ANKARA

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki temasların son dönemde sığınmacılar krizi nedeniyle artması, katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını gündeme getirdi.

Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde son olarak Kasım 2013'te bölgesel politikalar ve yapısal araçların koordinasyonu faslı müzakerelere açılmıştı. 

Türkiye, 2005 yılında başlayan katılım müzakereleri sürecinde, çıkarılan siyasi engeller nedeniyle bugüne kadar müzakerelere konu 33 fasıldan 14'ünü açarken sadece bir tanesini kapatabilmişti. 

Türkiye ile AB arasında son dönemde mülteci krizi nedeniyle görüşme trafiği arttı. Suriyeli mültecilerin Türkiye üzerinden AB'ye geçişinin düzenli hale getirilmesini ve yaklaşık 2,2 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye üzerindeki yükün paylaşılmasını görüşmek için ikili temaslara hız verildi. Bu süreçte Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni fasıllar açılması da tartışılmaya başlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay başındaki Brüksel ziyareti sırasında Türk heyeti, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını teklif etti. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dün Başbakan Davutoğlu ile ortak basın toplantısında, 17. fasıl olan ekonomik ve parasal politikaların açılmasını desteklediğini belirtmesi, bu faslın yakın zamanda açılacağına ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Merkel, Türkiye'nin açılmasını önerdiği 23. ve 24. fasıllarla ilgili görüşülmesi gereken bazı konular bulunduğunu söyledi.

Angela Merkel, yeni fasılların açılmasıyla ilgili Kıbrıs Rum kesimini nasıl ikna edecekleri yönündeki soru bir soru üzerine, Almanya'nın fasılların açılışına destek vereceğini ve 17. faslın açılmasını temin etmeye çalışacaklarını kaydetti.

Yunanistan devlet televizyonu ERT'ye konuşan Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ise mevcut şartlarda 23. ve 24. fasılların açılmasına onay vermeyeceklerini söyledi. 

23. ve 24. fasıllar, AB’nin 2011 yılında aldığı karar gereği "öncelikli fasıl" statüsü kazanmış, aday ülkelerin katılım müzakerelerine bu iki fasılla başlaması kararlaştırılmıştı.  

Sözkonusu iki faslın tarama süreçleri 2006 yılında tamamlanmasına rağmen AB Komisyonu'nun sonuç raporlarını Ankara'ya iletmesi, Rum kesiminin vetosunu kaldırmasına bağlı.

Rum Yönetimi 6, Fransa 4 faslı bloke ederken, 8 fasılın açılmasını "Ek Protokol" engelliyor.