Girdiğimiz normalleşme sürecinde alınan önlemler kadar alınmayan önlemler de tartışma konusu oldu, oluyor. 

Normalleşme sürecinin başladığı günden beri çok olmasa bile vaka sayılarında artış yaşandı. Rakamların iyi gitmesinden dolayı insanlar gevşemeye başladı.

İnsanların gevşemesini gördüğüm andan itibaren daha sıkı önlemlerin gelmesini savundum. Sağlık Bakanlığı, iyi niyet göstererek insanların kendisine dikkat etmesini istedi.

Sağlık Bakanlığının bu iyi niyetinin İstanbul gibi büyük şehirlerde pek işe yaramayacağı belliydi. Genelde kalabalık şehirlerde rica üzerine insanları disipline edemezsiniz.

Maskesiz sokağa çıkma yasağı gelmeden önce insanların maske takması bir yana, toplu taşımalara binmek için bilet olarak kullanılıyordu. 

Maske, toplu taşımalara binmek için insanların ceplerinde taşıdığı aparattı. Yasaktan sonra en azından insanlar biraz daha dikkat etmeye başladı.

Liselere Geçiş Sınavı da bu süreç gibi oldu. Sınavla ilgili önlemler alınsa da kalabalıkları yönetmek zorlaştı. İnsanlar bir araya gelince kontrol kaybedildi.

Peki Yükseköğretim Kurumları Sınavı Ne Olacak?

Salgın ortamında sınav yapılacaksa bu işin iki ayağı olmalı. Kriz ortamında öğrenci yönetimi ve kriz ortamında veli yönetimi.

Öğrencilerin endişe düzeyiyle velilerin endişe düzeyleri aynı olmadığı gibi yönetim süreçleri de aynı değil.

Görünen o ki öğrencileri ve velileri kontrol altında tutamıyoruz. Velileri de okul dışında kendi başlarına bırakınca sosyal mesafe kalmıyor. 

Liselere Giriş Sınavında oluşan kalabalık görüntüler insanları korkutmuş ki, öğrenciler tedirginliklerini daha fazla dile getirmeye başlar oldu.

Sınıflarda kişi sayısının fazlalığını ve okul girişlerindeki kalabalıkları önlemek için kapsamlı çalışmalar yapılmalı. 

Bu çalışmalar insanlara doğru mesajlarla ve doğru iletişim kanallarıyla anlatıldığı sürece sorun olacağını sanmıyorum. 

En azından bundan sonraki süreç için yapılabilir bunlar. 

Sınavlarda inisiyatif ne velilere nede öğrencilere bırakılabilir. 

Kalabalık şehirlerde bu tür kriz yönetimleri daha zor olduğu için planlamalar kusursuz yapılmalı. Her şey ayrıntısına kadar belli olmalı ki, en ufak bir belirsizlik işi kontrolden çıkarmamalı.

Velilerin ve öğrencilerin korkusunu anlayabiliyorum. Bu korkulara karşı gelebilecek açık ve net kriz planı oluşturulduğu sürece korku veya endişe duyulacağını sanmıyorum.