımızdan nasıl uçup gittiğine hüzünler içerisinde şâhit oluyor.  

TİMAŞ YAYINLARI:                                                                                                                                                             Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. Telefon: 0.212-511 24 24 Belgegeçer: 0.212-512 40 00                                    e-posta: [email protected]www.timas.com.tr

Sürgünde muhalefet NÂMIK KEMAL’İN HÜRRİYET GAZETESİ

Nâmık Kemal’in Hürriyet Gazetesi’nin ilk nüshası 29 Haziran 1868’de Londra’da Rupert Street 4 numarada basıldı. Yeni Osmanlıların muhalif sesi Avrupa’da, İstanbul’da ve Doğunun farklı köşelerinde büyük alâka ile karşılandı. Osmanlı târihindeki ilk teşkilatlı entelektüel muhalefet hareketidir. Bu dönemde başka muhalif gazeteler de yayınlanıyordu. Fakat Nâmık Kemal ve Ziya Paşa’nın sırtladığı ‘Hürriyet’ bunların arasında en uzun soluklu ve tesirli olanıydı.

Gazetenin, Londra ve Cenevre’de 1868-1870 yılları arasında yayımlanmış 100 sayılık koleksiyonu, Türk Alfabesi harfleriyle okuyucuya sunuldu. Osmanlılarda hürriyet mücâdelelerinin öncüsü sayılan Nâmık Kemal ve Ziya Paşa’nın yayınladığı gazete, sâdece o güne ait fikir ve görüşleri yansıtmakla yetinmiyor. Türkiye’nin 150 yıllık fikir meselelerinin, buhranlarının ilk çetelesini günümüze aktarıyor. 

Alperen Topal’ın yazına hazırladığı 23 X 33 sattim ölçülerindeki eser 2 cilt ve 680 sayfadır. 

Alp Eren Topal, Bilkent Üniversitesi Siyaset İlmi Bölümü’nden doktora derecesini aldıktan sonra Oslo Üniversitesi Kültür Araştırmaları ve Doğu Dilleri Bölümü’nde Post Doçent olarak çalışmaktadır. 

Nâmık Kemal

21 Aralık 1840'ta Tekirdağ'da doğdu. 1863 yılında Babıâli Tercüme Odası'na kâtip olarak girdi. Bu görevi sırasında dönemin önemli fikir adamlarıyla tanıştı. İlk şiirlerini çocuk denecek yaşlarda yazmaya başlamıştır. Tiyatro türüne önem veren Nâmık Kemal, altı oyun yazmıştır. Bir yurtseverlik ve kahramanlık oyunu olan Vatan Yahut Silistre yalnız ülke içinde değil, Avrupa’da da ilgi uyandırmış ve beş dile çevrilmiştir. İlk romanı olan İntibah ise 1876 yılında yayımlanmıştır.

Vatan Yahut Silistre oyunu 1873'te Gedik Paşa Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde halkı coşturup olaylara sebep olması ve bu haberi gazetede yazması üzerine tevkif edildi ve Kıbrıs’ın Magosa şehrine sürgüne gönderildi. 1876 yılında Birinci Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'a döndü, Şura-yı Devlet (Danıştay) üyesi oldu. Sultan İkinci Abdülhâmid Han’ın Meclis-i Mebusan’ı kapatması üzerine tekrar tevkif edildi. Beş ay hapiste kaldıktan sonra Midilli adasına sürüldü. 1879 yılında Midilli mutasarrıfı oldu, aynı görevle 1884'te Rodos, 1887'de Sakız adasına gönderildi. Namık Kemal, 2 Aralık 1888'de Sakız adasında hayata veda etti ve Gelibolu, Bolayır'da toprağa verildi.

Ziya Paşa

1825 yılında İstanbul'da doğdu. 17-18 yaşlarında Bab-ı Ali'de Sadaret Mektubi kalemine girdi. Divan edebiyatı yolunda yazmakta olduğu şiirlerle tanındı.  Sultan Abdülmecid Han’ın üçüncü katipliğine tâyin edildi. Mabeyn'e geçtikten sonra Fransızca öğrendi. Sultan Abdülmecid'in vefatı üzerine saraydan uzaklaştırıldı. Önce zaptiye müsteşarlığına tâyin edilen Ziya Paşa, Atina elçiliği ve paşalık rütbesi ile Kıbrıs mutasarrıflığına gönderildi. Birkaç ay sonra Sultan Abdülaziz kendisini İstanbul'a çağırdı ve Bosna Hersek'in denetimi ile görevlendirdi. Bir süre sonra Meclisi Vâlâ azalığına, beylikçiliğe ve Adalet Bakanlığına yükseltildi.

Bâb-ı Âli, O’nu Amasya mutasarrıflığı ile İstanbul'dan uzaklaştırdı. İstanbul'da Sultan İkinci Abdülhâmid Han yönetimine karşı direnen Yeni Osmanlılar Cemiyeti’ne girdi. 1867'de tekrar Kıbrıs mutasarrıflığı ile görevlendirilince Kıbrıs'a gitmedi, Nâmık Kemal ile birlikte Avrupa'ya kaçtı, Birlikte Hürriyet Gazetesi’ni yayınlamaya başladılar. İkinci Meşrutiyet’ten sonra önce Suriye, sonra da Konya ve Adana valiliğine tâyin edildi. 1880 yılında Adana’da vefat etti.

VAKIFBANK KÜLTÜR YAYINLARI: Gülbahar Mahallesi, Büyükdere Caddesi Nu: 97/A Kat: 4 Şişli, İstanbul. Telefon: 0.212-354 57 30, e-posta: [email protected]  //  www.vbky.com.tr  

TÜRK DÜŞÜNCESİNDE ZİYA GÖKALP

Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Etem Çalık, 12,5 X 19,5 santim ölçülerindeki 184 sayfalık eserinde; Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde fikir hayatına damgasını vuran Gökalp’in Türkçülük, İslamcılık ve Medeniyetçilik anlayışını inceliyor. 

Ebedî âleme intikalinin üzerinden 95 yıl geçmesine rağmen hâlâ önemini kaybetmeyen Gökalp, düşüncelerine ehemmiyet verilmesinin sebebi, O’nun tâvizsiz bir Türk milliyetçisi, vatanperver ve bütün varlığıyla vatana-millete hizmet etme aşkıdır. Bağlı bulunduğu devletin ebed müddet varlığını devam ettirebilmesi için sistemler geliştirmeye çalışmıştır. 

Eserin yazarı Çalık, incelemelerine 19. Yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti’nin siyâsî, iktisâdî ve sosyal vaziyeti üzerinde çalışarak başlıyor. Türkçülük hareketinin doğuşu, gelişmesi ve belli başlı öncüleri eserinin ikinci bölümünü oluşturuyor. Sonraki bölümlerde Gökalp’in Türkçülük ve İslâmcılıkla alakalı görüşleri ve medeniyetin târifi ile ‘hars’ olarak isimlendirdiği kültürle bağlantısı hakkında bilgi veriyor.

ÖTÜKEN NEŞRİYAT A. Ş.                                                                                                                                                    İstiklal Caddesi, Ankara Han Nu: 63/3 Beyoğlu 34433 İstanbul Telefon: 0.212- 251 03 50                                                  Belgegeçer: 0.212-251 00 12 e-Posta: [email protected]  www.otuken.com.tr

KISA KISA… / KISA KISA…

1-KENDİNİ ve ALLAH’I ARAYAN ADAM: Nurullah Çetin / Akçağ Yayınları. 

2-ALTIN HOROZ: Juan Rulto- Halil Beytaş / Doğan Kitap. 

3-KÜLÜSTÜR: Joy Cowley – Ceren Özcan / Uyurgezer Kitap.

4-İLK İŞİM: Acar Baltaş + Handan O. Uşaklıgil / Remzi Kitabevi. 

5-YENİDEN DOĞUŞ – Yeni Devlet, Yeni Millet: Hüseyin Adıgüzel / Bilgeoğuz Yayınları.