Kaş dökülmesinin tıptaki adı kaş madarozisidir. Bir insanda ortalama 600-700 arası kaş teli vardır. Kaşların sıklığı insandan insana değişen bir özelliğe sahiptir. Bazı insanlar gür kaşlı olmaktan bazıları ise seyrek kaşlı olmaktan yakınırlar. Kadınların ve erkeklerin kaşları birbirinden farklı kalınlığa ve uzunluğa sahiptir. Kaş dökülmesi her 100 kişiden 1’inde görülebilen, genellikle önemsenmeyen bir sorundur Doğuştan az veya ince kaşlarla doğan insanları değil, kaşlardaki ani bir azalmayı veya dökülmeyi ifade eder. Kaşlarda dökülme sebebine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir. Kaş dökülmesi sorununu çözmek için, altta yatan nedeni bulmak gereklidir. Aşağıdaki durumlar kaş dökülmesinin en yaygın sebepleridir.

KAŞ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ

Stres

Kaş dökülmesinin birincil nedeni stresdir. Hayatın her alanında karşımıza çıkan stres genel sağlık açısından olduğu gibi kaşlar açısından da risk oluşturur. Stres kaynaklı dökülmeler kalıcı ya da geçici olabilir. Strese bağlı olarak alopesi areta denilen hastalıkta sakal, saç ve kaşlarda geçici dökülmelere neden olabilir.

Kaş Makyajı ve Fazla Kaş Aldırma
Kaş dökülmesinin ikinci sebebi fazla kaş aldırma ve kaş kalemi, boyası veya tozları gibi makyaj malzemelerinin kadınlar tarafından aşırı kullanılmasıdır. Kaş aldırma kalıcı olarak kaşlarda eksilmeye yol açar. Bundan dolayı sadece çok gerekli durumlarda bu işlem uygulanmalıdır. Kaş kalemi kullanırken de kaşlarınızı fazla baskı uygulamaktan kaçının, çünkü bu kaş dökülmesine neden olur.

Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
Kaş dökülmesinin üçüncül sebebi kötü beslenmedir. Yiyeceklerden yeterince temel besin öğelerini almayan insanlarda, saç, kıl ve kaşların büyümesi için gerekli ortam bozulur. Protein, vitamin ve mineral eksikliği sadece kaş dökülmesine neden olmaz, vücutta genel olarak saç ve kıllar dökülür. Sülfür de kaşlar için önemli bir mineraldir. Yeterince alınmadığında kaş dökülmesi meydana gelir. D vitamini, B12 vitamini, folat ve çinko eksikliği, çölyak hastalığı kaş dökülmesine neden olur.

Tiroid Yetmezliği (Hipotiroidi)
Tiroid yetmezliği kaş ve saç dökülmesinin en yaygın nedenlerindendir. Tiroid yetmezliğinin ilk belirtileri kronik yorgunluk, kabızlık, kilo alma, kuru cilt ve üşümedir. Kaş dökülmesi genelde daha sonra ortaya çıkar. Tiroid yetmezliği endokrin sistemi hastalıkları veya dengesizliklerinden biridir. Bundan başka hiperparatiroidi, sistemik lupus eritematozus ve vitiligo hastalıkları da kaş dökülmesine neden olabilir.

Atopik Dermatit, Seboreik dermatit
Egzamanın bir türü olan atopik dermatit gibi deri hastalıkları kaş dökülmesine neden olabilir. Bu durum kaşıntılı kızarıklıklara sebep olur. Eğer göz çevresindeki deriyi etkilerse iltihaplanma, şişkinlik ve kaş dökülmesi görülür. Özellikle cildi hassas olanlarda kozmetik ürün kullanımıyla daha da kötüleşir. Örneğin çocuklarda biotinidaz eksikliği hastalığında da kaş dökülmesi görülebilir.

Kemoterapi
Kemoterapi gibi kanser tedavileri kaş ve saç dökülmesine yol açabilir. İlaçları almaya başladıktan iki hafta sonra genellikle dökülmeler başlar. Cilt kanseri hastaları bu durumdan en fazla etkilenir.

Saç Kıran
Saç kıran sadece saçlarınızda değil kaş, sakal ve vücut kıllarında da dökülmeye yol açar. Bu durum bağışıklık sisteminin saç ve kıl foliküllerrini enfeksiyon olarak görüp, saldırmasıyla ortaya çıkar. Saç kıran tedavisinde halk arasında sarımsak tedavisi uygulanır. Acı verici ,ama bir o kadar da etkili bir yöntemdir.

Çarpma ve Yaralanmalar
Eğer kaş bölgesini bir yere çarptıysanız veya yaraladıysanız, o bölgede kaş dökülebilir ve bir daha hiç çıkmayabilir.

Enfeksiyonlar ya da geçirilen ağır hastalıklar

Örneğin lepra hastalığı kaşların dış kısmında dökülmeye neden olur.  Çoklu ilaç kullanan hastalar, beslenme bozukluğunun olduğu  anoreksiya nervosa, malnütrisyon, kwashiorkor hastalıkları, akrodermatitis enteropatika(çinko eksikliği, ishal ve döküntü üçlüsü görülür), çölyak hastalığında  da kaşlarda dökülme görülür.

Genetik öykü ya da ailede böyle bir durumun varlığı 

Bu durum özellikle 30’lu yaşlardan sonra artmaya başlar. Bu durumdaki kişilerde kaşlar, özellikle uçlardan başlayarak seyrelir. 

Trikomania 

Kişinin dalgın bir şekilde farkında olmadan kaşları ile oynayarak yolması kaş dökülmesine neden olabilir.

Hormon seviyesindeki değişiklikler

Hormon seviyesindeki değişiklikler nedeniyle kaşlar dökülmüşse hormonları dengeleyici ilaçlarla kaş dökülmesi önlenebilir. Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

KAŞ DÖKÜLMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kaş dökülmesinin (madarozis) tedavisini doğal ve tıbbi olmak üzere iki basamakta inceleyebiliriz. Tedavi sabır isteyen bir süreç ister.

DOĞAL TEDAVİ

Doğal zeytin yağı ve badem yağı tedavide kullanılabilecek iki önemli yağdır. Masaj yapılması şeklinde kullanılır. Kullanırken kaşlarınızı hırpalamadan yumuşak dokunuşlarla yapmaya özen göstermelisiniz. Bu yağlar içindeki vitaminler sayesinde kaşı beslerler. İki yağdan da bir kaşık kadar alınarak karıştırılır. Bu karışımı bir kapta muhafaza edilir. Yağlar serin ortamda bozulmayacağı için uzun süre kullanılabilir. Pamuklu çubuk yardımı ile kaşlara sürülür. Yatmadan önce yapılması daha yararlı olacaktır. Tüm gece boyunca bu yağlar kaşları besleyecektir. Diğer bir metot ise aynı zamanda saçkıran tedavisinde halk arasında kullanılan sarımsaktır. Acı verici ama bir o kadar da etkili bir yöntemdir. Sarımsak kaşlar için oldukça yararlıdır. Fakat kokusu rahatsız edici olduğu için uygulamaktan çekinilir. Sarımsağın suyu sıkılarak badem yağı ile karıştırılır. Pamuklu çubuk yardımıyla kaşlara sürülür. Göze gelmemesine dikkat etmek gerekir, çünkü yakıcı bir özelliğe sahiptir. Hint yağı ve Hindistan cevizi yağları eşit oranda birbirlerine karıştırılarak pamuklu çubuk yardımı ile kaşlara sürülür ve tüm gece kaşları besler.

Kaş bakım kürleri yaklaşık 15-20 günde etkisini gösterecektir. Doğal kürler dışında, kaş güçlendirici kremler de doğal tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

TIBBİ TEDAVİ

Genelde tamamen dökülen kaşlar için uygulanır. Kaş ekimini esas alır. Bu tedavi kesin ve net bir çözümdür. Doğala nazaran maliyetlidir. Yine, kaş köklerini uyarmaları açısından kortizon türü ilaçlar da doktor kontrolünde enjeksiyon ile uygulanabilir. Bu tip ilaç tedavisini esas alan çeşitli uygulamalar da kullanılabilmektedir. Eğer tiroid kaynaklı bir rahatsızlıktan ötürü kaşlarınız dökülmüş ise hastalığın tedavi edilmesi kaşlarınızı geri getirebilir. Umudunuzu kaybetmeden denemeye devam etmeli ve sabırlı olmalısınız. Stresten uzak durmalısınız. En kesin tedavi sadece kaş ekimidir. Genetik kaynaklı olanlarda ise bakıma önem vermelisiniz.