YAĞMUR TANYILDIZ'ın röportajı için tıklayınız...

“Şiirli Rüyalar Çocuklar, okulların açılmasıyla beraber çocuklarla buluştu”

Konuşalım Mı, Sofia ve Kral,  Kimsin Sen kitaplarının yazarı ARZU SAMAT’ın yeni kitabı “Şiirli Rüyalar Çocuklar” okurlarla buluştu. Dorlion Yayınları’ndan çıkan kitabını anlatan Arzu Samat; “Bu kitap, çocuklar ve şairler arasında bir köprü görevi görsün istedim” dedi…

6-87

Hoş geldiniz Arzu Hanımcığım. Ben sizi çok iyi tanıyorum ve çok seviyorum fakat sizinle yeni tanışacak olan okurlarımız için kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? Kimdir Arzu Samat?

Sevgili Yağmurcuğum, öncelikle beni köşende ağırladığın için çok teşekkür ederim. Duygularımız denk, zira ben de seni ve kıymetli ekibini seviyorum. İyi ki varsınız. Ben yazar ve bestekâr Arzu Samat. Dünyaya öylesine gönderildiğine inanmayan ve varlığını hiçlikte bulan bir beşerim. Herkes gibi sıradan ve fakat herkes gibi yine biricik.

“Şiirli Rüyalar Çocuklar” nasıl çıktı ortaya? Bu kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz? Neden yazıldı bu kitap, amacı neydi? Sizce amacına ulaştı mı?

Kitabımız henüz bebek… Okulların açılmasıyla beraber çocuklarla buluştu. Bu kitap, çocuklar ve şairler arasında bir köprü görevi görsün istedim. İnşallah arzum gerçekleşir. Zira çocuklar pop sanatçılarını tanıyorlar, o vakit şairleri tanımalarında da bir sakınca olmamalı.  Şiirin iyileştirici bir yanı vardır, çocukların heybesine bu farkındalığı yerleştirmek istedim.   

“Şiirli Rüyalar Çocuklar” projesini çevrenize bahsettiğinizde nasıl dönüşler aldınız? Herkes destekledi mi?

Çoğu şaşırdı, kimi destekledi. Zira iki deneme, bir roman yazmış bir yazar neden çocuk kitabı yazıyor sorusuyla karşılaştım. Oysa ben şöyle düşünüyorum; bir yazarın yaş ıskalası olmamalıdır. Hedef kitlem şu ya da bu yaş aralığındaki insanlardır dememeli bir yazar. Ki ben hiçbir zaman destekle kalem tutmadım.

Şiirli Rüyalar Çocuklar’ı herkes okumalı mı? Sadece çocuklara özel bir kitap mı? Yetişkinler de okusun mu?

Kitapların yaşı yoktur sevgili Yağmur. Elbette yetişkinler de göz atsınlar, zira Nazım Hikmet’in aslında nasıl bir memleket aşığı, Necip Fazıl Kısakürek'in ne kadar dilde mahir ve üst düzey olduğunu anımsarlar belki bu vesileyle.

İsmi neden “Şiirli Rüyalar Çocuklar” oldu? Nedir bu ismin verdiği mesaj?

Kitapta ismi geçen Türk şairlerin çoğu ahirete göç etmiş, masal bu ya sevgili Yağmur. Gerçek hayatta onları göremeyecekler, ben de şairlerimizi masalsı bir anlatım ile çocuklarımızın rüyalarına davet ettim. Rüyalarda buluşmak!

3-186

Çocuklarla aranızın çok iyi olduğunu, çocukları çok sevdiğinizi biliyorum. Hatta okulları ziyaret edip çocuklarla bol bol vakit geçiriyorsunuz. Sizce yazarların okullarda etkinliklerde bulunması çocuklarımıza ne gibi katkılar sağlıyor? Faydalı oluyor mu?

Çocukları çok seviyorum. Onlar dünyanın temiz yüzü. Ne vakit ruhum kirlense çocukların yanında alırım soluğu. Ben çok keyif alıyorum, okullardaki söyleşiler muhteşem geçiyor. Gittiğimiz her okulda mutlaka yazma yeteneği olan bir öğrenci ile karşılaşıyorum. Tüm yazar arkadaşlarıma sesleniyorum; okullara giden, özellikle devlet okullarına, zira çocuklar gördüğünü daha hızlı benimser. Uzaktan aydın ve yazar geçinmek kolay belki ama bilgi birikim ve yeteneklerinin sadakasını vermek zorundalar.

Peki, siz neler hissediyorsunuz? Okulları ziyaret etmek sizi mutlu ediyor mu?

Çocuklar dünyanın temiz yüzüdür...  Onlar ile beraber vakit geçirmek ruhumu arındırıyor. Yenileniyorum. Hepsinin gözlerine bakıyorum, taze umut topluyorum gülüşlerinde ve yarına ekiyorum kahkahalarını... Yarın dünden uzak, ama bugüne yakın.

Hayata çocukların gözüyle bakmak nasıl bir duygu?

Yetişkinler için devamlı mutluluk yoktur. Kesintisiz ve devamlı mutluluk Yüce Allah'ın çocuklara verdiği bir hediyedir. Bu muhteşem bir ayrıcalıktır.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için neler yapmak gerekir?

Çocuğunuzun elinden telefonunu alın.

Çocuklara kitap okurken nelere dikkat etmemizi önerirsiniz? 

Çocuğunuza okuduğunuz veya okuttuğunuz kitap, aile yapınıza ve kültürümüze uzak içerikte olmasın.

Güzel sohbetiniz, güzel enerjiniz için çok teşekkür ederim Arzu Hanım. Sizi tanımak, sizinle sohbet etmek çok güzel. Biliyorum ki vakit geçirdiğiniz ve kitabınızı okumuş olan, bir şekilde hayatına dokunduğunuz hiçbir çocuk da sizi hiçbir zaman unutmayacaktır… Son olarak neler söylemek istersiniz?

Çocukların zihninde yaşayan asla ölmezmiş sevgili Yağmur. Beni unutabilirler, yazdıklarımı hatırlasınlar yeter. Ben çok teşekkür ederim Sevgili Yağmur. İşin ehli bir gazeteci hanımefendi ile sohbet etmek benim için harikulade bir deneyimdi. İyi ki varsınız, hep var olun!