1. NE DEMEKTİR?
YANIT: HER MEMELİ YAVRUSUNA EN UYGUN GIDA KENDİ ANNESİNİN SÜTÜDÜR. 
İnsan yavrusuna en uygun süt ise anne sütüdür. Bazı bebekler çeşitli nedenlerle anne sütü yerine inek sütü alırsa bazı bebeklerde inek sütüne karşı tepki olabilir. Çünkü inek sütünün içindeki süt proteini (kazein) bebek için yabancıdır, onu düşman olarak algılayıp tepki verir. Buda çeşitli şekillerde kenini gösterir. Bu belirtiler, inek sütü aldıktan hemen sonra ortaya çıkan ağlama, kolik, bulantı, kusma, ishal, deri döküntüleri, astım gibi çok hafiften çok ağıra doğru kendini gösterebilir. Bu belirtilerin biri veya bir kaçı bebekerimizde görülebilir. Bu tabloya inek süt proteini allerjisi adını veriririz.
2. NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR?
YANIT: Ortalama 100 bebeğin 4 tanesinde inek sütü allerjisi görülür. Yani sık rastlanır.Ülkemizde her yıl bir milyon beşyüzbin bebek doğduğuna göre her yıl altmışbin(60 000) bebek inek sütüne karşı alerjik olarak dünyaya gelmektedir.
3. BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?
YANIT: İnek sütü alan bebek(formül mamalarda dahil) ya hemen saniyeler içinde veya birkaç saat içinde cildinde kızarıklık ile belirti verebilir. Bu kızarıklık en çok dudak etrafı ve yanakta görülür ve gözden kaçmaz. Aynı anda huzursuzluk, ağlama, kolik (ayaklarını karnına çekerek, çığlık tarzında, katılıcasına, kızararak) sıklıkla olur. Kusma olabilir, kusmuk genellikle pütürlü ve aldığı süte benzer. Hemen ardından sümüksü, bazan az miktarda taze kan sürülmüş gibi, yeşil veya sarı renkli cıvık görünümlü kaka yapabilir. Bu duruma öksürük ve hışırtılı solunum eşlik edebilir.
4.BU DURUMDA NE YAPILIR?
YANIT: Hemen çocuk doktoru veya hastaneye başvurup durum anlatılmalıdır.İnek sütü allerjisini kesin gösterebilmek kolay değildir. Kan, idrar, gaita ve allerji testleri doktor gerek görürse yapılabilir. Genellkle teste gerek yoktur. Şüphe edilen durumda inek sütü kaldırılır. Sadece anne sütü veya özel mamalar verilir. Şikayetlerin azalması veya kaybolması gerekir. Bazı şiddetli durumlarda anneye inek sütü ve ürünleri de verilmez. Çünkü inek sütü proteini anne sütüne karışıp çocukta allerji neden olabilir.
5. İNEK SÜT PROTEİN ALLERJİSİNDE KULLANILAN ÖZEL MAMALAR NASIL ETKİ GÖSTERİR? ÖZELLİKLERİ NEDİR?
YANIT: Bu mamalar inek sütü proteini içermez. Proteinler aminasitlerden yapilmıştır. Tek tek veya parçalanmış inek sütü proteieni içeren amino asitler ya hiç allerji yapmazlar veya hafif reaksiyon yapabilirler. Yalnız tatları pek iyi değildir. Bebekler isteksiz içerler. Fakat zamanla alışırlar. Bu mamalara çeşitli tatlandırıcı veya lezzet verici (pekmez, vanilya, pirinç unu, meyve, sebze) katılabilr. Bu mamların hazırlanması ve verilmesi doktor önerisi işe olur. Fakat diğer mamalar gibi hazırlanıp verilir.Bu mamları veririken anne sütüne devam edilir.
6. İNEK SÜTÜ ALLERJİSİ NE KADAR SÜRER? İLAÇ TEDAVİSİ VARMI?
YANIT: İnek sütü allerjisi ilk bir yıl en yoğundur. Sonra giderek kendiliğinden azalır. 2-3 yaş civarında ise hemen hepsi kendiliğinden düzelir. İlaç tedavisi yoktur. Çocukların genel gelişmesi normal seyreder.