BİLGİYE ULAŞMA YÖNTEMİ BİLİMSEL YÖNTEM, OTORİTER YÖNTEM, DİNSEL YÖNTEM, UZLAŞISAL YÖNTEM, SEZGİSEL YÖNTEM 

Peki, başka hangi yöntemlerle bilgiye ulaşabiliriz? Hepimizin kafasında çeşitli konulara ilişkin çeşitli bilgiler var; siyasete ilişkin, gündeme ilişkin, tercihlerimiz, görüşlerimiz var peki biz bu bilgileri nasıl elde ediyoruz. 

Mesela gözlemsel, deneysel yollarla bilgi ediniyoruz. Örneğin bilgimizi bir gazete yazarından bir konu hakkında bilgi aldık yani bilgiyi bilimsel yollarla değil farklı yöntemler ile elde ettik. Siz derseniz ki benim sahip olduğum bilginin kaynağı ŞU ŞAHISTIR, buna otorite bilgisi deriz. Yani dış̧ dünyaya ilişkin bilimsel ya da sosyal dünyaya ilişkin bilgilerimiz farklı yöntemler ile elde edilir. 

Günümüzde en hâkim yöntem bilimsel yöntemdir bunun dışında otorite yöntemi vardır. 

Örneğin dersek ki ileride dünyanın barış̧ içinde yaşayacağına savaşların olmayacağına ben inanıyorum, seziyorum. Bunu söylediğimizde bilgimizi ‘’sezgisel yöntemlerle ‘’ elde etmiş̧ oluyoruz. 

Evreni tanıyarak, ‘’inanç. Yöntemi’’ ile bilgi edinebiliriz. Dünya’ya ilişkin bilgilere inanç yöntemi ile bilgi edinebiliriz. 

Peki, inanç yöntemi nedir? Müslüman bir ülkede yasadığımız için toplumun ne olduğunu Müslüman felsefesine göre öğrenebiliriz. Mesela hukuk felsefesinde anlattık Augustinus diyor ki azizler insana ilişkin bize bilgi verir ve der ki insan günahkâr bir varlıktır, bu dinsel yöntemle bilgi edinmek olur. 

Sonuç olarak kafamızda sahip olduğumuz bazı bilgileri farklı yöntemler ile elde ederiz. Bu yöntemler arasında sivrilip öne çıkan bilimsel yöntemdir 

Karl Marks in dünyaya yaklaşımı kendi görüşüdür, Hegel in dünyaya yaklaşımı kendi görüşüdür. Toplumsal nesneye farklı düşünürler tarafından farklı düşünceler ortaya konulmuştur ve bunların hepsi bir anlamda diğeri kadar doğrudur diyebiliriz. Oysa inanç, sezgi ve otorite yöntemi ile elde edilen bilgiler de böyle bir şey söz konusu olamaz

Saygıyla