Kullandığımız cihaz, alet, ekipmanların, mekanik ya da elektronik, bozulması halinde tamircisine, bakım onarım servisine başvururuz, düzeltilmesi, tamir edilmesi için yardım isteriz. Yaşadığımız çağ, bilim ve teknolojinin gelişmiş olması haliyle neredeyse hayatımızın tüm alanlarına kolaylaştırıcı, dönüştürücü, yardımcı ekipmanlar girdi. Biz insanlar da birçoğunu hayatımıza kattık ve kullanmaktayız. Elli yıl önceki mutfaklarımızda neler vardı şimdi neler var, kıyas edilemeyecek kadar açı genişledi. Bulaşık makinesi, akıllı fırınlardan bahsetmek çok demode, onlarca, yüzlerce farklı görevleri olan aletler, cihazlar, ekipmanlar var, biliyorsunuz. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatlarımız çokça kolaylaştı mı, huzurlu, mutlu muyuz? Evet, elli yaşlarda ve üzerinde olanlar kendi yaşam serüveninde dahi bu kıyaslamayı yapabilir, farkı fark edebilir. Çalışacak bir işimiz, makul seviyede bir gelire sahip isek hayatlarımız elli yıl öncesine göre kolay ve rahat. İyi de bu kolaylık rahatlık içinde pek çoğumuz mutsuz, ekseriyetimiz mutsuz ve umutsuz. Ruhumuzda tamir edilmesi, düzeltilmesi, iyileştirilmesi gerekli ne çok eğilim, tavır, algı, içselleştirilmiş alışkanlıklar var. Bu negatif, olumsuz halimizi teşhis edecekte, tamir ve tedavisini yapacak olanda yine kendimiziz. Tıp bilimine, bedenen ve psikolojik olarak destek veren branşlara elbette karşı bir tavrım yok, yok ama sizler yine de okumaya devam edin.

..

Bozulan zihin - ruh ayarları nasıl düzeltilir?

1. Ayarlarını Bozan her neyse bağını kes: ruhu, zihni iyileştirmenin ilk kuralı maruz kaldığını zehirli ortam, kişi ve durumdan uzaklaşmaktır. İçinde kaldığın hiç bir zehirli ortam seni iyileştiremez.

2. Zehirli ortam/kişi nedir? Şiddetin herhangi bir türüne maruz kaldığın; psikolojik, duygusal, fiziksel, cinsel, maddi muhtaçlık gibi ortamlar, eğer seni yoruyor, yıpratıyor; seni sen olmaktan çıkarıyor ve gergin, mutsuz, stresli bir insan haline getiriyorsa o ortam zehirlidir, bunu sana yapan kişi de zehirli kişidir. ( ailen bile olsa)

3. Birey olduğunu kabul et: birey demek; tercihleri, ihtiyaçları, fikirleri, hayalleri başkalarının ona dayattığından farklı olabilen ve bu ikilemde başkalarının ona dayattıklarını değil de kendi ihtiyaçlarını, tercihlerini, kararlarını seçebilen insan demektir.

4. İçsel çatışma nerede başlar? Bazen en büyük hasarı maalesef ki en sevdiklerimizden alırız. Çünkü sevdiklerimize karşı güvenlik kalkanımız yoktur. O yüzden de onların bize dayattığı fikir, tercih ve davranış şekillerini ( istemesek bile) onaylar ve kendi seçimlerimiz haline getiririz. Buna da kendini gerçekleştirmek isteyen "öz benlik" isyan eder. Ve içsel çatışma burada başlar.

5. Gelişim ve değişim farkındalıkla baslar:

- içinde bulunduğun zehirli ortamın

- maruz kaldığın baskı ve şiddetin

- taşıdığın geçmiş yükün veya gelecek korkusunun

- pişmanlıkların ve keşkelerin

- sustuklarının

- yaşamak zorunda bırakıldığın travmaların

Hepsinin yüzleşmen gereken ve yaşam sevincini senden çalan birer "hırsız" olduğunun farkına var!

Bu durumların çıkış yolunu bulup, döngüleri çözdüğünde iç barış sağlayacak ve gerçek huzuru bulacaksın.

6. İşte bu noktada zaman senin dostundur: sen yaralarınla yüzleşip, onları sarma ve iyileştirme yolunda adım attıkça; zamanında yaşananları sindirmene yardımcı olduğunu göreceksin.

Acele etme; iyileşmek, toparlamak, kendine gelmek

" yavaş ilerleyen" bir süreçtir.

Sürece, kendine ve Yaratana güven...

7. Özsaygını geliştir: kendin olmayı öğren. Bugüne kadar başkalarının biçtiği rolü oynamayı hep denedin, artık vazgeç. Karmaşadan çık, kendini seç.

Kendi iç dünyana yolculuğa çık ve kendini keşfet.

8. Evinde, kıblende yüreğindir,  evine geri dön:

Asıl huzur kendinle barışmak, kendini sevebilmek ve insan olmanın tüm güzelliklerini ( sevgi, şefkat, merhamet.... vb.) hem kendine hem de muhtaç olanlara sunabilmektir. Gerçek huzur gönlündedir, oraya dön, onu sahiplen... Dağılmışsa toparla, kirlenmişse temizle, yaralıysa sar ama asla terk etme.

..

Tıp biliminin doktorlar ordusu, sağlık çalışanlarımız biz insanlara bedensel ve ruhsal sorunlarımız için teşhis ve tedavi reçeteleri verirler ki, doğrusu ve ideali odur. Sıraladığım, ruhsal ve soyut tavsiyeler, kendi kendimizi tamir etme, bakım yapma, programı yeniden reset edip yükleme tavsiyeleri ki, yine tıp bilimi müdahili akademisyenlerimizin öneri ve tavsiyelerindendir. Altını çizip vurgu yaptığım ise karar verecek ve onarımı yapacak, sürekli bakım yapacak kendimiz için kendimiz olma halidir.

Mir Murat Demir