ŞIRNAK

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, Çözüm Sürecinde silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmesi beklenirken şehirlerde kurdukları barikat, kazdıkları hendek ve tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan teröristlere yönelik 14 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başlatılan, "Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu" başarıyla tamamlandı.

Vatandaşların günlük yaşamlarında normalleşmenin sağlandığı ilçede, terör saldırılarının izleri bir bir temizleniyor.

Teröristlerin baskısı ve tehdidi nedeniyle soğuk havaya rağmen evlerini terk etmek zorunda kalarak farklı il ve ilçelerde ev kiralayan ya da yakınlarının yanına yerleşen vatandaşlar, huzur ve güven ortamının tesis edilmesiyle ilçedeki evlerine dönüyor.

Ticari yaşam canlanmaya başladı

İlçeden ayrılan vatandaşların evlerine dönmesi, esnafın da iş yerlerini açması ile Silopi'de ticari yaşam da canlanmaya başladı.

Banka şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşurken vatandaşlar ilçedeki Sanat Sokağında yeniden özgürce çay içip, sohbet etmenin tadını çıkarıyor.

Terör saldırıları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle ilçe merkezinden geçişlerine izin verilmeyen uluslararası ipekyolunu kullanan tırlar da ilçeye giriş yapıyor. Tırların geçişi ile İpekyolu Caddesi'ndeki iş yerlerinde de canlanma yaşandığı görüldü.

Zorla hendek nöbeti

Vatandaşlar, örgüt üyelerinin 12-13 yaşındaki çocukların eline silah verdiğini, sivillere silah zoruyla hendek kazdırdığını, barikat için toprakla doldurdukları çuvalları sivillere taşıttığını dile getirerek, "Teröristler vatandaşı hendek başında nöbet tutmaya zorluyordu. Özellikle kadınlarla yaşlıları hendeklerde çalıştırıp, bunu fotoğraflayarak sosyal medyada 'vatandaş örgüte destek veriyor' algısı oluşturmaya çalışıyorlardı" ifadelerini kullandı.

"Operasyondan sonra hayat normale döndü"

Esnaf Yusuf Ekten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, operasyondan önce ilçede hayatın neredeyse durma noktasına geldiğini belirterek, ilçedeki birçok esnafın iflasın eşiğine geldiğini, bazı esnafın iflas ettiğini söyledi.

Hendeklerden dolayı araçlarla evlerinden iş yerlerine, iş yerlerinden de evlerine gidemediklerine işaret eden Ekten, "Kilometrelerce yürüyerek evimize ulaşabiliyorduk. Operasyondan sonra hayat normale döndü. Şu anda ferahlık, sanki bayram havası var" dedi.

Esnaf Tevfik Tatar, iş yerlerini açabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, insanların alışveriş yaptığını, ticaretin yavaş yavaş canlandığını belirtti.

Naci Bilen, günlük yaşamın normal akışında devam ettiğini belirterek, "Vatandaşlar alışverişlerini yapıyorlar. Herhangi bir sıkıntımız yok artık rahatız. Şu anda huzurlu bir ortam var ve inşallah böyle devam eder" ifadelerini kullandı.