GÜNCEL

AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ

Abone Ol

HABER: BÜLENT KURUHÜSEYİNO

Toplumların eğitim açısından oldukça önemli bir kurum olan eğitim sistemlerinde örgün eğitimin yanı sıra dışarıdan eğitimin önemi ülkemizde çok önemli bir yer edinmiştir. Bununla ilgili ülkemizde Açık Öğretim Sistemi 1982 yılında hizmete başlamış ve günümüze kadar örgün eğitim kadar önemli bir noktaya gelmiştir. AÖF 1993 tarihinden itibaren akademik programlar ile eğitimini sürdürmeye devam ederken bu fakülte bünyesinde İktisat ve iş idaresi bölümleri de iktisat ve işletme bölümleri olarak iki ana kol olarak yeniden yapılandı.

Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Sistemi, eğitim yaptığı toplam 11 lisans, 30 ön lisans programıyla, Türkiye de eğitim programları arasında çok büyük bir yeri olan AÖF de ayrıca bünyesinde e-Sertifika programlarını da hizmete geçirmiştir. En az lise ve dengi okullara ait bir diplomaya sahip olan herkesin başvurabileceği e-Sertifika programlarında eğitim ve öğretim internete dayalı olarak uzaktan öğretim yöntemiyle, çalışmakta olan ya da kendi işini kurmayı düşünen girişimcilerin iş yönetimi alanında rekabet güçlerini arttıracak bilgi ve becerileri uzaktan eğitim yöntemiyle edinmeleri mümkün olmaktadır. Anadolu üniversitesi Sertifika Programları Açık öğretim sistemindeki derslerden yararlanmak isteyen fakat üniversite sınavını kazanamayanlar için iş kurma ve yönetme konularında eğitim görme fırsatı sunar.

 AÖF’nin Antalya, Ankara, Bursa, Balıkesir,  Edirne, Konya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Manisa, Muğla  gibi yurt içinde  birçok ilde bürosu mevcuttur. Yurt dışında da Lefkoşa, Azerbaycan, Bulgaristan, Makedonya ve çeşitli Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına eğitim hizmetini çağdaş Açık öğretim Sistemi ile götürür. Dersler kitle iletişim araçları yollarıyla işlenir. TRT okul kanalında, her gün 12 saat açık öğretim dersleri ile ilgili yayınlar yapılmaktadır. Açık öğretim sisteminin bilinmeyen bir yanı da, AÖF öğrencileri için her ilde, Anadolu üniversitesince belirlenmiş üniversitelerde dersler verilmektedir. AÖF öğrencileri her yıl 3 kez sınava girmekte ve bu sınavlar sonucunda bir üst sınıflara geçmekte ya da geçememektedir. Fakat açık öğretim fakültesi son yıllarda kredili sisteme geçmektedir, kredili sistemde ise yıl bahar ve güz olarak iki döneme ayrılır bahar döneminde güz döneminde vize ve final olarak iki sınav yapılmaktadır, bütünleme sınavı kredili sistemde bulunmaz.

Ülkemizde ayrıca Adalet Bakanlığı kanuna göre, tutuklu ve hükümlüler Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesi’ne devam edebiliyor. Açık cezaevinde kalanlar ise kayıtlı oldukları üniversite ile ceza infaz kurumu aynı belediye sınırları içerisindeyse okullarına gidip, derslere katılabiliyorlar.