1-9 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 3.ayağı Bursa’da gerçekleşti.

Konserlerden sergilere, söyleşilerden atölyelere, lezzet duraklarından çocuk etkinliklerine, tiyatro, opera, bale ve sinema, temsil ve gösterimlerine uzanan 9 günlük kültür, sanat şöleni Bursalılarla buluştu. Yaklaşık 1000 sanatçının performans, eser ve gösterilerini içeren 500'e yakın etkinlikler için 50'ye yakın mekan belirlendi. Kültür merkezleri, tiyatrolar, hem özel hem de bakanlığa bağlı müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve açık alanlar etkinliklere ev sahipliği yaptı. Festivalin ana sahnesi Yunuseli Havaalanı'na kurularak Semicenk, Norm Ender, Madrigal, Bengü, Mert Demir, Sinan Akçıl, Simge, Can Bonomo ve Oğuzhan Koç konserleri gerçekleşti. Özellikle Liselere Geçiş Sınavı ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrası gençler doyasıya eğlendi.

TFSF BAŞKANI SEFA ULUKAN;

‘Bursa Kültür Yolu Festivali Fotoğrafçılar Maratonu ulusal perspektifte gerçekleştirilen bir fotoğraf yarışmasıdır’

2 Görsel Kültür Dern. Bşk. İnci Koyuncu, Tfsf Bşk. Sefa Ulukan, Bufsad Bşk. Tarık Akkurt

TFSF etkinlikleri kapsamında Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde inanılmaz bir hareketliliğin yaşandığı ve 6 Haziran’a kadar süren Bursa Fotoğrafçılar Maratonu resmi olarak başladı ve Bursalı fotoğrafçılar yarışmaya akın etti.

Fotomaraton’a yoğun ilgi

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Başkanı Sn. Sefa ULUKAN festival açılışında yaptığı konuşmada ;  ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında her kent için Fotoğrafçılar Maratonu düzenliyoruz. Bu festivalin 3. ayağı Bursa oldu. Bursa ve çevre illerden gelen fotoğrafçılar kayıt yaptırıp sahaya çıkarak Bursa’nın tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini, Bursa’nın lezzetlerini fotoğrafladılar.  Belirli bir süre sonunda fotoğraflar yüklenerek değerlendirildi. Yarışmanın amacı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde yapılan Bursa Kültür Yolu Festivali kapsamında Bursa’nın tarihi ve doğal zenginliğinin kayıt altına alınması ve gelecek nesiller için görsel bir arşiv oluşturulmasıdır. Bursa Kültür Yolu Festivali Fotoğrafçılar Maratonu ulusal perspektifte gerçekleştirilen bir fotoğraf yarışmasıdır’ ifadelerini kullandı.

Maratonun başlamasının ardından festival fotoğraf gösterileri ve dünyaca ünlü usta fotoğrafçı Petar Sabol söyleşisiyle devam etti.

Dünyaca Ünlü Petar Sabol ‘Yalı Çapkını’ Sergisiyle Kültür Yolu Festivali’nde

2 Petar Sabol Sergi Açılışı

Dünyaca ünlü ve en çok fotoğraf ödülüne sahip Petar Sabol Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde ‘Yalı Çapkını’ sergisi ve söyleşisiyle yer aldı. TFSF Başkanı Sefa Ulukan’ın açılışını yaptığı sergi ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor.

Petar Sabol fotoğraf çalışmalarının en başından itibaren doğaya ve onun dünyasına, özellikle de makro fotoğrafçılık alanına hayran kalmış. Doğanın yanı sıra düğün, çeşitli kutlama ve halka açık etkinlikler, ticari fotoğrafçılık gibi etkinlikleri de profesyonel olarak fotoğraflıyor. Fotografik görüntüleri doğaya artan yabancılaşma nedeniyle çoğu insanın gerçekte görmesi zor veya neredeyse imkansız olan doğa yaşamından anları tasvir ediyor ve çağrıştırıyor. Özverili ve sistematik çalışması sayesinde, ana kompozisyon unsurunun en güzel doğal ışık olduğu muhteşem çekimler yapıyor. Sanatçı doğanın güzelliğini bu şekilde idealleştirerek, doğanın güzelliğine ve harikalarına karşı kesin bir olumlu tutumu benimsiyor.   

‘ATATÜRK KÜLTÜR YOLU’NDA SERGİSİ

Ata-2

Yapay zeka destekli dijital sanat uygulamalarının yer aldığı 'Atatürk Kültür Yolu'nda sergisiyle Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere rehberlik ederken, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliği gözler önüne serildi. Bursa Kent Meydanı’na yerleştirilen dev ekranda yapay zeka ile yaratılan ‘Atatürk Kültür Yolunda’ dijital sergisi, Atatürk’ün modern dünyada nasıl bir rol üstleneceğini etkileyici görsellerle sundu. Farklı bir evrene ışık tutan bu benzersiz görsellere her yaştan izleyenin ilgisi yoğun oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festival, 1-9 Haziran 2024 tarihlerinde Bursa'da çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında Kent Meydanı AVM'de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün günümüze yapay zekayla uyarlandığı bir Dijital Veri Heykeli kuruldu. Ekrana verilen görüntülerde Mustafa Kemal Atatürk'ün Kapadokya, Göbeklitepe, Eski Bakırcılar Kapalı Çarşısı gibi tarihi mekanlarda yapay zekayla oluşturulan görüntüleri sergilendi.

REFİK ANADOL’DAN  ‘MAKİNA HALÜSİNASYONLARI; MERCAN RÜYALARI’

2 Refik Anadol 'Mercan Rüyaları'

Refik Anadol’un eşsiz eseri ‘Mercan Rüyaları’ Ördekli Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Refik Anadol’un Makine Halüsinasyonları; Mercan Rüyaları başlıklı eseri, mercan görüntülerinden oluşan kapsamlı bir veri kümesine dayanan ve iklim değişikliğinin aciliyetini vurgulayan bir yapay gerçeklik simülasyonudur. 2023 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nda sergilenen bu Veri Heykeli, sanatçının okyanus ekosistemlerinden ve mercan resiflerinin içinde bulunduğu tehlikeli durumdan ilham almasıyla ortaya çıkmış. Anadol eser için ham veri olarak yaklaşık 100 milyon mercan görüntüsünü, mercanların korunmasına ve sürdürülebilirliğine vurgu yapmak amacıyla kullanarak iklim değişikliğinin mercan ölümleri üzerindeki etkisine dikkat çekmeyi ummaktadır. Bu disiplinlerarası girişim, gerçek mercanlara çok benzeyen üç boyutlu Yapay Zeka Veri Heykelleri oluşturmak için son teknoloji veri görselleştirme ve makine öğrenme tekniklerinden yaralanmayı hedefleyerek , okyanus ekosistemlerinin restorasyonuna katkıda bulunmayı da amaçlamaktadır.

 ‘ZEKİ MÜREN ELBET BİR GÜN BULUŞACAĞIZ’ SERGİSİ

4 Zeki Müren Ayakkabı, Saatleri

Bursa’nın  yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Zeki Müren’i ve sanat hayatını anlatan sergi, sanatçının kişisel eşyalarından oluşan koleksiyonundan kurgulandı. Koleksiyonda sanatçıya ait sahne kıyafetleri, gözlükleri, ayakkabıları, piyanosu, plakları ve birçok kişisel eşyasının yanı sıra, kendi eliyle yazdığı besteleri, mektupları, notları bulunmaktadır. Ayrıca koleksiyonun büyük bir çoğunluğunu da Zeki Müren’ e ait fotoğraflar oluşturmaktadır. Fatma Girik’ten Ajda Pekkan’a, Cüneyt Arkın’dan Müzeyyen Senar’a kadar birçok sanatçıyla hatıra fotoğrafları yer almaktadır. Sergide ünlü sanatçının sanat kimliğini ve eserlerini yansıtan nitelikli bir teşhirin yanı sıra, kendisinin çizdiği desenlerden oluşan dijital sergilemeler ve yapay zekayla oluşturulan uygulamalar da yer almaktadır. Bestesiyle, yorumuyla, Türk Sanat Müziğinde iz bırakan Sanat Güneşimiz bıraktığı bir çok eserle hayranlarını karşılamaya “Zeki Müren Elbet Bir Gün Buluşacağız” Sergisi ile  Bursa Kent Müzesi’nde devam ediyor. 

Türkan Şoray Kültür Yolu Festivali’nin konuğu oldu

Türkan Şoray

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği 'Kültür Yolu Festivali' etkinlikleri kapsamında Türk sinemasının usta oyuncusu Türkan Şoray söyleşi gerçekleştirdi.

Usta oyuncu Türkan Şoray Tayyare Kültür Merkezi'ndeki söyleşiye Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu ve Yönetmen Birol Güven ile katıldı.  Sanatçı kariyerinden kesitleri, anılarını ve Türk Sineması hakkında bugünkü düşüncelerini paylaştı. Söyleşi sonrası Bursa'ya geldiği için çok mutlu olduğunu dile getiren sanatçı, herkesin gözündeki  ışıltı ve sevgiyi görerek kendini bıraktığını ifade etti. Kendisini görmeye gelen kimseyi kırmayan Türkan Şoray herkesle tek tek fotoğraf çektirdi.

ZEUS’UN BEREKETİ

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde  Bursa Arkeoloji Müzesi ‘Zeus’un Bereketi’ adlı Zeus Büstleri ve Roma Dönemi’ne ait taş eserlere ev sahipliği yapıyor. Zeus Büstleri Zeus  Bronton Kültünün yaygın olduğu M.S. 2./3. yüzyıllarda kutsal alanlarda adak hediyesi olarak işlev görmüşlerdir. Olasılıkla büyük adak altarların üst kısımlarına monte edilerek kullanılan taşra stilinde işlemiş bu büstlerin üzerinde; kimliklerini açıklayacak yazıt bulunmamaktadır. Ancak ikonografik özellikleri nedeniyle tanrı Zeus’u betimledikleri kesindir. Bu büstlerin ele geçtiği Bilecik bölgesinde, Zeus Bronton isimli tanrıya adanmış çok sayıda yazıtlı adak taşı da bulunmuştur. Kullanıldığı dönemde, boyalı şekilleriyle daha canlı bir ifade taşımış olması gereken büstlerin, olasılıkla yazıtlarda adı geçen Zeus Bronton isimli bu tanrıyı betimledikleri düşünülmektedir. Zeus Bronton özellikle Kuzeybatı Phrygia bölgesinde tapınım görmüştür. Günümüzde Eskişehir sınırlarında olan bölgede özellikle kırsal alanda, baş tanrı olarak çok saygı görmüştür. Tanrı özünde bir yağmur ve fırtına tanrısıdır. Bronton kelimesi de ‘gürleyen/gümbürdeyen’ anlamına gelen bir sıfattır. Fakat çiftçilerin ve kırsalda yaşayan halkın kendilerini, ailelerini, ekinlerini ve hayvanların koruması amacıyla çok sayıda sunduğu adakların yazıtlarından, bu hava ve gök gürültüsü tanrısının aynı zamanda bir bereket tanrısı olduğu anlaşılmaktadır.