VAN 

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri 64. Hükümet Eylem Planı'nın ülkenin kalkınmasına önemli katkı sunacağını bildirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Varto Şube Başkanı Kerem Akdağ, AA muhabirine, özellikle "cemevlerine yasal statü tanınması" kararını sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Akdağ, yıllardır bu kararı beklediklerini ve yaşanan gelişmelerden mutlu olduklarını belirtti.

Kararın Alevilerin beklentilerini karşılayacağını umduğunu ifade eden Akdağ, şöyle dedi:

"Cemevlerine yasal statü gelmesiyle, birçok sorun giderilmiş olur. Çünkü Varto Cemevi, giderler konusunda sıkıntı yaşıyordu. Giderler tamamen vatandaş desteğiyle sağlanıyordu. Biz pirlerin maaşlı olmasını istemeyiz. Eminiz ki birçok pir de istemez ama cemevlerinin ihtiyaçlarının giderilmesini ve ibadethane statüsüne alınmasını olumlu karşılıyoruz. Artık bu meselelerinin ortadan kalkması gerekiyor. İnşallah hayırlı olur."

"Çiftçilerimiz mal sahibi olacak"

Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, planın hayata geçmesiyle ülkenin rahatlayacağını ifade etti.

Eylem planındaki tarımsal yatırımlar kapsamında çiftçilere verilecek kredilerle çok iyi çalışmalar yapılacağını belirten Yıldırım, "Bu projeler hayata geçerse çiftçilerimiz mal sahibi olacak. Kahvede oturan gençler bu eylem planıyla projelerini hayata geçirip iş sahibi olacak" ifadelerini kullandı.

Muş ve Çevre İller Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun da 64. Hükümet Eylem Planı'ndan memnun olduklarını kaydetti.

Başka Türkiye olmadığını ve el ele verilmesi, barışın, kardeşliğin ve eşitliğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Solgun, "Barışı bu hükümet çözemezse hiç kimse çözemez. Ülkemizde birçok insan asgari ücretle çalışıyor. Ekonomik yatırımları çok olumlu buluyorum" dedi.

Eğitim Bir Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan ise eylem planını, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan en güzel ve en kapsamlı çalışma olarak değerlendirdi.

Barışan, "Toplumun her kesimini kuşatan ve taleplerini yansıtan, siyasi düşünülmemiş, vatandaşın refahına yönelik net ve gerçekçi bir plan. Bu eylem planıyla bütün kesimler devleti sahiplenmiş ve özümsemiştir. Gençlerin ne kadar önemli olduğunu aşılama adına önemlidir" diye konuştu.

"Halk ilk defa sosyal devleti hissetti"

Eylem planının bölgesel düşünülmeyip tüm kesimleri kapsadığını dile getiren Barışan, şöyle devam etti:

"Özellikle gençler ve emeklilere yarına güvenle bakabilme ve yaşama sevinci aşılamıştır. Sosyal devlet sıcaklığı hiçbir hükümette bu kadar hissedilmemişti. İlk defa halk, sosyal devleti hissetti. Çağdaş ve medeni ülkelerdeki vatandaşlar gibi kendini hissetmeye başladı. Devleti daha çok sevdirdi. Hükümet bu eylem planıyla vatandaşa 'artık devlet beni önemsiyor, beni sahipleniyor, sadece bir kesimin devleti değil bütün kesimlerin devleti' anlayışını benimsetti." 

"Bu ilkeli siyaset demek"

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, 64. Hükümet Eylem Planı'na ilişkin, hükümetlerin ve siyasilerin verdiği vaatlerin arkasında durmasının ilkeli siyaset anlamına geldiğini söyledi.

Eylem planında yer alan "asgari ücretin yükseltilmesi" konusunun özel sektöre yük getirdiğini savunan Tezcan, vergi ve sigorta primlerinin ödenebilecek düzeye çekilmesini istedi.

Bu yükün az da olsa hafifletilmesi gerektiğini ifade eden Tezcan, şöyle konuştu:

"Aksi takdirde kayıt dışı ekonomiye yine kayma yaşanacaktır. Bağkur'dan ve asgari ücretle emekli olanların ve çalışanların maaşındaki kesintilerin de mutlaka sıfırlanması gerekiyor. Aksi takdirde bunların aldıkları ücretle geçinmeleri imkansız görünüyor. Ayrıca bizim gibi geri kalmış iller için yeniden teşvik sistemi çıkarılmalı. Bölgeler arasında dengesizlik olduğu gibi hatta ilçeler arasında bile büyük dengesizlikler var. Bölgede yaşanan şiddet ortamı sermaye ve beyin göçünün durulması, tahrip olan tarım ve hayvancılığın canlandırılması gerekiyor. Bunun için Çözüm Süreci olmazsa olmazdır. Bu şiddet olaylarının bölgeden kalkması gerekiyor. Bizim gibi iller acil afet kapsamına alınmalı."

Tezcan, Başbakan'ın seçim meydanlarında konuştuklarını hükümet programına almasının kendileri için sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

"Program illerimize cansuyu olacak"

Bitlis Genç İş Adamları Derneği Şube Başkanı Cengiz Şahin ise Cumhuriyet tarihi boyunca çok program hazırlandığını ancak bu programların yüzde 25 ile 30'unun gerçekleştiğini anımsattı.

Geçmişte 5 ve 10 yıllık kalkınma programlarının oluşturulduğunu hatırlatan Şahin, şunları söyledi:

"Son 13 yılda gerçekleşen ve disiplin içinde devam eden ekonomik programlar vardı. 64. hükümetin sunduğu planla bu taçlandırıldı. Özellikle sosyo-ekonomik anlamda geri kalmış Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerimize cansuyu olacağını temenni ettiğimiz bu programın, sivil toplum kuruluşu olarak yakın takipçisi olacağız. Aksayan yönlerini rapora dönüştürerek, üst kurullara göndereceğiz."

Bunun diğer teşvik paketlerine benzemediğini belirten Şahin, eylem planının bugüne kadar iş hayatına atılmamış özellikle kadın, genç ve engellilerin pozitif ayrımcılıkla destekleneceği geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu ifade etti.

"Eylem Planını olumlu buluyoruz"

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, eylem planını olumlu karşıladıklarını söyledi. Taş, şunları dile getirdi:

"Öncelikle küçük esnaf için öngörülen iyileştirme programı, çalışma hayatına güvenceli esneklik sağlanması, siyasette finansmanın şeffaflığı, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemeleri gibi ekonomik düzenlemeleri içeren konuları onaylıyoruz. İnşallah bunlar hayata geçer. Ekonomi yönetimi, meslek eğitimi, çalışma hayatı, vergi, hukuk, rekabet, teşvik sistemi ve üretimin desteklenmesi, ulaştırma, tarım ve hayvancılık desteğinin artırılması, bunlar hükümetimizden yapılmasını istediğimiz reformlardır."