ANKARA

Cumhurbaşkanı Abrdullah Gül, kabulde yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen gençleri Çankaya Köşkü'nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gençlere kendilerini iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulunan Gül, şunları söyledi:
"Bu yaşlar sizin şarj edeceğiniz, kendinizi dolduracağınız yaşlardır. İleride bunları kullanacaksınız, ileride birikiminizin sizin için servet olduğunu göreceksiniz. Vaktinizi boşa geçirmeyin. Geleceğinizi güzel bir şekilde planlayın, çizin. Hedefleriniz olsun, bu hedeflere ulaşmak için de kararlı adımlarla ilerleyin. Hedefiniz neyse, hangi dalda olursa olsun.
Bugün imkanlar çok, eskiden bu imkanlar yoktu. Bugün fırsat eşitliği var eğitimde, her şeye ulaşmada fırsat eşitliği var. Bilgiye ulaşmada, bilgiyi almada fırsat eşitliği var. Sizler bizlerden daha iyi kullanıyorsunuz bilgisayarları, interneti. Ellerinizdeki elektronik makinelerle her yere ulaşıyor, her şeyi yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla nerede olursanız olun, hangi ilde, ilçede olursanız olun sanki İstanbul'da, Ankara'da, New York'ta, Paris'te gibisiniz. Onun için bu fırsatları çok iyi değerlendirmeniz gerekir. Siz ne kadar iyi değerlendirirseniz, sizin toplamınız da Türkiye'ye yansıyacaktır."

"Aile bağlarınız güçlü olacak"

Dünyanın sadece Türkiye'den ibaret olmadığını, büyük bir okyanus gibi farklılıkları barındırdığını ifade eden Gül, diğer ülkelere açılmanın önemine işaret etti. Artık her yere gidilebildiğini, her yerde çalışılabildiğini, her yerde yaşanabildiğini belirten Gül, gençlerden kendilerini buna göre hazırlamalarını istedi.

"Siz ne kadar geleceğe hazırlıklı olursanız Türkiye'nin de geleceği o kadar güçlü olur" değerlendirmesinde bulunan Gül, gençlerin kendilerine ayrılan imkanlardan yararlanmasının yolunu bulmaları gerektiğini söyledi.

Herkesin önce ailesine sonra da ülkesine karşı borcu olduğunu dile getiren Gül, gençlere "Önce ailelerinize karşı saygınızı, sevginizi muhafaza edeceksiniz, aile bağlarınızı güçlü yapacaksınız. Sonra tabii ki ülkenize, bu vatana karşı hepinizin sorumluluğu vardır. Önce vatanı sevmek, iyi bir yurttaş olmak çok önemlidir" diye hitap etti.

Gençlerden, hangi mesleği seçerlerse seçsinler, tarihi çok iyi bilmelerini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, önceki senelerde de bu tavsiyede bulunduğunu belirterek, acısı tatlısıyla tarihte olan her şeyin bilinmesi halinde vatan sevgisinin daha güçlü hale geleceğini vurguladı.

Dünyaya açık olmak için yabancı dil bilmenin önemine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe kelime dağarcığının da zengin olması gerektiğini, Türkçeyi çok iyi bilmeyenlerin başka dilleri iyi öğrenemeyeceğini söyledi.