Basur olarak da adlandırılan hemoroidler (HEM-uh-roidler), varisli damarlara benzer şekilde anüs ve alt rektumdaki şişmiş damarlardır. Hemoroidler rektumun içinde (iç hemoroidler) veya anüs çevresindeki derinin altında (dış hemoroidler) gelişebilir.

Hemoroid belirtileri ve semptomları genellikle hemoroidin tipine bağlıdır.

Dış hemoroid anüsünüzün etrafındaki derinin altındadır ve Burada daha fazla ağrı algılayan sinir mevcut olduğu için dış hemoroid belirtileri arasında ağrı , kanama, kaşıntı ve şişlikler görülür. İç hemoroidler rektumun son kısmının içinde bulunur ve bu bölgede acı algılayan sinirlerin sayısının azlığından dolayı genellikle ağrıya veya acıya neden olmazlar. İç hemoroidler Dışkılama sırasında ya da tuvalet kağıdı kullanırken görülen ağrısız kanama en belirgin anamnez bulgusudur.

Özellikle bağırsak alışkanlıklarınızda değişiklik varsa veya dışkınızın rengi veya kıvamı değişiyorsa, rektal kanamanın hemoroidden kaynaklandığını düşünmeyin. Rektal kanama, kolorektal kanser ve anal kanser dahil olmak üzere birçok farklı hastalığın habercisi olabilir.rektal kanamanızın nedenini bilmek zor olabileceğinden, rektal kanamanız varsa mutlakagenel cerrahi uzmanı tarafından muayne olmanız gerekir.

Hemoroid oldukça yaygındır.Birçok hasta teşhis ve tedavi aramaya çok utandığından, hemoroidin gerçek prevalansı bilinmemektedir. Amerika  Ulusal Diyabet ve Sindirim Enstitüsü'ne göre, her 4 kişiden (hem erkek hem de kadın) birinde hemoroid bulunmakta ve 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %50 sinde yani her 2 kişiden birinde hemoroid bulunmakta.

Hemoroid kendiliğinden ortaya çıkan bir hastalık degildir. 21.yüzyıl yaşam tarzı , yanlış beslenme ve yanlış bilinen tuvalet alışkanlıklarının bir sonucudur. Kronik kabızlık ,Yiyeceklerin hazımsızlığı, obezite, Tuvalette uzun süre oturmak, Gebelik, Düşük lifli diyet tüketimiHemoroidin en yaygın nedenleridir.

Hemoroid hastalığında kullanılan tedavi yöntemi şikâyetlere, hemoroidin bulunduğu konuma ve derecesine bağlı olarak değişebilse de genellikle tüm hastalara  diyet ve yaşam tarzı degişikliği önerilir. Hemoroid hastalarına ilk önce tıbbi tedavi seçenekleri sunulur. Tıbbi tedavi başarısız olursa kesin çözüm olarak cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir. lastik bantla ligasyon, infraredkoagülasyon, skleroterapi, lazer ve Klasik Hemoroid Ameliyatı (Hemoroidektomi) gibi bir çok cerrahi tedavi seçeneği bulunmakta olup Her yöntemin başarı oranı, riskleri ve iyileşme süresi farklıdır. Doktorunuzla bu seçenekleri tartışabilirsiniz.

Hemoroidi önlemek ve hemoroid semptomlarını azaltmak için önerilen beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak hem hemoroid hastalığınınıza çözüm olacak hem de size daha sağlıklı bir yaşam tarzı alışkanlığı kazandıracaktır.

Yüksek lifli yiyecekler yiyin. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl yiyin. Bunu yapmak dışkıyı yumuşatır ve hacmini artırır, bu da hemoroide neden olabilecek zorlamalardan kaçınmanıza yardımcı olur. Gazla ilgili sorunlardan kaçınmak için diyetinize yavaş yavaş lif ekleyin.

Bol sıvı tüketin. Dışkıyı yumuşak tutmaya yardımcı olmak için her gün altı ila sekiz bardak su ve diğer sıvıları (alkol değil) için.

Lif takviyelerini düşünün. Çoğu insan, diyetlerinde önerilen miktarda lif - günde 20 ila 30 gram - yeterince almaz. Çalışmalar, psilyum (Metamucil) veya metilselüloz (Citrucel) gibi tezgah üstü lif takviyelerinin genel semptomları iyileştirdiğini ve hemoroid kanamasını iyileştirdiğini göstermiştir.

Lif takviyeleri kullanıyorsanız, her gün en az sekiz bardak su veya diğer sıvıları içtiğinizden emin olun. Aksi takdirde, takviyeler kabızlığa neden olabilir veya daha da kötüleştirebilir.

Ikınmayın. Dışkıyı çıkarmaya çalışırken nefesinizi süzmek ve tutmak (ıkınmak) alt rektumdaki damarlarda daha fazla baskı oluşturur ve hemoroide neden olur

Büyük tuvalet dürtüsü hissettiğin anda gidin. Bir bağırsak hareketinin geçmesini beklerseniz ve dürtü geçerse, dışkınız kuruyabilir ve çıkması daha zor olabilir.

Egzersiz yapın. Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak ve uzun süre ayakta durmak veya oturmakla oluşabilen damarlar üzerindeki baskıyı azaltmak için aktif kalın. Egzersiz ayrıca hemoroidinize katkıda bulunabilecek fazla kiloları vermenize yardımcı olabilir.

Uzun süre oturmaktan kaçının. Özellikle tuvalette çok uzun süre oturmak anüsteki damarlar üzerindeki baskıyı artırabilir.