Türkiye Zehir Soluyor

Hava kirliliği verileri Ankara, Bolu, Keşan, Düzce, İzmir ve Iğdır illerimizde, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre yüksek değerlere ulaşmış bulunuyor. İstanbul'da ise özellikle Yenibosna, Kadıköy ve Esenyurt'ta hava kirliliği had safhada.  

Bu konuda TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Çevre Sorunları Araştırma Merkezi başkanı Baran Bozoğlu “Türkiye’nin Hava Kirliliği” raporunda, acil olarak alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor:   

Mevzuatta zorunlu olan 2014-2019 Temiz Hava Planı, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından, kurumların ve STK’ların katılımı ile hazırlanmalı, kamuoyu ile açıkça paylaşılmalı, ayrıca bu plandaki çözüme yönelik kararlar kesin olarak uygulanmalıdır. 

Kentlerde, coğrafi konumdan kaynaklı kirli havanın dağılamaması problemi bulunmaktadır. Bu nedenle, kentlerdeki boş alanların imara açılması acilen durdurularak, hava koridorlarının önüne bina yapılması engellenmelidir. Eğer kentsel dönüşümden söz edilecekse bu, hava kirliliğini çözme odaklı olarak yapılmalıdır.  

Ölçüm noktasında ölçüm yapılan kirlilik parametrelerinin sayısı arttırılmalı, ölçüm cihazları geliştirilmelidir. 

Kömür kullanımını teşvik etmek yerine doğalgaz kullanımı için maddi olarak vatandaşa destek sağlanmalıdır. 

Ulaşımda toplu taşıma hakim kılınmalı, kent merkezlerine araç girişi kısıtlanmalıdır. 

Çocuklar, yaşlılar, hastalar ve hamileler hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde sokağa çıkmamalıdır. Bu konuda Valilikler güncel olarak internet sitesinden uyarı yapmalıdır.

İl Sağlık Müdürlükleri solunum yolu enfeksiyonları ve akciğer hastalıklarıyla ilgili başvuru sayılarını acilen açıklamalıdır.  

Yerleşim alanları ile sanayi alanları arasında yeşil kuşaklar oluşturulmalı, şehir planlaması yapılırken ilin hakim rüzgar yönü ile komşu illerden olası kirletici taşınımı göz önünde bulundurulmalıdır.

Kömür kullanan konutlarda doğru yakma sistemlerinin kullanılarak emisyon azaltımı sağlanması için halka eğitimler düzenlenebilir.  Konutlarda izolasyon tekniklerinin uygulanması, kullanılan yakıt ve salınan emisyon miktarında %50 oranında bir azalma sağlanacağı dikkate alındığında, halkın bu konuda hazırlanan mevzuatlara uyumu konusunda teşvik edilmesi ve desteklenmesi sağlanabilir.

Kalitesiz kömür kullanımına dair denetimler arttırılmalı, kalite standartları altındaki kömürlerin kente girişi yasaklanmalıdır.   

Trafikten kaynaklı emisyonun azaltılması için; yeşil dalga ve akıllı sinyalizasyon sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın elindeki ölçüm sonuçları ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün Enverziyon Risk Haritası, Valilik ve belediyeler tarafından ortak bir şekilde değerlendirilmeli ve çözüm bu verilerin kullanılmasıyla oluşturulmalıdır.