Estetisyen ve Sağlıklı Yaşam programının moderetörü Demet Kaytan, Prof. Dr. Tekin Akpolat ile  Hipertansiyon hastalığını konuştu…
Sağlıklı bir yaşam için alınması gereken önlemlerin pek çoğu günlük yaşamımızda uygulamamız gereken küçük ve kolay çabalardan oluşur.

DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ ! KAN BASINCINIZI BİLİN…


Hiper Tansiyon hastalığı Türkiye’ de yaygın mı?
Hipertansiyon toplumun geniş kesimlerini etkileyen çok yaygın bir toplumsal sorundur. Toplumu hipertansiyonun önlenmesi, saptanması ve tedavisi konusunda bilgilendirmek, hipertansiyon konusuna dikkat çekmek için Uluslararası Hipertansiyon Cemiyetinin bir bölümü olan Dünya Hipertansiyon Birliği ( HYPERLINK "http://www.worldhypertensionleague.org" http://www.worldhypertensionleague.org) tarafından 2005 yılından beri Dünya Hipertansiyon günü kutlanmaktadır. Dünya Hipertansiyon Birliği, Dünya Sağlık Örgütü ile de işbirliği halindedir.

2005 yılından beri her yıl kutlanan Dünya Hipertansiyon Günü bu yıl 17 Mayıs’ta 10. Kez kutlanacak. Bu yıl Dünya Hipertansiyon Birliği günün temasını Kan Basıncınızı Bilin (Know your Blood Pressure) olarak saptamıştır.

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre hipertansiyon hastası kaç kişi var?

Ülkemizde 15 milyon kişinin yaşamını etkileyen hipertansiyon hastalarının yaklaşık yarısı kan basıncının yüksek olduğunun farkında olmadan yaşantısını sürdürmeye devam ediyor.

Kan basıncı yüksekliği hakkında neler söyleyeceksiniz?

Kan basıncı yüksekliğinin farkında olmamak ülkemizde olduğu gibi Dünya’da da yaygın bir sorundur. Bu nedenle bu yıldan başlayarak hipertansiyon farkındalığını ve tedavi başarısını arttırmak için önümüzdeki 5 yıl tüm Dünya’da Kan Basıncınızı Bilin (Know your Blood Pressure) teması işlenecektir.

Belirtisi olmayan birçok hasta benim şikayetim yok diyerek kan basıncını ölçtürmemektedir. Halbuki tedaviden en çok yarar görebilecek hastalar bu gruptur yani erken tanı alanlardır. Bu hastalarda hipertansiyona bağlı hasar oluşmamış veya hafiftir, hasar olmuşsa bile geri döndürülebilir. Tarihte belirtisi olmadığı halde tedavi yolunu açan ilk yaygın hastalık Hipertansiyon’dur. Belirtisiz hastalığın tedavi edilmesindeki başarı hipertansiyon dışı hastalıklarda da (hiperkolesterolemi, osteoporoz, meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri) tarama programlarının başlamasına ön ayak olmuştur.

Ülkemizdeki 15 milyon hastadan yaklaşık 10 milyonunun ise kan basıncını kontrol altında değildir. Hipertansiyonun belirti vermediği için hastalar tarafından fark edilmeyebilir ve yeterli tedavi alamayan hastalarda birçok organ olumsuz etkilenebilir.  

Ülkemizde hipertansiyonu olan her 2 hastadan biri ne yazık ki hastalığının farkında değil. Hipertansiyonun farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısında kan basıncı kontrol altında değil. Hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Hipertansiyon tedavisi günümüzde daha mı kolay?

Tansiyon aletlerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün yaygınlaşması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeni ile günümüzde hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla oldukça kolaylaşmıştır.

Geçmiş Dünya Hipertansiyon Günü Temalarından bahseder misiniz?

2013: Sağlıklı kalp atımı, sağlıklı kan basıncı
2012: Sağlıklı yaşam biçimi, sağlıklı kan basıncı
2011: Kan basıncınızı öğrenin ve hedef değere ulaşın
2010: Sağlıklı kilo, sağlıklı kan basıncı
2009: Tuz ve yüksek tansiyon
2008: Evde kan basıncınızı ölçün
2007: Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Kan Basıncı

Günümüzde hipertansiyon hastaları şanslıdır  diyebilir miyiz ?

Günümüzde hipertansiyon hastaları oldukça şanslıdır, çünkü hipertansiyonun nedenine yönelik tedavi yapılabilir, çok sayıda etkin ve güvenilir tansiyon düşürücü ilaç vardır. 1945 yılında Yalta konferansına katılan ABD Başkanı Roosevelt’in kan basıncı 260/150 mmHg idi ve sadece sakinleştirici ilaç kullanabiliyordu. Roosevelt bu konferanstan 8 hafta sonra hipertansiyona bağlı beyin kanamasından hayatını kaybetmiştir. Günümüzde hipertansiyon hastaları için asıl tehlike hastalığın farkında olmamaktır, tedavi alternatifi çoktur ve her hastaya özel tedaviler ile kan basıncını kontrol altına almak kolaydır.

Hastaların hastalıkları hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olması ile kan basıncının kontrol altına alınmasına engel olan durumlar çok hızla düzeltilebilir. Kan basıncı kontrolünde hedef sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg’nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg’nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi hasta için bir kazançtır.

Tedavide nasıl bir yol izlenebilir?

Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa bir sürede iyileşmeler sağlanabilir.