TİYATRONUN SİHİRLİ ELİ HALDUN DORMEN’İN HAYATI BEYAZ PERDEYE TAŞINDI

Ortaya koyduğu eserler, sektöre yön veren yetiştirdiği duayen isimler ve tüm emekleriyle Türk tiyatrosunu büyüten ve güçlendiren, binlerce tiyatrocuya ilham veren Haldun Dormen’in 94 yıllık yaşamı belgesel oldu. Dormen’in hayatına dokunduğu isimlerin bir araya geldiği “Yaparsın Şekerim” belgeselinin galası, Maximum Uniq Açıkhava’da gerçekleştirildi. Haldun Dormen’in fikri ve vizyonuyla hayata geçirilen ve Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin desteğiyle çekilen belgeselin galasına, iş ve sanat camiasından önemli isimler katıldı.

Galaya katılan isimler arasında Almula Uluer, Atılgan Gümüş, Ayça Bingöl, Ayşe Arman, Azra Akın, Füsun Önal, Göksel Kortay, Gülben Ergen, Gürkan Uygun, Halit Ergenç, Kerem Atabeyoğlu, Murat Akkoyunlu, Mustafa Denizli, Nedim Saban, Ömer Dormen, Selçuk Yöntem, Suna Keskin, Yosi Mizrahi, Zerrin Tekindor yer aldı.

Dormen’in ilham veren öyküsünü yakın çevresi anlattı

Tiyatronun sihirli eli Haldun Dormen’in hayatını beyaz perdeye taşıyan “Yaparsın Şekerim”, usta tiyatrocunun ilham veren yaşam öyküsünü, yakın çevresinin anılarıyla anlatıyor. Dormen’in henüz 20 yaşındayken babasına yazdığı mektupla başlayan ve yüzlerce oyun, binlerce öğrenciyle bugüne kadar uzanan tiyatro serüveninin en yakın tanıkları tarafından aktarıldığı belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini Selçuk Metin, senaristliğini ise Zeynep Miraç üstlendi. Belgeselin görüntü yönetmenliğini Uğur İçbak, müziklerini Serpil Günseli yaptı. Belgeselin seslendirmesini  ise Demet Evgar gerçekleştirdi.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin desteğiyle çekilen belgeselde Haldun Dormen’in “Yaparsın Şekerim” dediği isimlerden; Ali Altuğ, Ayça Bingöl, Atılgan Gümüş, Ayşe Arman, Betül Mardin, Demet Evgar, Duygu Sağıroğlu, Erol Evgin, Erol Günaydın, Fırat Tanış, Göksel Kortay, Gülben Ergen, Hakan Altıner, Halit Ergenç, Hüseyin Gülhuy, İzzet Günay, Kerem Atabeyoğlu, Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Nevra Serezli, Salih Güney, Selçuk Yöntem, Suna Keskin ve Zihni Göktay’ın yanı sıra Dormen’in yakın dostları ile ailesinin kendi anlatımlarıyla anılarına da yer verildi.

Kısaca “Yaparsın Şekerim”

1940’ların sonu, Çiftehavuzlar’da Dormen’lerin köşkü… Ülkenin önde gelen iş adamlarından biri olan Sait Dormen; kolejde okuttuğu tek oğlu Haldun’un işleri ondan devralacağının hayallerini kurarken Haldun’un aklında bambaşka bir gelecek planı vardı. Tıpkı sinema perdesinde seyrettiği aktörler gibi olacak; filmler, oyunlar yönetecek, kendi ülkesindeki sanatçıların Batı’dakiler gibi saygı görmesini sağlayacaktı. Çevresindeki herkesin “Deli misin?” dediği bir hayaldi bu. Bu soruyla hayatının geri kalanında da karşılaşacağını henüz bilmiyordu.

ABD’de, Yale Üniversitesi’nde okuyup da ülkesine döndüğü andan itibaren sadece ve sadece hayallerinin peşinden koştu. Hepsini gerçekleştirdi. Türk tiyatrosuna sayısız oyuncu, yönetmen, tasarımcı ve bir üslup armağan etti.

Dormen Tiyatrosu’nu iki kez kurdu, iki kez kapadı. Sokak Kızı İrma’dan Hisseli Harikalar Kumpanyası’na nice müzikalle zirveye tırmandı, Lüküs Hayat’a yeniden can verdi. TV programları, kitaplar, filmler, yeni oyunlar, yeni müzikaller… Tiyatroya olan tutkusuyla hep üretti.

Yürüdüğü yol engellerle, zorluklarla doluydu. Büyük yatırım yaptığı oyun battı, yılmadı. Oyuncuları onu ortada bıraktı, yılmadı.  İflas etti, yılmadı. Hep yürüdü. Öğrencilerine, yakınlarına, tanıdığı ve tanımadığı herkese “yolda olmayı” öğretti. Hep “Hadi” dedi, cesaretlendirdi, umut ve güç verdi.

Sihirli değneği yoktu belki ama sözleri sihir gibiydi. İzzet Günay’dan Halit Ergenç’e, Altan Erbulak’tan Gülriz Sururi’ye, Demet Evgar’dan Ayça Bingöl’e, Erol Evgin’den Nevra Serezli’ye herkese aynı sözlerle güç verdi: “Yaparsın Şekerim” dedi…Haldun Dormen’in yaşamı; tutkunun, çalışmanın ve umudun buluştuğu bir öykü. Yalnızca tiyatro severlere değil herkese ilham veriyor.

---------------------------------------------------------------------

Duygu Çakmak’a Yurtdışından Teklif Yağıyor.

Tescilli güzel Duygu Çakmak’a yurtdışından teklif yağıyor. 2021 Avrupa Güzeli Manken Duygu Çakmak son günlerin aranılan ismi oldu.Dünya’nın dört bir yanından modellik teklifi alan başarılı model Çakmak geçtiğimiz aylarda Umman’da modellik yapmıştı. Ünlü modele Tanzanya’dan gelen bir teklif ile bir süre orada modellik yapacağını belirtti. Tanzanya da bir çok defileye çıkıcak olan güzel model  aynı zamanda; Zanzibar ,Arusha ve Klimanjero gibi Tanzanya’nın  çeşitli yerlerınde de çekimlerde bulunacağını söyledi. 

---------------------------------------------------

DIRECTED BY WOMEN TURKEY 2022 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!!!

SONBAHARDA KADIKÖY’DE YİNE BULUŞALIM…

Dünyanın çeşitli ülkelerinde Eylül ayında “Directed By Women” adıyla gerçekleştirilen

festivalin Türkiye organizasyonu olan “Directed By Women Turkey” - Uluslararası Kadın Kısa

Film Yönetmenleri Festivali, bu sene 4.üncü kez seyirciyle buluşacak.

Uluslararası ve ulusal düzeyde kadın kısa film yönetmenlerini ve filmlerini İstanbul’da bir

araya getirecek olan festival , 15,16,17,18 Eylül 2022 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi desteğiyle, Yeldeğirmeni Sanat Merkezinde gerçekleşti.

Bu sene Sinemacı Kadınlar Derneği işbirliğiyle dördüncüsü gerçekleşecek olan festivalde;

Ulusal, Uluslararası, Belgesel ve Genç Bakış kategorilerinde filmler ,sektörel söyleşi ve

atölyeler, özel gösterim seçkileri yer alacak. Her kategoride seçilecek bir filme en iyi film

ödülü verilecek.

Türkiye’de, kadın kısa film yönetmenlerine yönelik ilk uluslararası festival olan Directed By

Women Turkey, kısa film alanında kadınların yaratım süreçlerini desteklemeye, üretimlerini

teşvik etmeye ve farklı ülkelerden kadın yönetmenlerin arasındaki kültürel ve sanatsal

etkileşimi zenginleştirmeye, kadın sinemacıların emekleriyle , hikayeleriyle onurlandırdığı bir

film şenliği olmaya devam ediyor.

------------------------------------------

1948 Atlas Sineması’nda “Blockhainden Sinemaya” Konuşuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Sinema Söyleşilerinde birbirinden ünlü oyuncu ve yönetmenler konuk oldu..

Blockhainden Sinemaya Giden Yol

Atlas Sineması’nda gerçekleşen Sinema Söyleşileri 8 Haziran’da , “Blockhainden Sinemaya” başlıklı oturumla devam etti. İletişimci, Bülent İpek’in moderatörlüğünde; Wideangle kurucuları Diriliş Ertuğrul, Babamın Kemanı, Romantik Komedi, Son, Bir Avuç Deniz gibi onlarca dizi ve filmde oynayan büyük oyuncu Engin Altan Düzyatan ve Diriliş Ertuğrul, Aşk Laftan Anlamaz, Erkenci Kuş dizlerinin başarılı oyuncusu Birand Tunca ile yönetmen ve oyuncu Umut Tanyolu’nun katılımıyla gerçekleşti. Başarılı isimlerBlockhain teknolojisinin sinema sektörüne yansıması hakkında bilgi verdi.

Öncelik: Şeffaflık

Blockhain teknolojisinin film endüstrisine entegrasyonu ile kurulacak yeni ilişkileri ve avantajları hakkında bilgi veren Umut Tanyolu, “Bu teknoloji her şeyden önce şeffaflığı sağlıyor. Güvene dayalı olmayan ve birbirlerini tanımayan iki veya daha fazla paydaşın etkileşim kurmasını sağlayan akıllı kontratlar, blockchain üzerinde çalışan belirli kurallara uyması gereken dijital anlaşmalar/programlar olarak tanımlanabilir.Bu sayede aracısız, güven tesisine gerek kalmadan blockchain üzerinden taahhütler verilebilir.  Bu ağ da çerçeveleri daha belli projeler geliyor” dedi.

Kişiye Özel Çözümler Gerekir

İnsan faktörü giren her duruma, kişiye özel çözümler üretmeniz gerekir. Sanat da böyle bir alan. Biz bunu finanse ederken projelere özel çözümler üretip kullanmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Hepimiz Film Yapımcısı Olabiliriz

Blockchain üzerinde kurulan platformla film ve dizileri fonlayarak yapım ve dağıtımını desteklemeyi hedeflediklerini belirten ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan, “Bana 8- 9 yıl önce farklı kaynaklardan gelen senaryolar, ne kadar iyi olurlarsa olsunlar bir şekilde çekilemeyebiliyor. Biz bunun önünü açabilmek, yapımcı portföyünü genişletebilmek için başladık. Bahsettiğimiz üzere bu konu çok daha geniş. İyi bir projesi olan yazar da aslında kendi projesinin yapımcısı haline gelebilir. Biliyorsunuz ki, dünyada bu sektör fon şirketleriyle çalışır. Dünya bu fonlama matematiğine çok uzun süre önce alıştı. Biz de bu yeni teknolojiye alışıyoruz. Dışardan insanlarında filmi fonlayabileceği ya da bir televizyon dizisinin herhangi bir içeriğinin fonlanabileceği matematiğine yeni alışıyoruz. Bu hepimizi film yapımcısı haline getirebilir. Hayalinizdeki filmi topluluklara açıp, burada sergileyip, fonlamaya açarak büyük kitlelere yayabilir, diğer yöntemlerden daha çabuk seyirciyle buluşturabilirsiniz” şeklinde konuştu. 

Topraklarda Keşfedilmemiş Çok Değerli Projeler Var 

Projelerdeki görünürlüğün çok önemli olduğunu belirten”Birand Tunca, “Bunun en güzel örneği “La Case De Papel”dizisi. İspanya’da hafta a içi yayınlanan bir diziydi. Bir şans verildi ve dünyayı nasıl kasıp kavurduğunu gördük. Keza “Squid Game” dizisi 7 yıl bir yapımcının masasındayken ne kadar büyük kitlelere ulaştığının gördük. Ben inanıyorum ki bu topraklarda bir sürü keşfedilmemiş çok değerli proje var bu teknoloji bu projelerin önlerini açacak” dedi.

Söyleşi katılımcıların soru cevaplarıyla sona erdi. 

Sinema Söyleşilerinde Son Konuk: Meryem Uzerli 

Sinema Söyleşileri kapsamında ünü Türkiye sınırlarını aşan, dünyanın birçok yerinde hayran kitlesi bulunan oyuncu Meryem Uzerli sinema sektöründe star olmanın ipuçlarını anlattı..