NATO’nun Chicago zirvesi 20-21 Mayıs tarihleri arasında toplandı. NATO zirvesinde ana gündem maddesi, Afganistan’dı. Zirvede, NATO’nun ISAF gücünün 2014’te ülkeden ayrılması ve Afgan güvenlik güçlerinin, ülkenin güvenliğini devralacağı konuşuldu.
Obama, Afgan güvenlik güçlerinin yetiştiğini, güçlendiğini, vurguladı. Ancak, çekilmenin gerçekleşeceği zaman da Afganistan’ın yalnız bırakılmayacağını, belirtti. Obama “yapılacak çok iş olduğunu” söylüyor. Afgan güvenlik güçleri, ABD tarafından desteklenmeye devam edecek.

Avrupa, ittifakın ilk kurulduğu günden beri, NATO’nun nükleer şemsiyesinin koruması altında kalmayı arzu etti. Savaştan ekonomik ve askeri olarak yıpranan Avrupa, ABD’nin askeri gücünü, kullandı. ABD, tüm NATO üyesi ülkelerin yaptığı toplam savunma harcamalarının, 2/3’ünü tek başına yapıyor.

NATO’nun kapanış konuşmasında, Kosova, Afganistan ve Libya’daki başarılara değinildi. Ancak bilindiği gibi, Afganistan’da istikrar sağlanamadı. Libya’da operasyonlar sırasında sivil ölümler meydana geldi. Uluslararası Af Örgütü bunları gündeme taşıdı.
Şimdi, Avrupa Birliği, birliğin ekonomik yapısını tartışıyor.

Fransa’nın Afganistan’la ilgili tavrı net. En kısa zamanda, Fransa, Afganistan’dan çıkmak istiyor. Yeni Başkan François Hollande, bu yılın sonunda, Fransız askerlerini, Afganistan’dan çekmeye hazırlanıyor.
NATO’nun Afganistan’a malzeme taşıdığı Pakistan yolu, sivillerin öldürülmesi nedeniyle kapalı. ABD, bu konuda, üzüntü bildirmiş, ancak özür dilememişti. ABD’nin Pakistan’la gergin ilişkileri devam ediyor.

Kırgızistan, Manas üssünü kapatma kararı aldı. Bu üs, Afganistan’a asker ve malzeme taşımak için kullanılmaktaydı.
Davet edilen Orta Asya ülkeleri ve Rusya, davet edildikleri halde başkan düzeyinde toplantıya katılmadılar. Rusya, NATO’nun geliştirdiği füze savunma sistemine karşı çıkıyor ve bu sistemin İran’a değil, Rusya’ya karşı konuşlandırıldığını savunuyor. Rasmussen, füze savunma sisteminin operasyonel hale geldiğini belirtti.

 Rasmussen, Afganistan’la ilgili taahhütlerinin, 2014 ötesine de uzanacağını belirtti.  G-8 zirvesinden ayrılan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, "İran'a karşı askeri seçeneğin, bazı başkentlerde giderek ciddi bir seçenek olarak görüldüğü sinyalleri alıyoruz" dedi. İran’a askeri müdahale seçeneği, tüm bölge için ciddi bir risk oluşturuyor.