FAİZLERİN DÜŞEBİLMESİ İÇİN, ACİLEN YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR. BU YAPILIRSA, DÖVİZİN  ATEŞİ DE DÜŞÜRÜLÜR!!!!

İş adamı ve sanayici, düşük faizli kredi talep ediyor. Yükselen oranlardan şikayetçi. Bankacılar da bu talepleri olumlu karşılıyor, haklı buluyor. Ancak, onların da beklentileri var. Yasal yükümlülüklerin yüksekliğinden yakınılıyor...

MALİYETİ YÜKSELTEN KESİNTİ VE VERGİLER

MEVDUAT MUNZAM KARŞILIKLARI: Bankalar, topladıkları her 100 TL’lik mevduatın yüzde 4’unu Merkez Bankası’na sıfır faizle yatırmak zorunda. Döviz mevduatı için ise bu oran yüzde 11 düzeyinde.

DİSPONİBİLİTE: Bankalar, TL mevduat için yüzde 6’lık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve yüzde 2’lik serbest tevdiat tutmak zorunda. Döviz mevduatı için ise bu oran yüzde 3 oranında.

SİGORTA PRİMİ: Bankalar, topladıkları TL ve döviz mevduatı için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na, 3 ayda bir mevduatın on binde 25’I kadar sigorta prim ödemesi yapıyor.

BSMV: Bankalar, müşterilerine kullandırdığı kredilere uygulanan faiz oranı üzerinde yüzde 5’lik BSMV kesintisi yapıyor. Bu kesinti, maliyeye yatırılıyor.

KKDF: Tüketici kredilerinde faiz oranının yüzde 8’i, ticari kredilerinde ise yüzde 3 olarak uygulanıyor. İhracat amaçlı kredilerde ise KKDF kesintisi yok. Bu kesintiler, maliyeye ödeniyor.

KAMBİYO GİDER VERGİSİ: Bankalar, müşterilerinden aldıkları döviz karşılığında, binde bir oranında Kambiyo Gider Vergisi, kesiyor ve bu kesinti maliyeye yatırılıyor…

EKONOMİK ZİRVEDE FAİZ ORANLARI ???

Ekonomik zirve sona erdi ama sadece tavsiye kararları alındı.

Gayrimenkullerin kiralarının TL cinsinden ödenmesi, yabancı paralardan vazgeçilmesi tavsiye edildi…

Şu anda teminatı olan ve güvenilir esnafa bankalar yıllık, 12,96 dan kredi açabiliyor ???

KOBİ'ler için (küçük işletmeler), yıllık 9,9' a indirilmiş...KOBİ'ler kredileri bankalar üzerinden kullandırıyor...

Bankadan kredi kullanabilmek için, gayrimenkul ipoteğiniz veya saygın imajınız olması gerekiyor???

Bu faiz oranlarını ,hiçbir küçük işletme alamaz ve kullanamaz !!!

Ekonomiyi canlandırabilmek için, Cumhurbaşkanı'nın ısrarla dile getirdiği gibi, banka kredileri faiz oranları ciddi biçimde düşürülmelidir...

Avrupa'da ABD'de yıllık %3-5 le kredi kullandırılırken, ülkemizde

3-4 kat fazla faiz talep etmek, yatırım yapılamayacağı anlamına gelir..

MERKEZ BANKASI, ZORUNLU KARŞILIKLARI NAKİT PARA DEĞİL DE GAYRİ MENKUL İPOTEĞİ VEYA MENKUL KIYMETLER OLARAK TUTSA, KREDİ FAİZLERİ DAHA ÇOK DÜŞÜRÜLEMEZ Mİ??? MERKEZ BANKASI'NIN KARŞILIK ORANLARI:

Zorunlu karşılıklar bir para politikası aracıdır. Merkez Bankası, 2010 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya başladığı yeni strateji çerçevesinde, söz konusu dönemde enflasyon görünümünün olumlu seyretmesinin de sağladığı imkân dâhilinde, makro finansal risklerin azaltılabilmesine yönelik politikalar geliştirmiştir. Bu doğrultuda, temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo ihalelerine ek olarak zorunlu karşılıklar aktif bir şekilde kullanıma sokulmuştur.

Zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler iki haftada bir cuma günü itibarıyla hesaplanır. Bankaların ve finansman şirketlerinin, tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, yurt dışı şubelerinin yükümlülükleri dâhil, Merkez Bankasına, Hazineye, yurt içi bankalara ve uluslararası anlaşmayla kurulmuş olan bankaların Türkiye’deki merkez ve şubelerine olan yükümlülükleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen bilanço kalemleri zorunlu karşılığa tabi Türk lirası ve yabancı para yükümlülüklerini oluşturur.

a) Mevduat/katılım fonu.

b) Repo işlemlerinden sağlanan fonlar.

c) Kullanılan krediler (Hazine garantisiyle sağlananlar hariç).

ç) İhraç edilen menkul kıymetler (net).

d) Sermaye hesaplamasına dâhil edilmeyen borçlanma araçları.

e) Yurt dışı merkeze yükümlülükler (net).

f) Kredi kartı ödemelerinden borçlar.

g) Müstakrizlerin fonları.

Bu yükümlülüklerin tabi olduğu zorunlu karşılık oranları aşağıdaki gibidir:

Zorunlu Karşılık Oranları (%)

Türk Lirası

Mevduat ve Katılım Fonu (Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) Oranlar

- Vadesiz, ihbarlı, 1 aya ve 3 aya kadar (1 ay ve 3 ay dâhil) vadeli 10,5

- 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli 7,5

- 1 yıla kadar vadeli 5,5

- 1 yıl ve daha uzun vadeli 4

Müstakrizlerin Fonları 10,5

Diğer Yükümlülükler (Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil) Oranlar

- 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli 10,5

- 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli 7

- 3 yıldan uzun vadeli 4

Yabancı Para

Mevduat ve Katılım Fonu (Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) Oranlar

- Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli 12,5

- 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli 8,5

Müstakrizlerin Fonları 12,5

Diğer Yükümlülükler (Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil)(**) Mevcut Yük. İçin Oranlar(*) Yeni Yük. İçin Oranlar(*)

- 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli 19,5 24,5

- 2 yıla kadar (2 yıl dâhil) vadeli 13,5 19,5

- 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli 7,5 14,5

- 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) vadeli 6,5 6,5

- 5 yıldan uzun vadeli 5,5 4,5

(*) Yeni oranlar, 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülüklere 23 Ekim 2015 tarihli tesis döneminden itibaren uygulanacaktır. 28 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla mevcut yükümlülüklere vadeleri sonuna kadar mevcut oranların uygulanmasına devam edilecektir.

(**) Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu yükümlülüklerinin tamamına yeni yükümlülükler için belirlenen oranlar uygulanacaktır.

Ancak, kaldıraç oranı Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de belirlenen oranların altına inen bankalar için zorunlu karşılık oranı Tebliğ’de belirlenen ilaveye tabidir.

Zorunlu karşılıkların tesisi, yükümlülük hesaplama tarihini izleyen iki hafta sonraki Cuma günü başlar ve 14 gün sürer. Zorunlu karşılıklar esasen, Türk lirası yükümlülükler için Türk lirası olarak, yabancı para yükümlülüklerde ise ABD doları cinsinden olan kısmı için ABD doları, kalan kısmı için ise ABD doları veya Euro olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki hesaplarda tesis edilmektedir.

Ancak, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların; en fazla yüzde 60’ı ABD doları cinsinden, en fazla yüzde 30’u standart altın cinsinden ve en fazla yüzde 5'i kaynağı yurtiçi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın olan standart altın cinsinden aşağıdaki tabloda belirtilen dilimlere denk gelen karşılıkların hizalarında gösterilen katsayılar ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutarı üzerinden bloke hesaplarda tesis edilebilir. Yabancı para yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların kıymetli maden depo hesapları için tutulması gereken kısmının tamamına kadarı standart altın cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilir.