ÜSKÜP

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Makedonya'nın bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ve Üsküp'e ilk büyükelçi gönderen ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Davutoğlu, başbakanlık görevini aldıktan sonra ilk ağırladığı Başbakanın da Gruevski olduğunu dile getirdi. Eylül ayında yapılan bu ziyaret sonrasında Gruevsk'ye ilk fırsatta iade-i ziyarette bulunacağını söylediğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, Balkanlara yaptığı ziyaretin de ilk olduğunu aktardı.

Gruevski'nin bir ilke imza attığını, tek seferde Türkiye'de 5 şehri ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, kendisinin yoğunluk dolayısıyla bu ziyaretinde fırsatı olmadığını ama ilk fırsatta Makedonya'da en az 5 şehri kapsayan bir ziyareti düşündüğünü ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, yapılan ziyaretlerin arkasında siyasi anlamda kurulan güven ilişkilerinin olduğuna işaret ederek, "Türkiye, her NATO zirvesinde Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklemiştir. Makedonya'nın atlantik yapılanmaları içinde yer alması konusunda da hep desteğini ifade etmiştir, bundan sonra da bu desteğimiz sürecek" dedi.

"Siyasal ilişkiler bağlamında Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması, etnik ve herhangi bir çatışmanın olmaması bakımından Makedonya son derece stratejik bir ülkedir" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Çünkü Balkanların kalbi mahiyetinde, tam merkezi konumda birçok farklı etnik ve dini temelli topluluğu bünyesinde barındıran çok kültürlü bir ülke olarak, Balkanların küçük bir özetidir. Bu çerçevede Makedonya'daki etnik ve dini çoğulculuğun korunması, kültürel alanda faaliyetlerin devamı büyük bir önem taşıyor."

"Türk yatırımları 1,5 milyar doları buldu"

Başbakan Davutoğlu, ikili ekonomik ilişkilerin geliştiğine de dikkati çekerek, Makedonya'ya yatırım yapan işadamlarıyla da bir araya geldiklerini söyledi.

İşadamlarına, "Biz Makedonya'ya yapılan yatırımı, Türkiye'ye yapılan yatırım olarak görüyoruz" dediğini aktaran Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede son dönemde yapılanlarla Makedonya'ya yapılan dış yatırım yani buradaki Türk yatırımları 1,5 milyar doları buldu. Daha fazla yatırım imkanı var. Serbest bölgeden yatırımların daha cazip hale gelmesine kadar birçok konuyu birlikte ele aldık. Geçen sene dış ticaretimiz 400 milyon dolar civarındaydı, bu sene ilk 10 ayda 375 milyon doları geçtik, yüzde 15'lik bir artış var. 450 milyon doları bulabiliriz ama daha önce tespit ettiğimiz 1 milyar dolar hedefine de en kısa zamanda ulaşma kararlılığındayız."

"Osmanlıca arşive ulaşımdaki fikre olumlu yaklaşıyoruz"

Başbakan Davutoğlu, ekonomik ilişkilerin kültürel ilişkileri de destekleyen boyutlar ihtiva ettiğini dile getirerek, uluslararası Balkan Üniversitesinin Türkiye'nin de desteklediği bir proje olarak, eğitime katkı verdiğini ifade etti.

Kültürel işbirliğinin ortak tarihten doğan bir zaruret olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Türkiye olarak Sayın Gruevski'nin; Osmanlıca arşive ulaşım anlamında eğitim verilmesi, bu arşivlerin Makedonyalı bilim adamları tarafından kullanılması konusundaki fikrine olumlu yaklaşıyoruz. Ne tür desteğe ihtiyaç varsa bunu vermeye hazırız. Bu bizim ortak kültür mirasımızdır" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, 2015'ten sonraki görev dağılımında Afganistan'da Makedonya askerlerinin Türk birliğinde görev alıyor olmalarının da ve birlikte çalışılıyor olmasının da karşılıklı dayanışmanın güzel bir örneği olduğunu kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya'daki temasları kapsamında, Başbakan Nikola Gruevski ile bir araya geldi.

Makedonya Başbakanlığı'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Makedonya'daki Osmanlıca arşivlerinin açılması için her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Gruevski: Osmanlıca eğitimi almak isteyen öğrencilere burs veriyoruz

Makedonya Başbakan Nikola Gruevski de Başbakan Davutoğlu ile "verimli" bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

İki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin tüm alanlarda samimi bir diyalog çerçevesinde sürdüğünü anlatan Gruevski, Türkiye'nin, özellikle Avro-Atlantik kurumlarına entegrasyon sürecinde Makedonya'ya verdiği karşılıksız destek için teşekkür etti.

Gruevski, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerde de ilerleme kaydedildiğini ifade ederek, Türkiye'nin, Makedonya'nın en büyük ticaret hacmine sahip 10 ülkeden biri olduğunu söyledi.

Türk iş adamlarına özellikle turizm ve tarım alanlarında Makedonya'da yatırım yapma çağrısında bulunan Gruevski, ayrıca, iki ülke iş adamlarının üçüncü pazarlarda birlikte iş yapabileceğini ifade etti.

Gruevski, maliye bakanı olarak görev yaptığı 1999 yılında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması için teklifte bulunduğunu kaydederek, iki ülke arasında imzalanan bu anlaşmadan sonra o dönem 50 milyon dolar olan ticaret hacminin 10 kat arttığını belirtti.

İki ülke arasındaki kültür alanındaki iş birliğine de değinen Gruevski, Osmanlı arşivlerine ulaşabilmek için Başbakanlık olarak Osmanlıca eğitimi almak isteyen öğrencilere burs verdiklerini sözlerine ekledi.

İhracat artar

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret hacminin daha da geliştirilmesi için nelerin yapılması gerektiğinin sorulması üzerine, siyasi ilişkileri çok iyi olan iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin geride olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin en üst seviyelere taşınması, siyasi ilişkilerdeki iyi ortamın ekonomik ilişkilere de yansımasının gerekliliğine değinen Davutoğlu, bu çabalardan birinin serbest ticaret anlaşması olduğunu belirtti.

"Bugün serbest ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesi konusunda bir prensip kararına vardık" diyen Davutoğlu, konuyla ilgili iki ülke ekonomi bakanlarının ocak ayında bir araya gelmesinin planlandığını bildirdi. Davutoğlu, "Türkiye şimdiye kadar diğer ülkelere imzaladığı serbest ticaret anlaşması uygulamalarının en genişini Makedonya ile imzalamaya hazır. Tarım, hizmet sektörleri de içinde olacak şekilde... Bu yolla Makedonya ekonomisine de katkıda bulunabileceğimizi, Makedonya'dan Türkiye'ye ihracatın da artacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu serbest bölge ihdası söz konusu olursa burada yapılacak yatırımlarla Türkiye'ye dönük ihracat da artar" ifadelerini kullandı.

Birçok büyük Türk firmasının Makedonya'da ciddi yatırımlarının olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Makedonya ne kadar yatırıma açık hale gelirse ve kolaylaştırılırsa bu çalışmalar, serbest ticaret anlaşmasının da getireceği imkanlarla eminim çok kısa sürede ilk beşe sonra da ilk ikiye ve en üst sıralara çıkabiliriz" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, iş dünyasının da bu kadar iyi siyasi ortamı değerlendirmesi gerektiğini söyledi.