Hayatlarımızı kolaylaştırmak, geliştirmek, kötü ve tehlikeli olandan uzak tutup korumak, iyi, güzel ve doğru olanı yaşantılarımıza adapte eden icatlar, buluşlar, keşifler vardır. Buluşlar çoğunlukla laboratuvarlar da yapılsa da insanımızın halen hazırda ki uygulama ve döngülere dair farklı bir bakış açısıyla yorumlama yapmaları da sebep ve etken olmuştur.

..

Antik bir Hint masalı vardır, çok eski ama çok büyük bir öneme sahip bir öyküdür.

Çok büyük ama aptal bir kral sert zeminin ayağını acıttığını söyleyip tüm krallığın sığır derisiyle kaplanmasını emretmiş. Ancak sarayın maskarası bu fikre kahkahalarla güldü; o bilge bir adamdı. Dedi ki: “Kralın fikri en basitinden komik.”

Kral çok kızmıştı ve maskaraya dedi ki: “Bana daha iyi bir seçenek göster yoksa öldürüleceksin.”

Maskara, “Efendim küçük bir sığır derisi parçasını kesip ayağınızı kaplayın” dedi. Ve ayakkabılar bu şekilde doğdu.

Bütün dünyayı sığır derisiyle kaplamaya gerek yok; sadece ayağını kaplamak tüm dünyayı kaplar. Bilgeliğin başlangıcı budur. ''

..

Milyonlarca ya da çok daha fazla buluş, keşif günlük hayat akışı içinde yapılmıştır. Sebep, etken olan ise insanların farklı, aykırı bakış açılarıyla yorumlama ve değerlendirme yapması halidir. Çözümler an gelir çok kolay ve basit bakış açılarıyla gerçekleşir. Çözüm bulma yolu ise genele dair değerlendirme değil bakış açısını değiştirmeyi gerektirir. Çözüm her zaman bir sorunun yok edilmesi değildir. Çözüm işleyen sistemi, akışı, uygulamayı, daha insani, daha ekonomik, ergonomik, daha çevrebilimle ilgili hale getirmek, geliştirmektir. Yaşamlarımızda konfor, verimlilik, uyum ve sağlık kavramları göz ardı edilmeksizin buluşlar yapılabileceği gibi hayatlarımızda olan çokça meta ya da uygulama halinde de iyileştirmeler, geliştirmeler mümkündür. Sanayi, üretim kuruluşları, kurumları sürekli geliştirme, geliştirme çalışmalarına önem verir öncelerlerse, israftan kurtulmaktan başlayıp daha akılcı, sağlıklı, insan bedenine ve yaşam akışına uygun buluşlar yaparlar ki, her buluş sonraki buluş ve değerlendirmelere tetik oluşturur, sebep kaynağıdır.

Mir Murat Demir