Mahmut Çetin tarafından kaleme alınan ‘Biyografi Kitabı’, Biyografi Net (0542 2357249, www.biyografi.net) yayınevi tarafından neşredildi. Çetin, üzerinde dört yıl çalıştığı bu eserde, biyografiyi bütün yönleriyle ele alıyor. Kitap ciddi bir inceleme ve araştırma ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Böylesine kapsamlı ve bu alanda bu zamana kadar bu nedenle detaylı “Biyografi Kitabı” eserinden dolayı Mahmut Çetin’i tebrik ediyorum.

Kitabın hemen giriş sayfasında şu Afrika Atasözü dikkat çekiyor: “Arslanlar kendi tarihçilerini ortaya çıkarmadıkları sürece, tarih, avcıların kahramanlık hikâyelerinden oluşmaya devam edecektir. Biyografinin her şeyden önce bir tasarım ve şekillendirme olduğunu anlamak lazımdır. Bu açıdan bakılınca, emperyalizmin yaşadığımız süreçte biyografi ve etnolojiye niçin özellikle önem verdiği daha iyi anlaşılmalıdır.”

‘Biyografi Kitabı’nda biyografinin tanımı, özellikleri, biyografi ve belge ilişkisi, biyografi yazımının süreçleri, tarihte ve günümüzde biyografi, biyografinin diğer alanlarla ilişkisi, biyografi kimlik ilişkisi eserin içindeki bazı bölüm başlıkları yer alıyor.  Görüntü ve sesle biyografinin teşekkülü biyografik belgeseller. Cv’nin hikâyesi. Dünyada ve Türkiye’de biyografi araştırmaları ‘Biyografi Kitabı’nda ele alınıyor.

Mahmut Çetin, hayatı boyunca biyografi merkezli işler yapan bir yazar, bir editör, bir yönetmen. Yazı faaliyetinin ana omurgasını biyografinin bir alt dalı olan aile tarihçiliği oluşturuyor. Başta ‘Boğaz’daki Aşiret’, ‘X İlişkiler’, ‘Aydın Yabancılaşması’ olmak üzere, bu sahada yazdığı eserler belirli bir boşluğu doldurdu.

Mahmut Çetin televizyonculuk döneminde belgesel, kültür-sanat ve tartışma programları yaptı. Bu alanlar da doğrudan biyografi ile ilgiliydi. Özellikle TGRT’de ‘Portreler’ ve TV5’te ‘Kitabiyat’ adıyla yaptığı programlar önemli tecrübeler oldu.

www.biyografi.net bugün Türkçe’nin en önemli kaynak eserlerinden biri. www.biyografi.net standart kısa biyografinin nasıl bir vazgeçilmezlik olduğunu titiz çalışmalarıyla okurlarına gösterdi.

Bu tecrübe internet çağının başlamasıyla
www.biyografi.net kimliğiyle kurumsallaşma imkânı buldu. www.biyografi.net internet sitesi ve yayınevi kimliğiyle Türk kültür hayatında önemli bir işlevi yerine getiriyor.

Mahmut Çetin’in yaptığı birçok iş biyografiyle ilgilidir. Çetin, yazma gerekçesini şöyle izah ediyor: “Bundan sonra bize düşen de Nice’nin işaret ettiği gibi, ‘kaderimizi sevmek’ olmalıdır. Mademki biyografiyle bu kadar hemhâl olmuşuz, o zaman yaptığımız işin ne olduğunu, bilimsel olarak öğrenmek zorundayız kanaati üzerine ‘Biyografi Kitabı’ ortaya çıktı. ”

Belirli aralıklarla ‘Biyografi Kitabı’nın araştırma ve yazımı dört yıl sürmüş.

Biyografinin her şeyden önce bir tasarım ve şekillendirme olduğunu düşününce biyografiyi ciddiye almak gerekiyor.

‘Biyografi Kitabı’, Türkiye’de biyografi alanında yazılan ilk eser. Bu da üstünde ayrıca durulması gereken bir durumdur. Türkçe’de ihmal edilmiş bir alan biyografi. Orhan Okay’ın deyişiyle tarihin üvey evladı biyografi. Biyografi üzerine kafa yoranlara ve biyografik eserler yazanlar için kılavuz kitabı niteliğinde ki “Biyografi Kitabı”nı sizi aziz okurlara tavsiye ediyorum.