ANKARA

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 2009 yılında 7'si çocuk 44 kişinin hayatını kaybettiği Bilge köyünü ziyaret etti.

Mardin'de temaslarını sürdüren heyet üyeleri, Bilge köyünü ziyaret ederek, muhtar Abdurrahman Çelebi ve köy sakinleriyle görüştü.

Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, burada yaptığı açıklamada, köyde ciddi anlamda acıların yaşandığını belirterek, köylülerin acılarını tazelemek için gelmediklerini, bu süreçte herkese bu acıdan pay düştüğünü söyledi.

İnsanların konuşarak, tartışarak sorunlarını çözdüğünü kaydeden Ensaroğlu, ''Burada kime dokunursanız herkesin yaşadığı birbirine benzer ve farklı acılar var ama sonuçta dünyanın hiçbir yerinde hiçbir savaş hiçbir çatışma, kavga küskünlük ömür boyu ya da kıyamete kadar sürmüyor. Acınızı acımız olarak biliyoruz. Sorunun nasıl çözüleceğine dair özellikle Bilge köyü halkı neler düşünüyor. Bize neler tavsiye ediyor. Bunları öğrenmek istiyoruz. Elimizde sihirli formüller yok. Çözüm formülünü birlikte oluşturacağız'' diye konuştu.

Muhtar Çelebi, ziyaretleri nedeniyle heyete teşekkür ederek, çok acı çektiklerini anlattı. Yaşananlardan ders aldıklarını, barışa destek verdiklerini ifade eden Çelebi, Türkiye'de hiçbir insanın acı görmemesini diledi.

Çelebi'nin, ''Bugüne kadar hiçbir devlet silah ve şiddet ile bu işi götürememiş. Bilge köyünün haline bakın'' demesi üzerine sanatçı Yılmaz Erdoğan, ''Farkı var mıydı?'' diye sordu. Çelebi, ''Olaydan sonra çok değişti. Çocuklar anne ve babasız kaldı. Cezaevine ve mezara gidenler oldu. Kalanlar da rahat değil. İnsanlar daha önce pikniğe ve gezmeye geliyorlardı. Şimdi kimse gelmek istemiyor. Sonuna kadar barışa destek veriyoruz. Kan dursun'' dedi.

Ziyaret esnasında Erdoğan ve Hatemi çocuklarla sohbet etti. Köy sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği Erdoğan, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bölgeye yeniden yaşama sevinci gelecek

Erdoğan, ziyaretle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

''Şimdi bir zamanlar 4 alabalık tesisinin olduğu bütün yöre halkının pikniğe geldiği köydeyiz. Aslında doğası ile su kaynağı ile bir cennetteyiz. Burada yaşanan çok büyük bir trajedi. Sular kesilmiş alabalıklar yok. İnsanlar büyük bir trajedinin arkasında bir sessizliği yaşıyorlar. Aslında bütün bölge için model ve örnek gibi. Burada ağaçlar barış ile yeniden yeşerecek. Bütün bölgeye yeniden yaşama sevinci gelecek. Aslında trajediyi anlamak için burayı tahlil etmek yeterli. Bölge insanının bu konuda tereddütü yok. Çünkü acıyı birebir onlar yaşamış. Barışın en büyük taraftarıdırlar. Herkesin çok büyük barış beklentisi ve inancı var. Biz de umuyoruz. Dilerim her gün biraz daha somutlaşırız.''

Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, vatandaşlarla bir araya geldi

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, vatandaşlarla bir araya geldi. Atatürk Kültür Merkezindeki "Halk Buluşması"nda, Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Ayhan Ogan, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker ve Mahmut Arslan, barış süreçle ilgili düşüncelerini ve yapacakları çalışmaları anlattı.

Heyet üyelerinden sonra söz alan vatandaşlar, yıllardır Hakkari halkının geri bırakıldığını öne sürerek, yaşanan süreçle kente bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kürtlerden çok Türklerin barışa inandırılması gerektiğini belirten konuşmacılar, yaşadıkları acıları unutamayacaklarını ama barış için her şeyi bir kenara bıraktıklarını dile getirdi.

Sıkıntıların tekrar yaşanmaması için gereken desteği vereceklerini vurgulayan vatandaşlar, barışın son umut olduğunu, heba edilmemesi gerektiğini belirtti.

Hakkari'de duygulu anlar yaşandı

Heyet daha sonra, konakladıkları otelde bir süre dinlendikten sonra yaya olarak toplantının yapıldığı Atatürk Kültür Merkezine geçti.

Caddede esnaf ve vatandaşlarla görüşerek taleplerini dinleyen heyet üyeleri, daha sonra öğretim elemanları ve üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Heyet üyelerinden Sibel Eraslan ise kendilerine gösterilen ilgiden çok etkilendiğini belirterek, gözyaşlarını tutamadı.

Heyet üyeleri Abdurrahman Kurt, Sibel Eraslan ve Zübeyde Teker, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki programın ardından çocukları çatışmalarda ölen Kaya, Demir ve Akbaş aileleriyle bir araya geldi.

Ailelerin, çocuklarının yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalı sürecin son bulması ve ülkede barışın sağlanması yönündeki taleplerini dinleyen heyet üyelerinden Eraslan, gözyaşlarına hakim olamayarak uzun süre ağladı.

İç Anadolu Bölgesi Heyeti, Hacı Bektaş Veli Derneğini ziyaret etti

Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti, Kayseri'de Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yaşatma Koruma Derneğini ziyaret etti.

Heyet Başkan Vekili Beril Dedeoğlu, heyet üyeleri Erol Göka, Hilal Kaplan, Celalettin Can, Vahap Coşkun ve Doğu Ergil, ziyarette, Dernek Başkanı Feyzullah Keskin ile bir süre görüştü.

Heyet üyeleri, daha sonra derneğin konferans salonunda Alevi vatandaşlarla bir araya geldi.

Bu arada, Heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren, üyeler Erol Göka, Hilal Kaplan, Celalettin Can, Vahap Coşkun, Doğu Ergil, Mustafa Kumlu ve Cemal Uşşak, Erciyes Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda akademisyenlerle bir araya geldi, çözüm sürecine ilişkin soruları cevaplandırdı, değerlendirmelerde bulundu.