Sağlıklı aile, iletişim becerileri ve oluşan farkındalıkları sayesinde sağlıklı ilişkiler kurabilen, sorun çözme yetenekleri gelişmiş olan ailedir. 

Sağlıklı ailede en zor sorunlar kolaylıkla çözülebilirken, sağlıksız ailelerde en basit orunlar kaosa neden olabilir.  

Ne kadar kişilik uyumu olsa da çatışmanın olmaması mümkün değildir. Sağlıklı ailelerde konuşulması gereken hiçbir konu hasıraltı edilmeden doğru zamanda gündeme gelir.  

Biriktirilenler içe atılanlar söylenemeyenler ‘mış’ gibi davranışlar  “eşimizle hiç tartışmayız” benzeri sözler, ilişkinin sağlıksız olduğuna işaret eder.  Mış gibi yaşamlar nedeniyle bozulan ruh halimiz bedensel sorunlara neden olabilir.

İçe atılan anlatılmayan paylaşılmayan çözülemeyen sorunlar bitmemiş işler olarak kalan konular, takıntı zorlantı hastalığı (okb) dolaşım boşaltım sorunları, kalitesiz uyku, sinirlilik, depresif yapı vb rahatsızlıklara neden olması kaçınılmazdır

   Sağlıklı ailede çocuklar anne babalarının birbiriyle olan her türlü olumlu olumsuz hallerini izler, farkına varır ve kötü etkilenirler. 

Çocuklar Anne babalarının birbirlerini sevmelerinden birbirlerine olan olumlu ilgileri onları mutlu ederken, ilişkilerin olumuz olmasından üzülür mutsuz olurlar.

Çocuklar Anne babalarının sevgili olmalarından çok fazla mutlu olurlar. 

Mutlu evlilik için doğru eş seçmek kadar, doğru eş olabilmek de önemlidir. 

Sağlıklı Aile Ortamı 

Sağlıklı aile ortamı denetleyen, tabi kılan korku kültürü yerine, gelişim odaklı değerler kültürünü önemseyen ortamdır. Her birey saygı, sevgi ve kabul görür önemsenir.  

Sağlıklı aile ortamı demek, her bireyin her istediğini yapabildiği bir ortam demek değildir.  

Her kişi kendi sınır ve sorumluluklarının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında her şeye izin yoktur. Aile içinde var olan kurallar değerler sınırlar sorumluluklar birlikte alınan kararlarla tespit edilir. Herkes ayrıcalıksız alınan kararlara uymak durumundadır. 

Sağlıklı aile ortamı geliştiricidir. Özgürleşirken sınır ve sorumluluklarının bilincindedir. Çocuğun hem birey olabildiği özgürleşebildiği alanlar vardır hem de ait olduğu ailesi vardır. Ailesine tabidir.  

Özgür olma tabi olma sınırının farkındadır. Sağlıklı aile ortamında yetişen çocukların marazi davranışları, uyuşturucu, alkol sigara gibi madde bağımlılığa yönelme eğilimleri azalır. Çünkü madde vb bağımlılığı ile aile içinde var olamadığından dolayı iç dünyası dağılmış kendisine olan güveni saygısı azalmış olmanın ilgisi vardır.

Ailede Çatışma Yönetimi Nedir?

Çatışma, kavga etmek taciz etmek şiddet uygulamak bağırıp çağırmak baskı uygulamak değildir.

Çatışma, gündeme gelen sorunların, farklılıkların, rahatsızlık veren davranışların sohbet ortamında dile gelmesidir.

Çatışma yönetiminde sorunların çözümü için iki tarafta birbirlerinin iletişim dillerinin farkındadırlar. Çözüme ulaşmak için  fedakarlıkta bulunmak önemlidir.

On binlerce çift arasında yapılan araştırmalarda en mutlu ailelerde sorunlar uygun şekilde dile gelirken, en mutsuz ailelerde sorunlar çeşitli çekinceler yüzünden hasıraltı edildiği gözlemlenir.  Söze gelmeyen, içe atılan sorunlar ruhsal bedensel rahatsızlık nedeni olmaya başlayabilir.

 İnsanların en büyük ihtiyacı anlaşılmaktır. Anlaşılmasına dinlenilmiş olmasından dolayı kendisini iyi hisseden kişi daha olumlu bir dil kullanma eğilimine girecektir

Tartışma Yönetimi

Tartışmalı konularda muhatabımızın en az 2-3 defa kendisini anlatması, boşalmasını sağlayın. Sözünü sabırla dinleyin.

Siz konuşurken ise ılımlı, sakin, net, kısa  ve en  anlaşılır bir dil kullanmak önemlidir.

Evet seni anlıyorum… demek istiyorsun. Ancak/Bununla birlikte bende … düşünüyorum/hissediyorum”

Cümle kalıbı için “evet…bununla birlikte/ancak” tekniği diyebiliriz. Tartışmalı konularda amaç haklı çıkmak, suçlamak ezmek değil, çözüm odaklı olmak önemlidir.

Eğer muhatabınız hatalı olduğunu kabul ederse ezmeye kalkmayın; onun incinmiş olabilecek onurunu onarmasını sağlayın. “Seni anlıyorum bu tip davranışlar sık olabilir; ben de bazen yanılabiliyorum…” türü konuşmalarınızla onun rahatlamasını sağlayın. Sağlıklı iletişimde muhatabımızın kötü his yaşatmamak oldukça önemlidir.

Tartışmalı konularda sonuç almak zorunda değilsiniz, çözümsüzlük varsa “bu konuyu şimdilik bırakalım sonrasında uygun zaman da tekrar görüşebiliriz” türü yaklaşımlar faydalı olabilir