CHP, kurucusu ve ilk Genel Başkanı Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve Ulusal Birliği sağlayan Partidir. Hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni biçimlendirmiştir. Ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonunu sürdürmüştür.

"Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Benim iki büyük eserim vardır; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'dir' der.

1927 yılında “Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik” ve “Laiklik” CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 yılında “Devletçilik” ve “Devrimcilik” ilkeleri de eklenerek Partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir. 

CUMHURİYET HALK PARTİSİ : Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce “Halk Fırkası” adıyla kurulmuştur. 1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır. 1950’li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle demokratik bir rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına da öncülük etmiştir. Bu kapsamda parlamenter demokratik rejimin kurumsallaşmasına dönük değişimleri gerçekleştirme ve temel hak ve özgürlükleri geliştirme mücadelesi vermiştir. 1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde toplumsal sınıfların olgunlaşmasıyla birlikte CHP sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde “ortanın solu”nda konumlandırmıştır. 1970’li yıllarda ideolojisini “demokratik sol” kavramıyla tanımlayan CHP, önerdiği sosyal reformlarla “düzen değişikliği”ni hedeflemiştir. Bu süreçte CHP, “devlet partisinden” “halkın partisine”, düzen partisinden” “değişimin partisine” dönüşmüştür. CHP nin kuruluş tarihi aslında 4 EYLÜL 1923 SİVAS KONGRESİ ile aynı gün dür. Sivas kongresi aynı zamanda CUMHURİYET HALK FIRKASI nın da kuruluş günüdür.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma gibi sahip olduğu ayrıcalıklı tarihsel miraslarıyla, geleneğini ve temellerini en iyi şekilde temsil eden ilkelerin yanı sıra sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyen CHP bu çerçevede Uluslararası ölçekte faaliyetlerini sürdüren Sosyalist Enternasyonal ve Avrupa Sosyalistler Partisine de katılım sağlamıştır. Çağdaş sosyal demokrasinin evrensel değerleri olan “özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme” kavramları içinde bulunduğumuz dönemde CHP’nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve Programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer almaktadır.

Cumhuriyet Halk Partisi , en zor dönemde işgal edilmiş ülkenin kuruluş ve kurtuluşunu sağlamış, tarihi misyonuyla demokrasi ve özgürlüklerin savunucusu olmuştur. Ülkemizin gelişen siyasal, sosyal, ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı şu dönemde çıkış yolu hiç şüphesiz Atatürk devrimleri ve ilkeleridir. Halkımızın CHP' den beklentileri daha da yükselmektedir. CHP hiç şüphesiz dün olduğu gibi bugün de Türkiye'nin birleştirici gücü olmaya devam etmelidir. 

Halkımız CHP den daha çok demokrasi beklemektedir İleri ve Çağdaş demokrasiye öncülük etmesini beklemektedir. Kendi içinde demokratik açılımlar ve atılımlar yapamayan bir partinin Ülkemiz demokrasisine katkı sağlaması beklenemez Siyaseten ayak oyunlarının tezgahların ve tuzakların tavan yaptığı bir anı hep birlikte yaşıyoruz CHP nin de Bu ülkenin kurucusu olan bir parti olarak tüm olumsuzluklara karşın Demokrasi yolunda atılım ve açılımlar yapması tarihi misyonunun kendisine yüklediği bir vazifedir. 

Karalama amaçlıda olsa Zaman, zaman çeşitli terör örgütleri ile adı muhalefet tarafından birlikte telafuz edilen CHP nin ne teröristler ve ne de teröre yataklık yapanlarla iş birliği yapmasının asla kabul edilemeyeceği gerçeği ortadadır. Oynanan oyunları ve tezgahları boşa çıkartmak oyunları bozmaksa CHP yöneticilerinin başlıca görevi olmalıdır.

Bizde Ülkemizin makus kaderine el koyan Cumhuriyeti kuran Kurtuluş savaşını yöneten Dünyadaki ender Gazi partilerden biri olan CUMHURİYET HALK PARTİSİNE  barış demokrasi özgürlük ekseninde nice, nice yıllar Ülkemize hayırlı ve güzel hizmetler üretmesini diler Kuruluş yıldönümlerini kutlarken Tüm CHP li yurttaşlarımıza esenlikler dileriz.