Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsünün Türkiye’de görüldüğünü, ilk bulgu olduğunu söyledi. Zaten bu beklenen durumdu. Virüs, Çin dışında yayılmaya başladığında ciddiyeti anlaşılmaya başlandı. İtalya bu işe en ciddiyetsiz şekilde yaklaşan ülkelerden biriydi. Bir diğer ülke İran, yardım malzemesi için çağrı yapıyordu en son. Tüm bu süreçte Türkiye’de neden gözükmedi gibi sorular doğal olarak akla gelebilir. 

Türkiye’nin kriz yönetme konusunda kötü bir ülke olduğunu daha öncede söyledim. Örnekleriyle birkaç defa yaşadık. Ama sağlık konusunda gerçekten iyiyiz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu konuda gerçekten iyi iş çıkardı. Krizin sebebi Türkiye olmasa bile etkisi büyük olan bu durumu güzel yönetti. Öncelikle panik havası yaratmadı. Sağlıkla ilgili çalışmalar genelde insanların gözünden uzak olduğu için bu tür çalışmaların yapılmadığını sanarlar. Bu yüzden yapılanları sıradan bir vatandaş görmez.

Sosyal medyada dolaşan bazı dedikodular var. Türkiye’de virüs varda söylemiyorlar mı diye. Öncelikle böyle bir şey olsa ve söylemeseler, bu işin yarar değil zarar getireceği bildiğinden böyle bir işe kimse kalkışmaz. Bu virüsü tespit etmek, hastayı yakalamak bu süreç öyle kolay bir süreç değil zaten.

Okulların tatil edilmesi yerinde bir karar ama altını çizmek gerek, okulların tatil olmasını ailelerin gezmeye veya tatile gitmeleri için değil. Bu sağlık amacıyla yapılmış bir tatildir. Devlet sizi yağmurdan korurken kendinizi doluya kaptırmayın. 

Üniversiteler 3 hafta tatil edildi. Rica edelim bundan kendilerine fırsat çıkarmasın firmalar. Maske ve kolonyada yaşanan durumu gördük. Karaborsaya kadar düştü. Birde biletleri karaborsada görmeyelim. 

Corona virüsüyle beraber sağlığın kıymetini tekrar anlamaya başladık. Temizliğin nimetlerini, yararlarını tekrar anımsadık. Görüyorum bazı insanlar bırakın kendi sağlığını, başkasının sağlığını da düşünmüyor. Kusura bakmayın ama yere tükürmek nedir? İnsan olarak önceliğin yaşadığın çevreye saygı göstermendir. . Kendine saygın yok anlıyorum ama bu terbiyesizliği git evinde yap. İnsanların dolaştığı yerlerde yapma. 

Devlet gereken önlemleri aldı. Sıra vatandaşın görevini yapmasında. Vatandaşlar bu konuya dikkat ederlerse başarı o zaman yakalanır.

 Öncelikle panik olacak bir şey yok. Marketlere girip yağmalamayın. Okulların tatil olması ailecek tatile gitmeniz demek değil. Virüsten korunun diye tatil yapıldı. Topluluğun olduğu yerlere girmeyin. Günlük rutin şekilde kendinizi dezenfekte edin. Yaşlılar kendilerine daha çok dikkat etsin. Devletin önerilerini dinleyin. Dedikodulara inanmayın.