Avrupa Liginin kıdemsiz takımı Konyaspor gruptan çıkma şansını Marsilya maçının son dakikasında kendi kalesine attığı golle zora soktu.

Tarihinde ikinci defa Avrupa Ligine katılarak Türkiye’yi temsil eden Konyaspor önceki gece evinde Fransız rakibi Marsilya ile grup ikinciliği için büyük bir mücadele verdi. Ligdeki performansını aksine Marsilya önünde Lige göre daha diri ve organize görünen Yeşil-Beyazlı ekip önemli bir taraftar desteğiyle çıktığı maçta güçlü ve tecrübeli rakibiyle başa baş mücadele etti, pozisyonlar buldu ve taraftarına futbolun heyecanını yaşattı. 

Konyaspor 82. dakikada Skubiç’in penaltı golüyle yaklaştığı galibiyeti, 4 dakikalık uzatmanın son anlarında Moke’nin ters vuruşla kendi kalesine attığı golle kaçırdı. Maçın en hazin yanı da buydu.

Teknik Direktör Mehmet Özdilek Marsilya maçına, takımın daimi oyuncuları kaptanlar Ali Çamdalı ve Ali Turan ile en takım performansına en çok katkı yapan Ömer Ali’yi yedek kulübesine çekerek başladı.

Özdilek 59. dakikada Volkan Fındıklı’nın yerine Ali Çamdalı’nı, 69. dakikada Malick Evouna’nın yerine Ömer Ali Şahiner’i oyuna alarak hücum gücünü yükseltmeyi amaçladı. 80. dakikaya kadar golsüzlüğün bozulmamasından sonra da, hücum bölgesinde ferdi tercihler yapan Fofana’nın yerine Ezekiel’i sahaya aldı. Özdilek’in bütün planları bir gol bulmak üzerine gelişmişti.

Oysa Konyaspor’un golü baskıları 80. dakikadaki değişikliğin hemen ardından buldu. Filipovic'in ceza yayından şutunda Ömer Ali Şahiner'e çarpan top Mehdi Bourabia'ya geldi. Amavi'nin müdahalesiyle Bourabia yerde kalınca da hakem penaltı noktasını gösterdi. Bu pozisyonda Amavi’de kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Duraklamanın ardından 82. dakikada; final penaltısıyla Konyaspor’u Avrupa’ya taşıyan Skubic, topu filelere gönderip haftalardır yenilmeyen Marsilya’ya şok yaşattı.

Savunmanın takviye edileceği zaman gelmişti ama, penaltıdan bir dakika önce son değişiklik hakkı da hücuma yönelik kullanılmıştı! Keşke o değişiklik savunma için yapılabilseydi.

Penaltı golünün de getirdiği cesaretle Konyaspor Marsilya kalesine cesurca yüklenmeye devam etti. Belki plan rakibe nefes aldırmamaktı ama, o nefes Konyaspor’a da lazımdı! Oyunu duraksatıp soğutmak, topu ölü alanlara taşımak yerine oyunu canlı tutmak konuk takımın işine geldi. 

4 dakikalık uzatmanın son bir dakikasına girilirken ceza sahasına gönderilen topa Payet koştu. Kaleci Serkan önünü kapatmak için kaleyi boşalttı ama tecrübeli futbolcu çizgiden kale önüne ortasını yaptı. Moke dokunmasa top boş alana gidecekti fakat dengesiz bir vuruş yaptı; yön değiştiren top boş kaleye Marsilya golü olarak gitti.

Tribünlerin hayali bu golle buz kesti. Konyaspor’un ikinci tur şansını bu beraberlikle ciddi anlamda zayıflattı.

Son haftada Konyaspor Portekiz deplasmanında Guimares’i yenip 8 puana ulaşırsa, Grup Lideri Salzburg’un Fransa’da 7 puanlı Marsilya’yı yenmesini bekleyecek.

Bir diğer hesap da şöyle:

Guimares Fransa’da Marsilya’ya 2-1 yenilmiş, evinde de 1-0 kazanmıştı. Marsilya evinde Salzburg’a yenilirse 7 puanda kalacak. Guimares’de Konyaspor’a karşı galip gelirse 7 puana yükselecek. Bu durumda Guimares’in averajla ikincilik şansı doğacak.

Guimares deplasmanda Salzburg’a da yenilmişti. Konya’dan aldığı tek deplasman puanıyla ikincilik için büyük avantaj elde etmiş oldu.

Özetle I Grubunda son iki maçta final niteliği taşıyor. Son maçlar öncesinde grup Liderliği kesinleşen Salzburg’un dışındaki üç takımında ikincilik şansı var. Tabi Salzburg Fransa’ya tatile gitmeze!

Her şeye rağmen; İlk defa geçen sezon katılıp 1 puanla galibiyetsiz geçtiği Avrupa Ligine ikinci defa iştirak edip bir galibiyet ve iki beraberlikle son haftaya final heyecanını taşıyan Konyaspor’u kutlamak gerek.

Süper Kupa maçından itibaren fırtınalı bir süreç yaşayan Yeşil-Beyazlı ekibin, Ligde düşme hattında gezinirken Avrupa’da tur peşinde koşabilmesi az başarı değildir.