2003 Yılında  Kapatılan  Psikolojik Harekat Teşkilatının Tekrar  Açılmasına  Bir Teşekkür De Benden! 

Fikirlerine ve bilgi birikimine çok güvendiğim  Sayın Emekli Kurmay Albay   Dr. T. Tamer Kumkale’den  22 Eylül 2020 tarihinde   benim de  yüreğime su serpen  ve  umutlandıran  bir ileti aldım.   Kaleme aldığı metnin konusu “ İşte Son Yılların En İyi Haberi:  2003 Yılında Kapatılan  Psikolojik Harekat Teşkilatı Yeniden Kuruluyor” 

Sayın Kumkale’nin yazısının tamamını  aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.  https://twitter.com/ttkumkale/status/1307498380826947585 

                        *          *          *

Zamanında  Psikolojik Harekat/Asimetrik  Savaş üzerine bir seri kursları  Özel Kuvvetlerde takip etmiştim.  İlgi alanıma girmesi  nedeniyle  aynı kuruluşun  içinde    etkin bir güç olacağı   değerlendirilen ‘Psikolojik  Hareket  Alayları’nın   yurt içinde  stratejik öneme haiz  bölgelerde  teşkil edilmesinde  naçizane   ön çalışmalarım olmuştu. 

Bu nedenle  uzun bir aradan sonra  önemsediğim bu  harp şeklini  ve  2003 den günümüze   olan  değişimini  kısaca siz okurlarımın hafızalarını  tazelemek  adına   paylaşmayı bir görev addediyorum.

                        *          *          *

Daha evvel sizlerle paylaştığım   yazılarımda  da  konu ettiğim Psikolojik Harbin   tarifini yapmam   gerekirse: 

 “Bir insanın veya toplumun düşünce ve duygularını kontrol etmek, değiştirmek, yönlendirmek, yılgınlığa ve umutsuzluğa sürüklemek için uygulanan faaliyetlerdir.” 

Hedef : İNSAN ,  daha doğrusu  insanın bilinçaltı  olduğu için  kitlelerin   farkına varamayacağı şekilde mesajlar kapalı ve örtülü olarak verilir. Amaç toplumun davranışlarını, fikirlerini ve duygularını etkilemek ve yönlendirmektir.

Psikolojik harbin yok edici unsurları ,  sıcak savaşta kullanılan   ve ülkelerin ekonomik  ve  askeri  gücünü yerle bir eden  tank, top gibi  ateşli silahlar değildir. 

Ya nedir  bu silahlar derseniz:  

 Emperyalist  güçler, az bir masrafla  bu savaşı  masa başında  kazanmak ister!.. O nedenle  ele geçirdiği sosyal paylaşım siteleri , yazılı ve görsel basın,  yayımladığı sinema filmleri,  hedef ülkede  zorunlu okutulmak üzere  müfredata sokulan   yanıltıcı, kafa karıştırıcı sosyal ve fen içerikli  kitaplar   psikolojik harbin  asli silahlarıdır.  Bu silahlarla  insanların   ruhsal yapısı  çökertilir. 

 Yine günümüzün   masrafsız ve  çok etkin  savaşı olan Psikolojik Harbin  doktrini ;   ülkenin önemli kurumlarıyla (sivil- asker)  müştereken  yapıldığında başarılı olunacağı   üzerine  kurgulanmıştır!  

                        *          *          *

 Şimdi    bilmemiz gereken bu savaş  prensipleri  doğrultusunda üzerimizde oynanan  oyunlara  bir göz atalım. 

Uzun zamandır  doyumsuz ülkeler bütün dünyanın  gözü kulağı, eli ayağı  olan   bu   geniş   coğrafyada  ( Ortadoğu ve  kuzey Afrika)  milli hedef ve menfaatlerini  gerçekleştirmek  için  adeta  fink  atmaktadır.  Anılan bölgede üssü olmayan  emperyalist güç yok gibidir! 

 Doyumsuzlara  karşı koyabilmek  maksadıyla   teşkil edilen  bu önemli kurum bütün üniteleri ile Milli Güvenlik Kurulunun (MGK ) ve Türk Silahlı Kuvvetlerin bünyesindeydi.   2003 yılına  gelindiğinde  dış  güçlerin  büyük baskılarıyla   ilk olarak MGK sivilleştirildi.  Bu uygulama ile  ülkeyi korumak ve kollamakla görevli  olan askerin etkinliği  en aza indirildi. 

 Aynı yılda ikinci  olarak   bu kuruluşta bir yıkıma daha şahit olduk!   MGK bünyesinde yapılan  bir değişiklikle, Türkiye’nin milli çıkarlarını savunmak için  tesis edilen  Psikolojik Harekatın önemli bir  hayati damarı daha kesildi.  Neydi bu hayati  damar derseniz kısaca açıklayayım. 

Bu kez de “Karşı Toplumla İlişkiler Başkanlığı”nın  içindeki  ‘milli toplum mühendisleri  ile  ülkenin güvenliğinden sorumlu  psikolojik savaş uzmanlarımız   aynı  güçler tarafından  etkisiz kılındı!..

  Psikolojik Harekatın  bilinmesinin ve Türk Ulusu olarak  müştereken (Asker- Sivil)  ve bilinçli şekilde  yapılmasının ne kadar  önem arz ettiğini  bir anekdotla anlatmaya çalışayım. 

 "ABD ve NATO’nun açtığı Psikolojik harekat kurslarında   müfredata  sokulan  ve  yıllardır uygulanması istenen  önemli bilgiler  öğretilir. İşin ilginci bu bilgiler bundan 2500 yıl önce yaşamış  Çinli  general  Sun-tuzu  öğretileridir!.. 

Dikkat edildiğinde   2500 yıl evvel tatbik edilen ve bu günlere ışık tutan, yön veren  psikolojik harbin öğretileri aynen kullanılmaktadır.  Hep birlikte bir göz atalım  2500 yıl evvel   psikolojik harekat içinde kullanılan   temalara!.. 

 • Hedef ülkede iyi olan şeyleri gözden düşürünüz.   

• Liderlerin ve kurumların şöhretlerini gölgeleyiniz.   

• Aşağılık kişilerle işbirliği yapınız.

• Kendi aralarındaki uyuşmazlıkları ve kavgaları kaşıyınız.

Günümüzde bunlara yapılacak ilaveler  olmuştur mutlaka! , Ancak  bu günde kullanılan  Ana   temalar harekatın ne kadar önemsenmesi gerektiğine işaret eder niteliktedir.  

SONUÇ:  

Ülkenin   milli çıkarlarına  geçte olsa  duyarlı kalınarak   yapılan  bu değişim;  bilgi,  deneyim ve tecrübelere  dayandırıldığı için   “Aklın Özgürlüğü”  niteliğindedir. 

 Bu nedenle zamanında    MGK ve TSK bünyesinde   olan Psikolojik Harekat Teşkilatı’nın   2020 de  eskiden olduğu gibi  tekrar hayata geçirilmesinde   katkısı olan tüm yetkilileri, değerli komutanım  T. Tamer Kumkale  gibi   bende  gönülden kutluyorum. 

 İlk dileğim ;15 Temmuz 2016 kalkışmasından beş gün sonra   31 Temmuz  2016 yılında  kapatılan harp akademileri, askeri liseler ve  astsubay hazırlama okullarının   verimli ve sağlıklı olan eski statüyle  görev yapar hale getirilmesidir. Bu konuda  devlet yetkililerince atılan  olumlu adımlara istinaden ümit varım..

İkinci dileğim ise ;  Şu sıralar birkaç cephede savaş veren ülkemizde  silahlı güçlerimizin  en çok ihtiyaç duyduğu husus  GATA ve askeri hastanelerin  eskiden olduğu gibi  verimli yapıya ve saygınlığa  kavuşturulmasıdır.