HAKK’IN HATIRI ÂLÎDİR
Birkaç senedir İslam âleminin ve Haziran 2013’den beridir de Türkiye’nin mâruz kaldığı, musibetler, fitne olayları ve ihtilaflar, sapla samanın birbirine karışmasına sebep oldu.
Hakikatleri hatırlatmak ve bazen de hakkı tavsiye etmek için vesile arandığında, bazı gazete ve kanallar, meşreb ve meslek taassubu sebebiyle, konunun uzmanlarına imkân tanımaktan imtina ediyorlar.  
Dine ve İslam’a aykırı yayınlar yapan sol kesim, doğru İslamiyet’e genel olarak doğru bir şekilde yaklaşmıyor. Diğer yayın organları büyük hizmetler yapıyor olsalar bile, hem imkânları kısıtlı ve hem de büyük kitlelere hitap etmiyorlar. Bazı siteler ise, Bediüzzaman’ın seyyidlik meselesine bile asabiyet-i cahiliye sebebiyle ihtilafa sebep olur diye sansür koyuyorlar.
Bu gerçeklerden hareken eden Prof. Dr. Ahmet Akgündüz; ‘Hakk’ın hatırı âlîdir; hiçbir hatıra feda edilmez’ sözünden hareket ederek, sansürsüz fakat dikenli olan sosyal medyaya yönelmiş bulunuyor. Böylece dikenleri çok; ancak müsbet yönleri ile kötülükleri kısmen de olsa ezebilen ve hakkın duyurulmasına vesile olabilecek şekilde önemli hizmetler gerçekleştiriyor. 
Akgündüz Hoca’nın bu hizmetlerinden biri de ülkemizde yaşanan fitne olaylarına ve Bediüzzaman ile alakalı meselelere cevaplar veren çalışması, ‘Hakkın Hatırı Âlidir’ isimli eseridir.  
Kitapta özellikle şu  konulara dikkatleri çekiyor:
*Bizim üç düşmanımız var: cehalet, ihtilaf ve fakirlik. Bunlara karşı ilim, ittifak ve çalışma silahlarıyla mücadele etmeliyiz.
*Milliyetimiz bir vücuttur; ruhu İslamiyet ve Kur’an’dır. Türk milleti Abbasiler zamanından beri İslam’ın bayraktarlığını yapan kahraman bir millettir. Kıyamete kadar da bu hali devam edecektir.
*Kur’an’ın ve İslam’ın hakikatlerini neşreden dinî cemaatler ve âlimler, bu NurIara ve hakikatlere, her siyasî grupta yani muhalifte de muvafıkta da taraftarlar bulunduğu için, bütün siyasî cereyanların üstünde kalmaları elzemdir.
*Müslüman olarak her zaman müsbet hareket etmek mecburiyetindeyiz. Menfi hareket Müslümanın kârı değildir.
Bu arada Akgündüz Hoca’nnın Türkiye’deki tarihe geçen iki hadise ile alakalı makalesi de kitapta yer alıyor: Birincisi, Gezi Parkı hadisesidir. Makalede, tarihten misaller verilerek, Türkiye’nin bir Mısır olmaması için hatırlatmalar yapılmaktadır. İkincisi, Hizmet hareketi ile siyasî kadrolar arasındaki gerginliktir. 
13,5 x 21 santim ölçülerinde, 248 sayfalık kitap, 2014 yılında yayınlandı.
OSMANLI ARAŞTIRMALARI VAKFI: Zeynep Sultan Camii Sokağı Nu:29 34410 Gülhane, İstanbul.
Telefon: 0.212-513 40 33
Belgegeçer: 0.212-511 34 78 
e-posta: [email protected]  //  www.osmanli.org  
Prof. Dr. AHMET AKGÜNDÜZ 
1955 yılında Diyarbakır’ın Çüngüş Kazası’na bağlı Malkaya Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyde tamamladıktan sonra, Gaziantep İmam-Hatip Lisesi’ni ve Gaziantep Lisesi fen bölümünü bitirdi. 1980 yılında Erzurum Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nden, 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne Hukuk Tarihi Araştırma Görevlisi olarak giren Akgündüz, 1983 senesinde Mastırını ve 1986 senesinde de ‘İslam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi’ adlı teziyle doktorasını tamamladı.
1987 senesinin Kasım ayında Hukuk doçenti olan Akgündüz, aynı yıl Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne ‘Hukuk Tarihi ve İslam Hukuku Doçenti’ olarak tâyin edildi. 1986-1991 yılları arasında Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Uzman Müşavir ve Devlet Arşivleri Danışma Kurulu üyeliği sıfatlarıyla araştırmalarda bulunan Akgündüz, 1993 Eylül’ünde Dumlupınar Üniversitesi’ne Hukuk Profesörü, Ekim 1993’ de aynı üniversiteye bağlı Bilecik İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi’ne Dekan olarak tâyin edildi. 
1997-1998 ders yılında Princeton Üniversitesi’nde misafir Profesör olarak araştırmalarda bulundu. Hâlen Hollanda’da, Roterdam Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır. 
Arapça, İngilizce ve Farsça bilen Akgündüz, Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Başkanıdır.
Yayınlanmış Eserleri: *Osmanlı Kanunnameleri ve Hukuki Tahlilleri / 12 cilt. *Mukayeseli İslam ve Osmanlı Hukuku Külliyatı,  *İslam Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi, *Şer’iyye Sicilleri / 2 cilt (Heyet ile birlikte), *Belgeler Gerçekleri Konuşuyor / 5 cilt,  *Eski Anayasa Hukukumuz ve İslam Anayasası, *İslam’da İnsan Hakları Beyannamesi, *Arşiv Belgeleri Işığında Sayıştay Tarihi,  *Arşiv Belgeleri Işığında Somuncu Baba, *Arşiv Belgeleri Işığında Eshab-ı Kehf ve Tarsus Tarihi, *Arşiv Belgeleri Işığında Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri, *Osmanlı’da Harem, *Tabular Yıkılıyor / 2 cilt  
OSMANLI ARAŞTIRMALARI VAKFI:
24.02.1994 tarihinde Emekli General Sami Karamısır, İşadamı ve Sanayici İbrahim Aslan ve Prof. Dr. Ahmed Akgündüz tarafından kuruldu. İlk kurucu mütevelli heyet de adı geçen şahıslardır. Vakfın kurulmasında manevî himmet ve gayret Sami Karamısır Paşamız’a ve maddî destek de İbrahim Aslan Bey’e aittir. Şu anda Vakıf Mütevelli Heyetinde; İşadamları Mustafa Kavurmacı, Mustafa Kuralkan, İsmail Erbay ile Doç. Dr. Said Öztürk bulunmaktadır.
Osmanlı Araştırmaları Vakfı, 1.1.1999 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulu’nun kendisine tahsis ettiği ve vakfın kendi imkânları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla restore ettiği, Alemdar Mahallesi Zeynep Sultân Camii Sokağı Nu: 29 Gülhâne, Fatih İstanbul adresinde faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Vakfın Gayesi ve Faaliyet Alanları: 
1- Osmanlı tarihi, medeniyeti, hukuku ve kültürü ile ilgili olanlar tercih edilmek üzere bütün ilmî araştırmalara destek olmak; ilimadamlarının yetişmesi, ilmî eserlerin hazırlanması ve ilmî araştırmaların yapılabilmesi için müsait şartları hazırlamak; her türlü maddî ve manevî imkânları temine çalışmak; 
2- Özellikle ve öncelikle Osmanlı tarihi, medeniyeti ve kültürünün araştırılması, bilinmeyen yönlerinin ortaya konması ve yanlış bilinen noktaların düzeltilmesi ve Osmanlı döneminde yaşamış zirve şahsiyetlerin hayatının ortaya çıkarılmasına yönelik ilmî araştırmalar yapmak, yaptırmak ve yapılanlara destek olmak;
3-İlmî araştırma yapmak merak ve şevkini cemiyete aşılamaya gayret göstermek; 
4-Ortaya konulmuş ve konulacak olan ilmî gerçeklerin halka ulaştırılmasına yardımcı olmak, eğitimine ve öğretimine katkıda bulunmak;
5-Osmanlı Tarihi ve medeniyetine yönelik ilmî araştırma yapanların ihtiyaç duydukları temel eser ve kaynakların nüshaları, mikrofilimleri ve fotokopilerinden kütüphâne ve arşivler kurmak;
6-İlmî yayınlarda bulunmak; Vakfın gayeleri arasında yer alır.
Osmanlı araştırmaları Vakfı, 50 adet kitap yayınlamıştır.  
ALLAH’IMA SEFERE ÇIKTIM 
Bu âleme gelmekten maksat, maddeden mânâya, kuldan Hakk’a doğru alınan yolda idrakli olmak, nereden gelip nereye gittiğini bilmektir.
Bu seyahat hem kulun içinde hem de kulun dışında gerçekleşir. Yaşamak, idrak etmek demek olduğuna göre kul, bu yolculukta bir yandan aczini ve yokluğunu anlar, bir yandan da kendindeki Yaradan’ın kıymetini bilir ve ‘Nefsini bilen Rabbini bilir’ lütfuna mazhar olur. Hele bir de ölmeden evvel ölme seviyesine ulaşırsa cenneti burada yakalar, sonsuz huzur ve mutlulukla hakîkî kulluk derecesine yükselir.
Cemalnur Sargut’un ‘Allah’ıma Sefere Çıktım’ isimli eseri, bu seyahatin merhalelerini anlatıyor. Kişiyi ona şah damarından da yakın olan Allah’a yöneltiyor.
Cümlemize hâl etmek nasip olsun inşallah.
11X18 santim ölçülerinde, 240 sayfalık kitap, 2014 yılında yayınlandı. 
NEFES YAYINLARI: Bağdat Caddesi, Güzel Sokağı Nu: 11 A Blok Daire: 2 Selamiçeşme, Kadıköy-İstanbul. 
Telefon: 0.216-35910 20 
Belgegeçer: 0 216 359 40 92 
e-posta: [email protected]
www.nefesyayinevi.com   

ELÇİYE ZEVAL OLMAZ 
Yüzyıllarda Osmanlı’da Yabancı Elçiler
Büyük Türk’e elçi olmak kolay değildi. Dünyanın en önemli ticaret merkezi konumundaki İstanbul’da usta diplomat olmak yetmiyordu, güçlü ve dayanıklı olmak da şarttı. Payitahtta onları, rakip ülkelerin elçileriyle entrika dolu, acımasız bir savaş bekliyordu.
Osmanlı yöneticilerin çok farklı diplomasi yöntemlerine de ayak uydurmak mecburiyetinde kalıyorlardı. Kaptanıderya Gazi Hasan Paşa’nın aslanı dizlerinin dibine çöktüğünde sâkin kalmayı başarmak; sadrazam Rüstem Paşa topatan kavunu eşliğinde tehdit dolu alışılmamış bir haber gönderdiğinde, aynı üslupla karşılık verebilmek gerekiyordu.
Elçiler arasında, İstanbul elçiliğinden sonra Fransa dışişleri bakanlığı da yapan Vergennes gibi, hayallerindeki kadına Beyoğlu’nda rastlayarak aşkı ve mutluluğu İstanbul’da bulanlar da vardı, burada hayatını kaybedip bir daha ülkesine dönemeyenler de...
Güzin Özen Yılmaz, 13.5 X 20 santim ölçülerinde 256 sayfalık kitabında, 16. ve 18. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda görev yapmış yabancı elçilerin, ilginç ve renkli öykülerini gün ışığına kavuşturuyor.
REMZİ KİTABEVİ A.Ş. Akmerkez E 3 Blok Kat: 14 Etiler, İstanbul 
Telefon: 0 212 282 20 80 
Belgegeçer: 0 212 282 20 90 
www.remzi.com.tr  
e-posta: [email protected]   
DEVLET-İ ALİYYE
Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar – 2 
Devlet-i Aliyye’nin ilk cildinde, Osmanlı Devleti’nin bir beylikten güçlü ve köklü bir cihan devletine dönüşümünün hikâyesini anlatılıyordu. İkinci ciltte, Osmanlı’da padişahlık otoritesinin yok oluş sürecinde çeşitli odakların iktidarı ele geçirmek için verdiği mücadelelere yer veriliyor. 
Halil İnalcık, dönemin tarihçilerinin bozuluş ve kargaşa olarak adlandırdıkları bu durumu, o çağın kaynaklarından ve az bilinen arşiv belgelerinden de yararlanarak günümüz okuyucusu için anlatıyor, yorumluyor.
15,5 X 23 santim ölçülerinde, 504 sayfalık kitap İstanbul’da Mart 2014’te yayınlandı. 
TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI: İstiklal Caddesi Meşelik Sokağı Nu: 2 Kat: 4 Beyoğlu, İstanbul (T. İş Bankası Parmakkapı Şubesi üzeri) 
Telefon: 0 212 252 39 91 
Belgegeçer: 0 212 252 39 95 
www.iskultur.com.tr  
e-posta: [email protected]  
CANBAZ
Şair Hâlide Nusret Zorlununa’nın kızı Emine Işınsu, ipin üzerinde yürüyebilenlerle yürüyemeyip düşenlerin hikâyesini anlatıyor. 
Canbaz birkaç kahramanın değil geniş bir çevrenin, her biri okuyucuya kuvvetle gerçekliğini hissettirecek karakterlerin romanıdır. Sendikacılar, üniversite öğrencileri, genç profesyoneller, teröristler ve her meslekten, her cinsten canbazlar. Okuyucu bu sayfalarda uzak ve yakın epey tanıdık bulacaktır.
Canbaz, 1982’de yazıldı. Romanda Türkiye’nin önemli bir sanayicisi öldürülüyor. Sabancı cinayeti 1996’da işlendi. 
12,5 X 19,5 santim ölçülerindeki kitap 424 sayfadır. 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0 212 251 03 50  
Belgegeçer: 0 212 251 00 12 
www.otuken.com.tr
e-posta: [email protected]  
OSMANLI’DA DEVLET TEKKE MÜNASEBETLERİ-MECLİS-İ MEŞÂYİH
Tarikatlar, İslam toplumunun vazgeçilmez birer unsuru olarak her dönemde etkilerini hissettirmiş ve bir hayat tarzı olarak da varlıklarını günümüze kadar devam ettirmişlerdir. Halka, dinî, ahlakî ve sosyal alanda hizmet vermeyi amaçlayan tarikatlar, Osmanlı döneminde toplum üzerinde her zaman etkili olmuşlardır. Toplumun gönüllü sivil kuruluşları olarak nitelendirilebilecek tarikatlar, tekke ve zaviyeler aracılığıyla halka sosyal alanda hizmet veren müesseseler olarak kabul edilmişlerdir. 
Devletin kuruluş ve yükseliş dönemlerinde idarî, askerî, ilmî ve içtimaî hayatın şekillenmesinde tekke ve tarikatların önemli etkisi olan tarikatlar aynı zamanda devlet ve halk arasında bir köprü görevi görmüşlerdir. Tarikatların halk üzerinde var olan gücü ve camianın içerisinde ortaya çıkan problemler, devlet idaresinin, bu kesime müdahale etmesi ve kontrol altına alınmasıyla çözülmüştür. Meclis-i Meşâyih, bir anlamda Tarikatlar Genel Müdürlüğü’dür.  
20. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde birçok kurumunda baş gösteren bozulma ve çöküş süreci, tasavvuf camiasında da görülmeye başladı. Meclis-i Meşayih, tarikatları kontrol altına almak, bu camiada dinî ve ilmî olmayan davranışları engellemek, câhil kişilerin şeyhlik görevine gelmelerine mâni olmak gibi görevleri ifa etmekteydi. 
Dr. Zekeriya Akman’ın yazdığı kitap, Osmanlı Devleti’nin modernleşme sürecinde, tekke ve zaviyeleri kontrol etmek ve yönetmek amacıyla kurulmuş olan Meclis-i Meşâyih’i tanıtıyor. Çalışmada, tarikatlar ve tekkeler arasındaki tartışmalara girmeden, tasavvufi boyutundan ziyâde bir kurum olarak Meclis-i Meşâyih’i, tarihçi bakış açısıyla Meclis-i Meşayih’in çalışma sistemini inceliyor. 
Elipk Kitaplarının Araştırma – İnceleme Dizisi’nde yer alan 245 sayfalık kitap, Mart 2013’te yayınlandı. 
ELİPS KİTAP: Akpınar Mahallesi 826. Sokak Nu: 30 / 13 Dikmen, Çankaya – Ankara 
Telefon: 0 312 475 40 37
Belgegeçer: 0 312 476 40 28 
e-posta: [email protected]   www.elipskitap.com.tr  
KISA KISA... KISA KISA...
1- HAYDARPAŞA’DAN İZMİR’E TARİH SÖYLEŞİLERİ: Zeki Arıkan. İstanbul, 2013. 312 sayfa 
Tarihçi Kitabevi: Moda Caddesi Nu: 104/A Moda, Kadıköy. 
Telefon ve Belgegeçer: 0 216 418 68 86 
e-posta: [email protected]  // www.tarihcikitabevi.com  
2- TARİHİN BUĞULU AYNASI -EFSANELER ÇÖKERKEN: Cemil Koçak. İstanbul, 392 sayfa. 
Timaş Yayınları: Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 511 24 24
Belgegeçer: 0 212 512 40 00 
e-posta: [email protected] / www.timas.com.tr
3-İŞTİRAKİYUNCULAR, KOMÜNİSTLER VE PAŞA HAZRETLERİ: Emel Akal. İstanbul, 2013. 559 sayfa. 
İletişim Yayınları: Binbirdirek Meydanı Sokağı Nu: 7 İletişim Han. Daire; 3 Cağaloğlu 34122  İstanbul 
Telefon: 0 212 516 22 60 
Belgegeçer: 0 212 516 12 58  
www.iletisim.com.tr  
e-posta: [email protected]  
4-OSMANLI ULEMASI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ: Amit Bein. İstanbul 2013. 248 Sayfa. 
Kitap Yayınevi: Hamidiye Mahallesi, Soğuksu Caddesi Nu: 3/1 Kağıthane, İstanbul 
Telefon: 0 212 294 65 55
Belgegeçer: 0 212 294 65 56  
www.kitapyayinevi.com 
e-posta: [email protected]    
5- AHMET YÜKSEL ÖZEMRE SÖZLÜĞÜ: Necmettin Şahiner. İstanbul, 2012. 
Kurtuba Kitap: Birinci Bayındır Sokağı Nu: 15/23 Kızılay, Ankara.
Telefon: 0 312 430 60 68
e-posta: www.turtuba.com.tr [email protected]