ANIL SURAL'ın röportajı için tıklayınız...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 40. yıl dönümü ve 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı… Başkent Lefkoşa başta olmak üzere KKTC, Türkiye ve dünya genelinde etkinlikler yapılıyor, kutlanıyor. KTC’nin Washington Temsilcisi olarak geçtiğimiz aylarda göreve başlayan Büyükelçi Damla Güçlü, KKTC’nin kuruluşunun 40. Yıl dolayısıyla gazetecileri ağırladı biz de özel bir röportaj gerçekleştirdik.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. Yılı kutlu olsun… Neler söylemek istersiniz?

Çok büyük bir mücadeleyle buralara gelindi. Yanımızda ana vatan Türkiye olmasaydı yapamayacağımız bir başarıydı. Var olma savaşından bağımsızlığa ilerledik ve bugün duruşumuz bence en iyi doğru duruştur. KKTC’nin bundan sonra daha ileriye gitmesi için çalışmamız gerekiyor. 40 yılın en büyük armağanı kendi Cumhuriyetimizdir. Böylelikle her daim Türkiye’nin yanımızda olmasıyla huzur içerisinde yaşamaktır.

Kıbrıs Türk’ü olmak zor mu?

Sürekli olarak kendimizi izah etme zorunda olmamız ve her zaman Rum tarafının uyguladığı izolasyonun günlük yaşamımıza aksetmesi hayatımızı etkiliyor.Tüm bunlara göğüs gererek Kıbrıs Türk’ü olduğumuzu söyleyerek yaşıyoruz. Günlük hayatta gerek ekonomik gerek kimlik gerekse hayatın içinde her an zorluklarla karşılaşıyoruz. Ufak bir posta göndermekten tutun da başka bir ülkeye girişte çok zorluklar yaşıyoruz. Rum tarafı, Kıbrıs Türk’ünü unutturmak için elinden geleni yapıyor. Özellikle Avrupa Birliğine girdikten sonra tavırları çok daha değişti. Dış Temsilcilikler olarak bu sorunları gidermek için uğraşıyoruz.

ABD’de hangi kurumlarla irtibattasınız?

Beyaz Saray’dan ABD Kongresi’ne Senato’ya ABD Dışişleri Bakanlığından, Önemli Düşünce Kuruluşlarına, STK’lara tüm kurumlarla irtibat halindeyiz. Tanınmamış olabiliriz ama Kıbrıs Türk halkının olduğunu, Washington ve New York’ta Temsilciliklerinin olduğunu hepsi biliyor ve belirli çerçevede görüşüyoruz. Benim görevim onlara gün be gün Kıbrıs’taki gelişmeleri Kıbrıs Türk’ü bakış açısından ne olduğunu aktarmak ve anlatmak. Elimden geldiğince temas edebildiğim herkesle görüşüyorum.

İngiltere’de 200 bin Avusturya’da 100 bin Kıbrıs Türk’ü yaşadığı ön görülüyor. ABD’de bu rakam nedir?

Bize kayıtlı bine yakın Kıbrıs Türk’ü bulunuyor. Daha yeni bir ülke daha yeni bir nesil. Zaten ABD ve Kanada coğrafya olarak da uzak bir yer. Ama okumak için gelenler, ya da daha önce göç edenlerle birlikte bine yakın kayıtlı insanımız var.

Efsane lider, KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş demezsek olmaz. Ayrıca bizim gazetemiz Önce Vatan’da yazarlık yapmış birisi bizim için çok özeldir. İmtiyaz Sahibimiz Abdullah Akosman’ın da yakın dostuydu. Rahmetle, milletle anıyoruz. Sizler neler söylemek istersiniz?

Medya kurumu olarak bizimle özel olarak ilgilendiğiniz için hem Önce Vatan Gazetesinehem Abdullah Bey’e hem de sizlere çok teşekkür ediyoruz. Liderimiz Rauf Denktaş’ın izinden gidiyoruz, öğrencileriyiz. Çok genç memurken kendisi Cumhurbaşkanıydı ve bir mektup yazdığımız zaman önüne gittiğimizde titrerdik. 3 sayfayı götürürseniz bu çok kısa olmuş der ekleyerek 30 sayfaya çıkarırdı. Ondan çok şeyler öğrendik. Onun sayesinde buralardayız ve rahmetle, minnetle anıyoruz.

Son olarak hayırlı uğurlu olsun geçtiğimiz ay göreve başladınız…

Teşekkür ederim. Ben Ağustos 2023 itibariyle Washington görevime başladım. Yurtdışı ilk görevim yine Washington’daydı. Daha sonra ise Stockholm’de Temsilcilik kurdum ve ardından Brüksel de Temsilci olarak görev yaptım. Daha önce de Dışişleri Bakanlığından Genel Müdür olarak görev yaptım. ABD’ye 4 yıllığına atandım. Görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Güçlü’nün Cumhuriyetimizin ilanının 40. Yılına ilişkin yayımlamış olduğu mesaj:

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Değerli Vatandaşlarım, Sevgili Kardeşlerim, Kıbrıs Türk Halkının özgürlük mücadelesinin Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle taçlandırıldığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıldönümünü kutlamanın haklı gururu ve mutluluğu içerisindeyiz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkı, siyasal tanınmamışlıktan yaşamın tüm alanlarını kapsayan izolasyonlara maruz kalmasına rağmen, çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü ve sosyal adalet ilkelerine bağlı kalarak, bölgede önemli barış ve istikrarın demokrasi merkezli olduğunu kanıtladığı malumdur.

ABD’de uzun yıllardır yaşamlarını sürdüren ve ABD toplumu içerisinde önemli mertebe ve değerli deneyimlere sahip olan siz kıymetli vatandaşlarımız Kıbrıs Türkü’nün ve Kıbrıs konusunun ABD’de daha iyi tanıtılmasına katkı sağladığı aşikardır. Bu bağlamda ABD’de yaşayan vatandaşlarımızın varlığı, Kıbrıs konusundaki haklı davamızın daha etkin bir şekilde savunulmasına olan inancımızı güçlendirmektedir.

Ada’da 60 yılı aşkın süredir devam eden çözümsüzlüğün ardından, Kıbrıs Türkü’nün dünyada hak ettiği konumunu kazanması amacıyla gelinen son aşamada gelişen politikamız çerçevesinde, egemen eşitliğe dayalı iki devletli vizyonumuzu kararlılıkla sürdürmeyi ve devletimizi her alanda daha da güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda uluslararası toplumu, bugüne kadar edinmiş olduğu mevcut, temelsiz bakış açısını değiştirerek, denenen ve tükenen yöntemleri bir kenara bırakarak Kıbrıs konusuna yönelik yeni bir yaklaşım benimseye davet ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle varoluş mücadelesi Liderimiz Sayın Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Raif Denktaş ve mücadele arkadaşları yanında, şehitlere, gazilere ve her daim yanımızda olan Anavatan Türkiye’ye minnetlerimizi bir kez daha sunuyoruz. Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun.