BUDAPEŞTE - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılışına katılmak ve çeşitli tarihi mekanlarda incelemelerde bulunmak üzere bu ülkeye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Budapeşte Galiçya Cephesi Türk Şehitliği'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Macaristan'ın her yerinde Türklerin hatıralarının mevcut olduğunu dile getiren Çelik, Gül Baba, son Budin Valisi Abdurahman Arnavut Abdi Paşa ve son Osmanlı Müftüsü Duriç Hilmi Hüseyin'in mezarlarının bu bölgede olduğunu hatırlattı. Mezarların tamamının bu derece iyi korunmasından mutlu olduklarını ifade eden Çelik,  şunları kaydetti:

''Dünyanın neresine gidersek gidelim şehitliklerimiz bizim manevi coğrafyamızın ufuklarını belirliyor. Siyasi sınırlarımızın çok ötesinde şehitliklerimiz, manevi coğrafyamızın ufuklarını ortaya koyan mekanlardır. Tabii burada bu şehitliği ve aziz şehitlerimizin mezarlarını korudukları, bugüne kadar gelmesine vesile oldukları için Macar halkı ve devletine de teşekkür etmek isteriz.''

''Mezarlıklar bugünü ve geleceği de gösteriyor''

Çelik, şehitliğin kendilerine geçmişi hatırlattığını aynı zamanda da bugünü ve geleceği gösterdiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: 

''Sadece şu mezar taşlarında medeniyet coğrafyamızın her tarafından gelen isimler, aslında bizim bütün bir bölgeye, bütün bir coğrafyaya hangi ufukla bakmamız gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Hepsi koyun koyuna burada dört bir bucaktan gelmişler. Kendilerini Galiçya Cephesi'nde buluşmuşlar ve burada ebediyete kadar İnşallah huzur içerisinde uyuyacaklar. Allah hepsinin mekanını cennet eylesin.''