Piriformis sendromu nedir?

Kalça ağrılarının büyük sebebi piriformis sendromudur.Siyatik sinirin piriformis kasına yakın olması birçok kişi için kalça ağrılarına sebep olabiliyor.Piriformis sendromu nedir neler yapmalıyız okurlarıma bahsetmeye çalışacağım.

Piriformis sendromu, piriformis kasının gerilmesi sonucu altından geçen siyatik sinire bası yapması sonucu oluşur.Genellikle bel fıtığı ile karıştırılabilir.Sendrom kalçadan topuğa doğru yayılan bir ağrı olur.Bel fıtığında ise belden topuğa doğru yayılan ağrı oluşur.

Piriformis kası gluteal kas grubunun altında yer alan derinde bulunan kasımızdır.Kuyruk sokumu ile uyluk kemiği arasında yer alır.Piriformis kası gerildiğinde spazma girdiğinde sıcak uygulama yapabiliriz.O bölgenin gevşemesini sağlayabiliriz.Egzersiz ile desteklediğimizde çok daha iyi sonuç alabiliriz.Siyatik egzersizi örneği verecek olursam sırt üstü zeminde uzanın hangi kalçanız ağrılı ise o ayağınızı diğer dizinizin üzerine koyun yani sağ kalçamız ağrıyorsa sağ ayağımızı sol dizimizin üzerine koyuyoruz ve ardından sol dizimizi kendimize doğru çekiyoruz 10 saniye bekleyin ve 10 kez tekrarlayabilirsiniz.Günde 3-5 kez tekrarlamakta fayda var. Videolu bir şekilde anlatımını görmek isterseniz instagramda @necdetdoner hesabımdan inceleyebilirsiniz.

Manuel terapi yöntemleriyle piriformis kası ve çevresindeki kan dolaşımını arttırarak o bölgedeki gerginlikler azaltılır.Piriformis kası gevşemesiyle siyatik sinir üzerindeki baskı azalır ve kalça ağrısı hafifler.

Piriformis sendromu neden olur?

Piriformis kasının siyatik sinir üzerine bası oluşturması birçok nedene bağlı olarak oluşabilir.Aşırı zorlanmaya bağlı piriformis kasına aşırı yüklenme veya yanlış yüklenme sonucunda da oluşabilmektedir.

-Travma

-Yaralanma

-Uzun süreli oturma

-Kalçanın ani hareketi

-Hareketsiz yaşam

-Sert zeminde oturma

-Arka cebinizde cüzdan taşıma gibi nedenlerden olmaktadır.