İSTANBUL  - Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 19. yılında Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenine, Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ile çocukları Ahmet ve Efe Özal, torunları Naz Özal ve Serra Özal, gelini Sinem Özal ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve vatandaşlar katıldı.

Özal için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende, daha sonra anıta çelenk konuldu. 

Törende basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan Bayraktar, Turgut Özal'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya ile bütünleşmesinde, Türkiye'nin gözünün açılmasında ve kalkınmasında en önemli harcı koyan insan olduğunu belirtti.

Bayraktar, ''Türkiye'de çok partili demokratik rejime geçildikten sonra rahmete intikal eden iki büyük insanımız var; rahmetli Menderes ve rahmetli Özal Türk tarihine ve bizim devlet tarihimize altın harflerle ismini yazdıran iki insandı. Bu millet unutmayacaktır'' dedi.

-''Yavaş yavaş aydınlanmaya başlıyor''-

Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal da Turgut Özal'ın ölümünün üzerine 19 yıl geçmiş gibi gelmediğini, hala herkesin aklında, gönlünde ve herkesin konuşmalarında olduğunu, milyonlarca insanın unutmadığını belirtti.

Turgut Özal'ın ''yapmaya çalıştıklarımı daha sonra anlayacaklar'' dediğini ifade eden Ahmet Özal, ''Hakikaten şimdi anlaşılmaya başladı'' dedi.

Bir gazetecinin ''Turgut Özal'ın ölümünün arkasında başka bir şey mi var?'' sorusuna karşılık da, şunları kaydetti:

''Araştırma Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme'de devam ediyor. Savcılığın çalışmaları devam ediyor. Eminim yakın süre içinde bunlarla ilgili açıklamalar yapılır, raporlar çıkar ama pek normal olmadığı açık. Zaten Türkiye'nin 1990'lı yılları... Özellikle rahmetlinin ölümünden önce rahmetli Uğur Mumcu ile başlayan suikastler, Adnan Kahveci, arkasından diğerleri... 1990'lı yıllardan 1998'e kadar olan bölüm çok karanlıktı. Türkiye için bu dönemin araştırılması lazım. Araştırılıyor da. Sadece rahmetli Özal ile ilgili olan olaylar değil bir çok insanı ilgilendiren konular tekrar ortaya çıkacak. Bunlar çok karışık zamanlar ama yavaş yavaş aydınlanmaya başlıyor. Bundan kaçış yok. Bunların ortaya çıkması Türkiye için faydalı şeyler.''

Tören, Kur'an-ı Kerim ve dua okunmasının ardından sona erdi. 

Bu arada, Turgut Özal'ın eşi Semra Özal tören alanına merdiven yerine ''engelli asansörü''nü kullanarak indi ve törenin ardından ayrılırken yine engelli asansörünü kullandı.