EDİRNE

Müezzinoğlu, 54. Mekanize Tugay Komutanlığı'na bağlı Kestanelik Kışlası'ndan bindiği Skorsky helikopterle taşkın bölgesini havadan gözlemledi.

Daha sonra Meriç Nehri'nin taşması sonucu kara ulaşımının kesildiği Karaağaç Mahallesi'ndeki kışlaya inen Müezzinoğlu, taşkın riskine karşı tahliye edilen ailelerin yerleştirildiği okulu ziyaret etti.

Vatandaşların sorunlarını dinleyen ve çocuklarla sohbet eden Müezzinoğlu, soğuk algınlığı şikayeti olan gençle ilgilenilmesi talimatını verdi.

Sokakları gezerek vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini ileten Müezzinoğlu, bir kahvehanede vatandaşlara seslendi.

Müezzinoğlu, suyun hem bereket bazen de felaket ve afet olabildiğini söyledi. Afetin, "ne mutlu ki" felaket boyutuna ulaşmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Meriç Nehri'nin kumunun temizlenmesi, by pass kanalı ve Çömlekköy barajlarının yapılacak olması önemli adımlar. Meriç Nehri'nin taşkın süreçlerine baktığımızda kayıtlı sistemde 2 bin 250'leri bulan debi artışını ilk kez yaşıyoruz. Pazartesi sabahından bu yana 2 binlerin üzerine yükselen debi artışını yaşadık. Karaağaç Mahallesi'nin en temel sorunu debi arttığı zaman şehirle ulaşımın bitmesi. En geç 4 - 5 ay içinde Karaağaç Köprüsü bittiğinde bu problem çözülmüş olacak."

"Meriç Nehri yatağı temizlenecek"

Müezzinoğlu, Meriç Nehri'nin yatağının temizlenmesiyle ilgili Yunanistan ve Türkiye arasında bir türlü protokol imzalanamadığını söyledi.

Acil olarak aralık ayındaki taşkın sürecinde, Meriç Nehri'nin Edirne'deki 12,5 kilometrelik yatağının temizlenmesi kararının alındığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Kumu da İstanbul'a nakledilecek. Kumun, Devlet Demir Yollarıyla transferinde ciddi bir maliyet olduğunu gördük. Bakanlar Kurulu'nda Devlet Demir Yolları'nın taşıma ücretini yüzde 50 indirilmesiyle ilgili görüşme yapıldı. Karar imzada. Pazartesi günü de imzadan çıkacak. Nehrin kum temizliği de sürekli yapılacak."

Müezzinoğlu, bölge için düşünülen kanal projesi çalışmalarının başlatıldığını, kanalın 2 yılda tamamlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Kanalın, Edirne'nin uzun vadeli emniyeti için önemli olduğunu aktaran Müezzinoğlu, "Çömlekköy Barajı'nın ihalesi de bu yıl yapılacak. Biz artık Bulgaristan'ın, Yunanistan'ın ne dediğine bakmayacağız. Taşkının olmaması için hükümet olarak önemli adımlar attık" diye konuştu.

Eski Belediye Başkanının mahsur kalması

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, eski Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin taşkın altında kalan bir evden kurtarılmasının medeni kent Edirne'ye yakışmadığını söyledi.

Taşkın alanında imar olmaması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Kamuoyu olarak net tavır koymalıyız. Bu şehrin belediye başkanlığını yapmış bir başkanın taşkın alanındaki bir evden kurtarılıyor olması yakışan bir fotoğraf değil. Belediye başkanımızla da görüşerek taşkın alanındaki dönüşümü yapmamız lazım."

"Olağanüstü sıkıntısının olmadığını ifade etmek istiyorum"

Müezzinoğlu, Edirne'deki nehir taşkınlarına ilişkin, "Medya aracılığıyla kamuoyuna yansıtılan, vatandaşın mağduriyeti ve olağanüstü sıkıntısının olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi.

Müezzinoğlu, Edirne Valiliğinde düzenlenen basın toplantısında, taşkın dolayısıyla sıkıntı yaşayan vatandaşların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi için gerekenin yapılacağını söyledi.

Meriç Nehri'ndeki taşkınların tarihi süreçten bugüne kadar geldiğini belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Kayıtlı sisteme baktığımızda nehir debisi bin 750 metreküp saniyeyi ilk defa bu dönemde geçerek 2 bin 250 metreküp saniyeye ulaştı. Bu son dönemde yaşadığımız veya tarihi dönemde yaşadığımız en yüksek debili bir taşkın sürecidir. Bütün bu debi artışının fazlalığına rağmen baktığımızda özellikle can kaybı yaşamamız olmanın büyük sevincini yaşıyoruz."

Müezzinoğlu, iskanlı alanlarda su baskını olmaması konusunun önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Taşkın alanlardaki imarsız yapılarda su baskını olması durumunu değerlendirmek gerektiğini aktaran Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Değerli belediye başkanımız burada. Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile de önümüzdeki pazartesi Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğim. Buralarda bir dönüşümü yapmak gerekiyor. İskana kapalı olan alanlarda bizim iskan konusunu çözmemiz gerektiği kanaatindeyim."

Müezzinoğlu, 4 ay sonra açılacak Karaağaç Köprüsü ile herhangi bir taşkın halinde Karaağaç ile Edirne'nin iletişiminin kesilmeyeceğini dile getirdi

"Başbakanımıza teşekkür ediyorum"

Müezzinoğlu, bir saat önce Başbakanlık müsteşarıyla görüştüklerini söyledi. 5 milyon liralık desteğin bu akşam ya da yarın itibariyle kente gönderileceğini belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Yine Bakanlar Kurulu'nda bu taşkının ve bugünkü acil sorunların, gerekse bundan sonraki yol haritası gündeme gelecek. İnanıyorum ki acil sorunlar açısından vatandaşımızın yanında hızla olabilmek için yapılması gerekenler yapılacak. Özellikle tarım arazisindeki seralar, ekili alanlar su altında. Bu ekili alanların ve seraların gelecek süreçte telafisi olacaktır."

Müezzinoğlu, taşkının ve su debisinin yüksekliğinin genel olarak önemli ve olağanüstü olduğunu ifade ederek, "Medya aracılığıyla kamuoyuna yansıtılan, vatandaşın mağduriyeti ve olağanüstü sıkıntısının olmadığını ifade etmek istiyorum. Bunu dinamik bir yönetim anlayışıyla başardıkları için de Edirne'nin bu anlamdaki yöneticilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yunanistan hükümetiyle protokol

Müezzinoğlu, bir gazetecinin Karaağaç bölgesinin afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğine ilişkin sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Afet bölgesi ilan edildiği zaman farklı sorunlar var. Afet bölgesi ilan edilmesi gibi bir talebi ben şahsen Bakanlar Kurulu'na götürmeyi düşünmüyorum ama o anlamda buranın bir talebi olursa değerlendiririz. Bu afetin getirdiği sorunların acilen çözülmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bir bölgeyi afet bölgesi ilan ettiğinizde vatandaşın yarın telafisi olmayan farklı sorunları da çıkıyor. Burada önemli olan taşkın alanlarındaki iskana kapalı olan yerin yeniden iskan açısından değerlendirilmesi lazım."

Müezzinoğlu, Meriç Nehri'nin kumunun mutlaka temizlenmesi gerektiğini dile getirdi. Yunanistan'da yeni hükümet kurulduğunu anımsatan Müezzinoğlu, "Yunanistan hükümeti kısmını beklemeden kendi alanımızda yapılması gerekeni yapacağız. Sonra Enez ilçesinden başlayarak Yunanistan hükümetiyle bir protokol çerçevesinde Meriç yatağının tamamının temizlenmesi gerekiyor."

Toplantıya Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve AK Parti İl Başkanı Rafet Sezen de katıldı.