TAHRAN - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İSİPAB 9. Konferansı için geldiği İran'ın başkenti Tahran’da, ikili görüşmeler yaptı.

İlk önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşen Çiçek, daha sonra Kazakistan Meclis Başkan Yardımcısı Kabibullah Jakupov, Libya milletvekili heyeti, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov ve Sudan Ulusal Meclis Başkanı Al Fateh İzzettin Al Mansur ile görüştü.

Çiçek, Ruhani ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada,  Ruhani’nin seçilmesinden sonra Türkiye-İran ilişkilerinde görünür bir hareketlilik meydana geldiğini söyledi.

Seçimden sonra Meclis Başkanı olarak ikili ziyaret çerçevesinde Ruhani’yi ziyaret ettiğini belirten Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Newyork’ta BM toplantılarında Ruhani ile görüştüğünü kaydetti.  Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da İran’a verimli geçen resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

“Mutabık kaldıkları hususlar var. Bunlardan bir tanesi, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek bakımından, tercihli ticaret anlaşması imzalandı. Bunun bir an evvel yürürlüğe girmesi gerekiyor. Onun için de bir an evvel, parlamentolara bunun sevki lazım. Biz görüşmemizde varılan mutabakatların bir an evvel hayata geçirilmesi noktasındaki beklentimizi ifade ettik.

Yüksek düzeyli istişare konseyi kuruldu, bunun ilk toplantısının da Türkiye’de yapılması arzu edilmektedir, Sayın Ruhani’nin Türkiye ziyareti vesilesiyle. Onu konuştuk, ilkbaharda geleceğini ifade etti. Onun dışında da bölgesel konularla ilgili düşüncelerimizi, kanaatlerimizi bir defa daha söyleme imkanı bulduk.”

Türkiye-Kazakistan ilişkileri

Çiçek, Jakupov ile görüşmesinde, Kazakistan’ın, Nazarbayev’in yönetiminde bağımsızlığını kazanmasının ardından çok mesafe aldığını ve geliştiğini söyledi.

Nazarbayev’in sadece Kazakistan’ın değil, Türk dünyasının da önde gelen siyaset adamlarından birisi olduğunu belirten Çiçek, Türkiye’nin Kazakistan ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini kaydetti.

Cemil Çiçek, “Türk dünyası arasında parlamenter asamblesi kurduk, TÜRKPA. Bunun fikri lideri Sayın Nazarbayev’dir. Sırayla evsahipliği yapıyoruz. Bu sene sıra Azerbaycan’da, Haziran ayı başında Bakü’de yapılacak. Türk dünyasındaki dayanışmayı parlamenterler arasında da sağlamak için böylesine önemli bir kuruluş kuruldu” dedi.

Çiçek, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber’in gözlemci olarak Tahran’daki bu konferansa katıldığını belirterek, Haziran’da yapılacak toplantıya KKTC’nin gözlemci olarak katılmasının sağlanmasını istedi. 

Jakupov da Kazakistan’ın, bağımsızlığını kazandığı tarihten bugüne kadar gelişmeye devam ettiğini söyleyerek, dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasında yer almayı hedeflediklerini kaydetti.

Jakupov, Çiçek’in KKTC ile ilgili talebini Kazakistan Meclis Başkanı’na ileteceğini belirterek, “Mutlaka bu konu orada gündeme alınacaktır ve bunun üzerinde çalışma yapacağız” dedi.

 Jakupov’un, Türkiye’nin Kazakistan’ı, bağımsız ülke olarak tanıyan ilk ülke olmasını unutmayacaklarını ve bundan mutluluk duyduklarını ifade etmesi üzerine, Çiçek, “Biz de onur duyuyoruz, eğer ilk tanıyan ülke olmasaydık, bu bizim için çok büyük bir ayıp olurdu” diye konuştu.

 Cemil Çiçek, Jakupov’u Türkiye’ye davet etti.

Türkiye'nin 17 Şubat devrimine verdiği destek

TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra Libya milletvekili heyeti ile biraraya geldi.

Libya Milletvekili Abdülaziz Dayih, Türkiye’ye, ülkesinin 17 Şubat devrimine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Türkiye’nin Libya’ya desteğinin halen devam ettiğini belirten Dayih, “Biz Türkiye ile kendimizi bir addediyoruz. Çünkü aramızda vize uygulaması sözkonusu değil. Aramızdaki ilişkiler yeni başlamadı. Ben 35 yıl önce, Erzurum’dan Libya’ya ilk işçi gruplarını getirenlerdenim. Erzurum ile Libya arasında uçak seferleri yoktu, ben bir uçak kiralamıştım ve onunla işçileri getirdim. Biz Libya’daki Türkleri kardeşimiz olarak görüyoruz” diye konuştu.

Cemil Çiçek, görüşmede yer alan KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber’i Libya heyeti ile tanıştırdı. KKTC ile Libya arasında ikili gorüşmelerin gerçekleşmesini arzu ettiğini dile getiren Çiçek'in, “Siz de KKTC’yi ziyaret edin. Türkiye’ye gelin, bizden arkadaşlar ile beraber gidin” demesi üzerine Dayih, davetten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye’nin Libya ile ilişkisinin devletten devlete olmadığını, halktan halka olduğunu ifade eden Çiçek, “Coğrafi olarak uzak ama kalben yakın iki ülkedir. Tarihin çok önemli bir dönemini birlikte yaşadık. Bugün de bizim istediğimiz, Libya’nın bir an evvel barışa, huzura ve istikrara kavuşmasıdır. Libya ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz ve Libya’daki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Biz sizin yaşadığınız sıkıntılara nasıl destek vermeye çalışıyorsak, kardeş bir ülke olarak siz de KKTC’ye destek verin, ilişkilerinizi parlamenterler olarak geliştirin. En kısa sürede bekliyoruz. Siz de onları davet edin, beraber davet edin, biz gelelim” diye konuştu.

Dayih’in, resmi ve kişisel olarak davet ettiğini söylemesi üzerine, Çiçek, Siber'in büyükelçilikler aracılığıyla resmi yazıyla davet edilmesini istedi. Dayih de “İnşallah” yanıtını verdi.

Cemil Çiçek’in, Libya’nın Kuzey Afrika’nın incisi olduğunu söylemesi üzerine ise Dayih, “Libya inci diye nitelendirdiğiniz bu özelliğini, Türk şirketlerinin bize verdiği destekle gerçekleştirecektir” dedi. Çiçek, Türkiye’nin 17 Şubat devriminden sonra, Libya’dan 25 binden fazla yaralıyı getirerek tedavi ettirdiğine işaret etti.

KKTC Meclis Başkanı Siber de Libya heyetini ülkesinde görmekten mutluluk duyacağını belirterek, “Sayın Cemil Çiçek’le bize yapacağınız ziyaret, İslam ülkeleri arasındaki kültürel işbirliği, daha çok temas, bizi çok mutlu edecektir” dedi.

TBMM Başkanı Çiçek’in Azerbaycan Meclis Başkanı Asadov ve Sudan Ulusal Meclis Başkanı Al Mansur ile görüşmesinde de Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişkiler ve bölgesel konular gündeme geldi.