ZONGULDAK - Yüklenici firmanın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde yürüttüğü "eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme" işinde 7 Ocak'ta meydana gelen metan gazı degajı sonrasında şirketin proje sorumlusunun hazırladığı kanaat raporunda, iş kazasında 8 kişinin hayatını kaybettiği, 1 işçinin de yaralandığı hatırlatıldı.

Degaj (ani püskürme) sonrası yapılan tespitlerde galerinin arından geriye doğru 163 metre pulvarize (toz haline gelmiş) kömür postası ile dolu olduğunun belirlendiği anlatılan raporda, galeri havasının çok yüksek oranda metanla kaplandığı ve oksijen oranının çok düşük seviyede ölçüldüğünün tespit edildiği belirtildi.

"Kaçınılmaz bir kaza"

Raporda, söz konusu galeride alınması gereken ve istenilen önlemlerin mevcut olduğu savunularak, şöyle devam edildi:

"Gaz sensörü, sesli ve ışıklı metan ölçer, suni teneffüs istasyonları, işçilere ait ferdi gaz maskeleri, yeterli havalandırma ve haberleşme sistemi ile kontrol ve rahatlatma sondajları mevcuttur. Alınması gereken tedbirler, sondaj verilerine göre uygulamaya geçilmiştir. Galeride tahkimatlar eksiksiz olup, tahkimat kaynaklı sorun mevcut değildir. Ocak içi tespitinden anlaşılacağı üzere degaj arın doğrultusunda değil tavan kısmından meydana gelmiştir. Degaj çok büyük bir gaz birikiminin büyük bir basınç uygulayarak 70-80 derece meyilindeki kömür damarını pulvarize halde dışarı atması sonucu olmuştur. 'Kaçınılmaz' olarak görülen, kusur görülmeyen bu olaydan önce gerekli rutin çalışmalar yapılmış olduğundan hata aramak söz konusu olmamalıdır."