ERZURUM
Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti alanında 5 TEDAŞ görevlisinin ölümüyle ilgili 6 sanık hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.

Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen, Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak tarafından hazırlanan 5 sayfalık iddianamede, İdeal Enerji Üretim A.Ş'nin projesi olan Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti içinde kalan ve 29 köyün elektrik enerjisini sağlayan Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'ye ait enerji nakil hattı direğinin devrilmesiyle nedeniyle Temel Elektrik A.Ş. çalışanlarından Rıdvan Takım, Şahin Baykal, Ahmet Sait Turan ve Feridun Öztürk ile "Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Erzurum İl Müdürlüğü görevlisi Mustafa Arifoğulları'nın, göletteki devrilmiş direği onarmak istedikleri ifade edildi.

İşçilerin kendi imkanlarıyla direğe ulaşabilmek amacıyla belediyeden deniz bisikleti temin ettikleri, deniz bisikletiyle yer yer buz tutmuş gölette devrilen direğe doğru ilerleyen 5 işçinin bisikletin su alması sonucu alabora olması nedeniyle suya düştükleri anlatılan iddianamede, olayda 5 işçinin de hayatını kaybettiğinin otopsi raporlarıyla tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, 5 işçinin ölümüne sebebiyet verdikleri öne sürülen Ahmet Duran Kürkçü, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Nurullah Gülmüş, Ziya Özpeker ve Şahin Torun hakkında, "taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri" için 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca Aşkale Cumhuriyet Başsavcılığı, işçilerin ölümünde ihmalleri olduğu öne sürülen bazı kamu görevlileri hakkında fezlekeyi dava dosyasından ayırarak, onların yargılanması için ise Erzurum Valiliği, İçişleri Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıklardan yargılama izni isteyeceği yer aldı.

Olay

Aşkale ilçesinde 3 Nisan 2012'de Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti içindeki elektrik direğini tamir için deniz bisikletiyle gölete açılan 5 TEDAŞ görevlisi ölmüş, olayın ardından Aşkale Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştı.