ANKARA

Memur-Sen Genel Merkezi'nde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ''Arakan'daki katliama son'' sloganıyla ortak basın toplantısı düzenlendi. 
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal imzasıyla hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Gündoğdu, Myanmar'da 20. yüzyıldan beri devam eden Arakan sorununun Rohingyalı Müslümanların katledilmesiyle yeniden gündeme geldiğini ifade etti. 
Bölgenin Arakanlı Müslümanlar'ın ana yurdu olduğunu, ancak Budist yönetimler tarafından baskı altında tutulduğunu belirten Gündoğdu, Müslüman nüfusa yönelik başta yaşam hakkı olmak üzere, ifade ve inanç, mülkiyet, evlenme, seyahat ve birçok temel hakkın sürekli ihlal edildiğini vurguladı. Gündoğdu, Haziran ayının başından beri yaşanan katliamların bölgenin tamamını kapsadığını anlatarak, insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre binlerce Rohingyalı Müslüman'ın hayatını kaybettiğini, yüz binlercesinin zorla yerinden edildiğini kaydetti.
Yaşanan trajediden Rakhine etnik grubunu Rohingyalı Müslümanlar'a karşı kışkırtan Myanmar rejiminin sorumlu olduğunu öne süren Gündoğdu, Bangladeş'in de sığınmacıları yasa dışı kabul etmesi nedeniyle trajedinin daha da arttığını söyledi. Gündoğdu, ''Dünya Libya, Mısır, Suriye ve Afganistan ile ne için ilgileniyorsa Myanmar ile de onun için ilgilenmelidir. Dünya ve ülkemiz bu acıyı hissetmeli ve elinden geleni yapmalıdır'' diye konuştu.