Geçen Pazar günü Makedonya’nın Kumanova kasabasında, polis ile silahlı bir gurup arasında çıkan çatışmada çok sayıda polis ve vatandaş ölmüştü. Olayın bir terör eylemi niteliğinde olması bir anda tüm dünyanın dikkatini bölgeye çekmişti. 
Makedon hükümeti polisle çatışan gurubun, eylemi ülkede etnik Arnavut hareketini başlatan ve kısa adı UÇK olarak bilinen Kosova Kurtuluş Ordusu’na bağlı olarak gerçekleştirdiğini ise daha sonra açıkladı.
Makedonya Başbakanı Nikola Grujevski “Bu çatışma, Makedon-Arnavut çatışması değildir, devlete ve halka zarar vermeye niyetli kişilerin bir operasyonudur” dedi.
Aslında bu olayın sıradan bir terör olayı olmadığı ve küresel aktörlerle yakın bir ilişkisinin olduğu çok açık. 
Sırp siyaset uzmanı Dusan Prorokovic de yaptığı açıklamalarda buna değindi. Prorokovic “Arnavutlar, bu durumda sadece icracı rolünü oynuyor. Söz konusu olan daha kapsamlı bir oyun. Büyük Arnavutluk fikri, şimdi yine güncel bir hale geldi.’’ 
“Ancak dış faktör olmadan, yani NATO’nun yardımı olmadan bu fikir kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm. Kumanova ‘ya gelince, bu kentte yaşananların, Arnavutların bölgedeki hedeflerinden ziyade, Türk Akımı ve ABD’nin Ukrayna’daki yenilgisiyle ilgili olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Makedonya yönetimi Türk Akımına katılacaklarını duyurduktan sonra ülkenin zaten huzurdan uzak durumunun aniden kötüleşmeye başladığına dikkat çeken Sırp siyaset uzmanı, “Türk Akımını engellemek için Arnavutları kullanıyorlar. Bir de Amerikalılar, Balkanlar’daki yeni çatışmayı alevlendirerek Avrupa’ya baskı uygulamaya çalışıyor.’’ dedi.
Prorokovic, “Zira çatışmayı çıkaracak güçler de hazır. Kosova Kurtuluş Ordusu’nu silahsızlandırma kararı, ne Kosova’da, ne de Makedonya’da hayata geçirilebildi. Oysa bu karar, 1999’da Yugoslavya ve NATO arasında Kumanova ‘da imzalanan ve ittifakın Yugoslavya’ya karşı saldırganlığına son veren anlaşmanın temel maddelerinden birisiydi. Şimdi Kumanova, stratejik konumu yüzünden hedef olarak seçildi. Burası, benzer operasyonlar için hazırlıkların yapıldığı Kosova’ya çok yakın. Ayrıca çatışmayı Sırbistan’ın güneyine taşımak için de çok iyi seçilmiş bir yer’’ diye konuştu.  
Öte yandan 18 Nisan’da Türkiye’ye gelen Dünya Makedonları Kongresi Başkanı ve Makedonya Kurucu Parlamentosu Vekili Todor Petrov, olayların olacağını çok önceden haber vermişti. 
Petrov, ABD’nin ve birçok batılı ülkenin Türk Akımı projesinden rahatsızlık duyduğunu vurgulamış, ABD’nin Rusya’dan başlayıp Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan üzerinden Macaristan’a kadar uzanacak boru hattı projesini engellemek için kışkırtma girişiminde bulunacağını söylemişti.  
Makedonya’da Sorosçu darbe ayaklanması için muhalefetin kışkırtılması, Sırbistan’da başbakana suikast girişiminde bulunulması ve Macaristan’da da halkın hükümete karşı ayaklandırılmak istenmesi sizce bir rastlantı mı?