BRÜKSEL

NATO büyükelçilerinin dünkü toplantısında Türkiye'nin Patriot füzesi talebinin olumlu karşılandığını ve önümüzdeki günlerde nihai onayın verileceğini belirten diplomatik kaynaklar, füzelerin önümüzdeki ayın ortalarında Türkiye'de olmasının beklendiğini kaydetti. 

Edinilen bilgiye göre, yer tespiti yanında füze sistemlerinin angajman kuralları ve kontrolün kimde olacağı kesinleştirilince ve yerleştirme planı hazırlanınca, İttifak'ın ve Patriot füzesine sahip 3 NATO üyesi olan ABD, Almanya ve Hollanda'nın onay süreçleri beklenecek.

NATO kaynakları, her üç ülkenin de Türkiye'ye Patriot konumlandırılmasına katkıda bulunacağını belirtiyor.

Suriye'nin sahip olduğu ve çoğunluğu Soğuk Savaş döneminden kalma füzelerine kimyasal ve biyolojik başlıklar takarak Türkiye için oluşturabileceği tehdidi bertaraf etmesi öngörülen Patriot füzeleriyle, sınır ihlalinde bulunan savaş uçakları da kapsama alanına girecek. 
Patriotların düşman füze ve savaş uçaklarını 60-160 kilometre mesafeden hedef alabilme kapasitesi nedeniyle Suriye'de uçuşa yasak bölge ilanında kullanılabileceği iddia edilse de, diplomatik kaynaklar NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in, Türkiye'nin resmi talep yazısında, Patriotların bir uçuş yasağı ya da saldırı operasyonunu destekleyici şekilde kullanılmayacağını vurguladığına dikkat çekiyor.