Hepimiz günlük hayatta sokakta gördüğümüz veya evde baktığımız hayvanlarla ilgili gözünü kısma, gözün en üst tabakasında yani korneada bulanık su görüntüsü, gözde akıntı veya sulanma gibi sahnelerle karşılaşabiliyoruz.

Bu sahneler sonrasında kornea ülserine de dönüşebilecek tıpkı mide ülserinde olduğu gibi yavaş iyileşen, doku kayıplı, kronik yaralara da neden olmaktadır.

Bu durumlar gözün oyun veya kavga esnasında tırnak ile çizilmesi, gözdeki kirpiklerin içeriye doğru dönmesi, göz kapaklarının iç kısmında veya korneaya temas edecek alanlarda kitle ortaya çıkmasından tutun göz içerisine yabancı madde girmesi, evde veya sokakta göze tahriş edici maddeler bulaşmasına kadar birçok nedenden olabilmektedir.

Bunlara ek olarak tıpkı bizlerin grip olduğumuzda gözlerimizin akması gibi FIV, FIP, herpes virüs, calisi virüs gibi sistemik hastalıklara bağlı olarak da gözlerde akıntı,kızarıklık şikayetleri olabilmektedir.

Ancak bunların hiçbiri olmadan sadece basit allerjik durumlarda da gözde akıntı, kısma şikayetleri ile karşılaşabiliyoruz.

Buradan da anlayacağımız üzere gözde akıntı ve kısmanın o kadar çeşitli nedeni ve bunların herbirine bağlı olarak o kadar farklı tedavi şekilleri vardır ki bu ancak detaylı bir anamnez ve veteriner hekim muaynesi ile anlaşılabilir.

Korneadaki bulanık görüntü dağılması amacıyla kullanılan kortizon içerikli göz damlaları gözde korneanın alt katmanına ulaşan bir çizik varlığında gözün iyileşmesinden ziyade delinmeye kadar varabilecek zarara neden olabilmektedir. Ne zaman kullanıp kullanamayacağımız ölçüsünü ise ancak fluorescein boyama yöntemi ile anlayabiliriz.

Göz üzerinde veya göz kapağının çıkmaması gereken noktalarında tüy çıkması, kirpiklerin içeriye doğru dönmesi, gözde korneya temas eden kitle varlığı ancak operatif müdahale ile çözülebilecek rahatsızlıklardır.

Bu ve buna benzer durumlarda farkedilmeden kontrolsüz kullanılan antibiyotikli göz damlaları hem şu an için verdiğimiz antibiyotik direncine karşı savaşta direnç gelişimine neden olarak bizi zarara uğratır hem de bölgedeki floranın bozulmasna neden olarak gözü mantara da açık hale getirip kornea erimesine ve buna bağlı göz delinmesine de neden olabilir.

Tüm bunlardan şunu çıkarmalıyız ki, göz çok hassas bir organdır. Müdahalesi ve işlemleri de aynı hasssasiyetle yapılmalıdır.

Basit bir akıntı olarak gördüğünüz durum ya onun viral bir hastalığından kaynaklı ve bu durum ötelendiği için geç tedaviye başlanacaksa? Ya antibiyotik damlası yaptığınız gözde mantar ortaya çıktıysa? Ya akıntı var diye damla yaptığınız kedinin göz kapağı içinde sadece ot kalmışsa? Tüm bu nedenlerden ötürü hayvanımızla ilgili veya sokakta yardımcı olmak istediğimiz bir canla ilgili bu tarz belirtiler gördüğümüz zaman ilk yapmamız gereken onu hemen alıp size en yakın veteriner kliniğine götürmeniz veya 02 Veteriner kliniğine getirmenizdir.Sevimli dostlarımıza rahatsızlığıyla ilgili yapacağınız en büyük yardım emin olun bu olacaktır.

Sevimli dostalarımızla sağlıklı, iyi günler dileriz :)