Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, günümüzde artık her türlü diyet kol gezmekte. Gün geçmiyor ki yeni bir diyet piyasaya çıkmasın. İnsanlar ne yapacağını şaşırmış, telefon değiştirir gibi diyet reçeteleri değiştirir olmuşlardır. Diyette kesinlikle yenmemesini savunan hocalarımız, bir müddet sonra hatalarını görüp, tövbekar olmaktadırlar. Evet, bilim böyle bir şey olmalı ki gelişme kaydederken bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Onun içindir ki beslenirken ve de özellikle bir diyet uygulayacak isek mutlak surette çok dikkatli olmamız gerekmektedir. Böyle durumlarda kaş yapayım derken göz çıkarmamak esastır. Dimyata giderken eldeki bulgurdan olmamalıyız. Bunu nasıl mı gerçekleştirebiliriz? İşte size bazı ip uçları:
Biliyoruz ki yapacağımız katı tek yönlü diyetler bizi zayıflatabilir, hem de kısa sürede kilo kaybına neden olabilmektedir. Ancak uzun vadede sağlığımızı risk e sokup, sıkıntı yaratmamalıdır. O nedenledir ki uygulayacağımız mantık dahilinde ki bilimsel diyetlerde her hangi bir kilo artışına neden olmayan, ancak sağlıklı beslenmemizde mutlak surette gerekli olan vitaminleri göz ardı etmememiz gerekmektedir. Sağlığımız açısından büyük öneme haiz vitaminleri 2 ana gurup altında toplayabiliriz. Şöyle ki; yağda eriyen (A, D, E ve K vitaminleri) ve suda çözünen vitaminler (B grubu ve C vitamini)
Özellikle neden sporcular için veya aktif vitamin neden çok daha önemlidir sorusunu ise şöyle cevaplayabiliriz:  B vitaminlerinin, egzersiz ile iki temel nedenden dolayı ilişkisi bulunmaktadır. Tiamin, riboflavin, B6 vitamini, niasin,  pantotenik asit ve biotin egzersiz sırasında enerji oluşumuna yardım etmekte, folik asit ve B12 vitaminleri ise; kırmızı kan hücre oluşumu, protein sentezi, doku yapımı ve onarımı için gerekmektedir.  Bazı literatürlere göre, egzersizin bazı vitaminlere olan gereksinimi artırdığı bilinmektedir.  Ancak enerji harcamasının artmasına bağlı olarak, vitamin  ihtiyacının  ne kadar artması gerektiği ise günümüzde hesaplanabilmektedir. Bunun yanında aklımıza fazla vitamin kullanımı zararlı mıdır? Sorusu da gelebilir. Bu soruyu da şöyle cevaplamak mümkün olmaktadır: Suda çözünen vitaminlerin fazlası, vücuttan idrarla atılmaktadır. Ancak yağda çözünen vitaminlerin aşırı alımları (A -Vitaminoz gibi ) iştah kaybı, baş ağrısı, karaciğer hasarı, kemik ağrısı, nörolojik ve böbrek problemleri gibi önemli sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenledir ki; Tüketeceğimiz vitaminlerin mevsimsel ve dozunda olması çok önemlidir. Şöyle ki ; Antioksidan etkiye sahip ( kansere karşı koruyucu ) ve C vitamini yüksek olan nar suyunu 3 bardaktan fazla tükettiğimizde vücudumuzda bazı sıkıntılar oluşturabileceğini, mevsimsel olmayan sebze ve meyvelerin ise vitamin katkılarının pek önemli olmadığını bilmemiz gerekir.
Saygıdeğer okurlarım, bu nedenledir ki beslenme veya diğer her konuda atacağımız adımda, vereceğimiz kararlarda çok düşünmemiz, bilimsellik ile birlikte mantığımızı da kullanmak zorundayız.
Sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum.